Adam Smith Business School, University of Glasgow

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Ditubuhkan pada tahun 1451, University of Glasgow adalah universiti tertua keempat dalam dunia berbahasa Inggeris, dan telah dinamakan Universiti Scotland Tahun 2018 . Glasgow adalah tempat yang memberi inspirasi kepada orang ramai untuk berjaya. Tempat di mana minda bertanya boleh mengembangkan idea mereka. Tempat di mana orang membuat penemuan yang mengubah dunia.

Universiti Glasgow termasuk di kalangan alumninya bapa ekonomi Adam Smith , dan Adam Smith Business School dinamakan sebagai penghormatannya. Kami berhasrat untuk mengikuti warisannya dan mewujudkan graduan perubahan dunia yang memberi kesan positif terhadap budaya dan masyarakat.

Kami membantu mengubah organisasi dan kerjaya. Perniagaan kami mencipta pemimpin inspirasi, penyelidik dan profesional yang penyelidikan dan hubungannya dengan industri mempunyai impak yang nyata, mempengaruhi organisasi ketika mereka berkembang dan berkembang di seluruh dunia.

Sekolah ini mempunyai mahkota tiga akreditasi dan diiktiraf oleh Persatuan untuk Advance Collegiate Schools of Business (AACSB International), Sistem Peningkatan Kualiti Eropah (EQUIS), dan MBA Glasgow diiktiraf oleh Persatuan MBA (AMBA).

Kenapa Sekolah Perniagaan Adam Smith?

Adam Smith diiktiraf di seluruh dunia sebagai salah satu tokoh yang paling berpengaruh untuk muncul dari Pencerahan Scotland dan bidang Ekonomi. Menamakan Sekolah Perniagaan dalam penghormatannya memperingati hubungan dekatnya dengan Universiti dan meningkatkan reputasi antarabangsa Universiti.

Tercengang, terlibat dan giat

Dengan melibatkan diri dalam pengajaran pelbagai disiplin dan pengajaran yang diterajui, kami membangkitkan minat pelajar terhadap penyelidikan dan pembelajaran kritikal. Kami juga menggalakkan, dimaklumkan oleh agenda pekerjaan dan pertunangan, pembangunan atribut dan kemahiran siswazah abad ke-21. Penyelidikan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang memaklumkan akademik, dasar dan amalan akan memimpin Sekolah Perniagaan Adam Smith ke hadapan; penyebarannya akan memaklumkan pengajaran, membentuk budaya kita dan memberikan kesan, sementara mempromosikan tradisi pencerahan dan perusahaan Skotlandia.

The University of Glasgow Business School sedang berkembang pesat dalam misinya untuk menjadi terkenal di peringkat antarabangsa dan sangat dihargai untuk kedua-dua pengajaran kecemerlangan dan penyelidikan berkualiti tinggi. Pautan kami untuk seorang sarjana yang berbeza membezakan Universiti dan Sekolah Perniagaan dan menunjukkan pendekatan antara disiplin kami dalam bidang perniagaan.

Adam Smith dan Universiti Glasgow

Smith menggambarkan waktunya di Glasgow sebagai: 'setakat ini yang paling berguna dan oleh kerana itu tempoh paling bahagia dan paling mulia dalam hidup saya'.

Adam Smith dilahirkan pada tahun 1723 di Kirkcaldy. Beliau memasuki Universiti Glasgow pada tahun 1737 pada awal - tetapi untuk masa yang tidak biasa - umur empat belas tahun. Beliau kembali ke Universiti, yang pertama sebagai Profesor Logik pada tahun 1751 dan kemudian setahun kemudian sebagai Profesor Falsafah Moral, satu jawatan yang dipegangnya sehingga dia meninggalkan kehidupan akademik pada 1764 untuk jawatan tutor / sahabat yang lebih menguntungkan kepada Duke of Buccleuk .

Itu bukan persatuan terakhirnya kerana pada tahun 1787 beliau dipilih sebagai Rektor Universiti dan dalam ucapan terima kasih dia menyatakan bahawa dia mengingati hari profesornya sebagai 'setakat ini yang paling berguna dan oleh sebab itu setakat ini masa paling bahagia dan paling mulia saya kehidupan. ' Di luar kursus dalam bidang falsafah dan perundangan, beliau juga membincangkan sejarah, kesusasteraan dan bahasa serta menerbitkan esei mengenai bahasa dan sejarah astronomi. Tetapi produk lain yang paling ketara pada tahun-tahun Glasgow beliau adalah buku keduanya yang kedua, Teori Moral Sentiments yang muncul pada tahun 1759.

Semua karya Smith sangat mendalam dalam falsafah moral. Sesungguhnya fakta mudah bahawa edisi terakhir teori The Moral Sentiments , yang mengandungi revisi yang luas muncul pada tahun 1790, tahun kematiannya, memberitahu kita bahawa komitmen Smith terhadap sudut pandangan moral dialami dan di luar penerbitan The Wealth of Nations .

The Legacy of Adam Smith

Smith adalah lawan percubaan untuk mengarahkan 'pasaran' tetapi apa yang sebenarnya ditentangnya adalah percubaan untuk mengarahkan aktiviti individu, 'kebebasan semulajadi' mereka untuk mengejar sendiri dengan cara mereka sendiri. Ini sendiri kedudukan 'moral' dan Smith tidak pernah meninggalkan perspektif itu. Oleh itu, beliau menyatakan bahawa pembahagian buruh, sebagai akibat buruk yang tidak diingini, menjadikan pekerja bodoh dan jahil. Untuk memulihkan ini, dia menganjurkan sistem pendidikan bersubsidi secara awam. Dalam nada yang sama, kerajaan boleh mengawal institusi (termasuk bank) demi kepentingan awam.

The Smith of popular reputation adalah "father of capitalism" , advokat "forces market" dan orang percaya dalam sesuatu yang disebut "tangan tak terlihat" untuk menghasilkan hasil ekonomi yang optimum. Namun, jika kita benar-benar membaca Smith maka atribusi ini dapat dilihat sebagai penyederhanaan kasar. Jika ditanya apa yang Smith akan membuat "pakej pinjaman yang terjejas" , "hutang toksik" , dan sebagainya, maka jawapannya pastinya adalah bahawa amalan-amalan ini bertentangan dengan apa yang dia cuba mengajar. Keprihatinannya yang menyeluruh terhadap falsafah moral yang akan membuatnya kritikal dengan cara ekonomi kontemporari dijalankan. Jika dia adalah "bapa kapitalisme" dia akan menjadi ibu bapa yang kecewa.

Smith adalah pemikir holistik. Komponen ekonomi penglihatannya adalah hanya satu daripada banyak dan itu ditenun ke dalam keseluruhan pemikirannya. Smith bukan sahaja ahli ekonomi pertama, beliau juga seorang ahli falsafah yang halus dan penting, seorang ahli sejarah yang bermaklumat dan canggih, ahli sosiologi yang penuh perhatian dan berwawasan, dan seorang penganalisis budaya yang pandai. Ringkasnya, dia menawarkan pandangan dunia, dan tingkah laku manusia di dalamnya, yang kaya dan kompleks.

-Christopher J Berry, Profesor Teori Politik (Emeritus)

Lokasi

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Akreditasi