The University of Edinburgh - The School of History, Classics & Archaeology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Sejarah, Klasik dan Arkeologi di Universiti Edinburgh adalah salah satu pusat dunia yang hebat untuk mengkaji masa lalu manusia.

Sekolah ini terdiri daripada tiga bidang pelajaran Sejarah, Klasik dan Arkeologi, bersama Pusat Pengajian Konflik Moden, Pusat Scotland untuk Pengajian Diaspora dan Pusat Pengajian Medieval dan Renaissance.


Kecemerlangan

Kualiti penyelidikan Sekolah ditunjukkan oleh Rangka Kerja Kecemerlangan Penyelidikan 2014 apabila penyerahan kami ke panel Sejarah telah diberi nilai ketiga di UK untuk bilangan penyelidik 'terkemuka di dunia' dan 'antarabangsa yang cemerlang'; Kelas dikelaskan kelima di UK (Analisis Keputusan REF2014 Elsevier).


Komuniti kami

Terdapat lebih daripada 90 kakitangan akademik, 38 kakitangan pentadbiran, 60 profesor kehormat dan rakan-rakan, 300 pelajar siswazah dan penduduk sarjana lepasan semasa sebanyak 1,100 pelajar, di mana sekitar seperempat pelajar antarabangsa.


Bangunan kami

Sekolah Sejarah, Klasik dan Arkeologi menduduki Sayap Barat Gred A yang disenaraikan di Old Medical Building, yang terletak di pinggir selatan Old Town.

Direka oleh arkitek Edinburgh Robert Rowand Anderson (1834-1921), Sekolah Perubatan Edinburgh, yang dibina pada tahun 1876-86, dan Dewan Graduation McEwan, bangunan kakaknya, merupakan tambahan besar kepada kampus Universiti. Satu persaingan untuk reka bentuk bangunan baru dibuka pada tahun 1874 dengan enam arkitek terkemuka menyampaikan rancangan dari gaya dari Gothic hingga Neo-Classical to Modernist. Sepuluh profesor perubatan dan anatomi telah sebulat suara dalam memilih Rowand Anderson sebagai pemenang, memetik fungsi dan kualiti estetik reka bentuknya.

Bangunan ini terletak di gaya Renaissance Itali Utara, menggabungkan pengaruh reka bentuk dari Venice dan Bologna, termasuk bumbung merah jubin, turret tangga corbelled dan palazzo frontages. Sebelum menyerahkan kemasukannya, Rowand Anderson telah melakukan lawatan angin badai ke sekolah perubatan, muzium, istana dan gereja Eropah untuk inspirasi. Sebuah campanile besar, atau menara loceng, serta dewan wisuda bersepadu, ditinggalkan disebabkan oleh kekangan bajet yang mengurangkan bekas itu menjadi loceng kecil di sebelah utara halaman dan projek McEwan Hall ditangguhkan sehingga tahun 1890-an.

Pada tahun 1884, Anderson bercakap tentang proses reka bentuknya, menggambarkan gaya Palladian yang popular sebagai terlalu tegar dan Gothic tidak sesuai dengan semangat saintifik zaman itu. "Saya telah menggunakan fasa seni yang timbul di Itali pada pertengahan kedua abad kelima belas ketika minda hebat negara itu mula meletupkan ikatan dogma dan otoritas gerejawi dan bertekad untuk menyiasat sifat segala sesuatu . " Bagi Anderson dan para profesor yang memilih reka bentuk kemenangannya, gaya senibina bertujuan untuk membantu dan memberi inspirasi kepada para pelajar, guru dan penyelidik yang bekerja di dalam temboknya.


Pengubahsuaian terkini

Sebelum Sekolah Sejarah, Klasik dan Arkeologi bergerak ke dalam bangunan pedalaman Wing Barat telah diubahsuai sepenuhnya, dengan kos sebanyak £ 14 juta antara Mac 2009 dan Ogos 2010. Bilik-bilik yang lapang besar yang menghadap Middle Meadow Walk sekarang rumah belajar pascasarjana bilik dan bilik Jim McMillan, bilik umum untuk kakitangan dan pelajar pascasiswazah yang dinamakan sebagai penghormatan kepada ketua Sekolah sebelum ini. Penambahan baru lain termasuk beberapa makmal arkeologi, teater kuliah berteknologi tinggi, kawasan pengajian yang berdedikasi dengan stesen kerja lipat dan perumahan Koleksi buku sekolah.

Kesilapan terhadap kemodenan ini adalah pelbagai pilihan karya seni dan artifak dari koleksi besar sekolah, termasuk patung dari koleksi klasik, pameran arkeologi dan dokumen sejarah. Ini kini menghiasi banyak lorong, ruang belajar dan kawasan mesyuarat tidak formal di seluruh bangunan.

Lokasi

Edinburgh

Alamat
William Robertson Wing Old Medical School 4 Teviot Pl
EH8 9AG Edinburgh, Scotland, United Kingdom