Baca keterangan rasmi

AACSB Accredited

Visions

National Taiwan University adalah institut penyelidikan yang komprehensif yang berasaskan asas akademik yang lengkap dan bersepadu. Pelajar dan fakulti Universiti adalah antara yang paling cemerlang di negara ini, dan mottonya "Integriti, Ketekunan, Kesetiaan, dan Kesetiaan" telah menjadi dasar utama dalam mengejar pendidikan, penyelidikan, serta kecemerlangan pentadbiran. Dengan asasnya berakar umbi dalam cita-cita tersebut, NTU terus menyediakan kurikulum yang pelbagai, kompetitif, dan antarabangsa, sambil menegaskan latihan akademik yang kuat untuk penyelidikan dan pembangunan canggih. Ia juga secara aktif mencari peluang untuk bekerjasama dengan industri dalam sektor swasta untuk memenuhi tanggungjawab sosialnya untuk memberi kembali kepada masyarakat. Sebagai salah satu institusi penyelidikan dan pendidikan terkemuka di dunia yang menyediakan kepimpinan dan kecemerlangan akademik dalam pelbagai disiplin, visi NTU untuk masa depan adalah untuk akhirnya maju sebagai universiti bahasa nombor satu di China, dan juga disenaraikan di antara yang terbaik semua universiti antarabangsa. Ditubuhkan

 • 1928 sebagai Universiti Imperial Taihoku
 • 1945 sebagai Universiti Nasional Taiwan

Fakulti (sehingga 2013)

 • Fakulti sepenuh masa: 2,044
 • Fakulti sambilan: 1,911

Pelajar (sehingga 2013)

 • Sarjana: 16,588
 • Sarjana: 10,989
 • Doktor: 4,591
 • Jumlah: 32,168

Unit Akademik dan Penyelidikan

 • NTU terdiri daripada 11 Kolej, 54 jabatan, dan 105 institut siswazah, yang memberikan sekitar 8,000 darjah setahun. Universiti juga mempunyai beberapa pusat penyelidikan antarabangsa dan nasional, serta lebih daripada tiga puluh pusat penyelidikan peringkat universiti.

Kampus

 • Kampus Universiti membentangkan kira-kira 34,283 hektar di seluruh Taiwan, dengan Kampus Utama yang terletak di tengah-tengah ibu negara, Taipei City.
 • Kampus Utama
 • Kolej Perubatan dan Hospital Universiti
 • Ladang Universiti
 • Chubei Branch
 • Yinlin Branch
 • Ladang Eksperimen Xitou

Motto "Integriti, Ketekunan, Kesetiaan, dan Baik" Kepujian 1 Nobel Laureate, 3 kepala Koleksi Perpustakaan Negeri Termasuk lebih 4 juta jilid, 40 ribu pilihan berkala, dan lebih dari 1 juta koleksi pelbagai bentuk.

Gambaran keseluruhan

Kolej Pengurusan NTU ditubuhkan pada tahun 1987. Pada masa lalu, perkembangan Kolej boleh dibahagikan kepada empat peringkat utama: peringkat asas, peringkat yang semakin berkembang, tahap pengembangan, dan tahap inovasi dan kecemerlangan. Di bawah kepimpinan kedua-dua dewan sekarang dan kini, Kolej ini kini terdiri daripada Jabatan dan Siswazah Institut Pentadbiran Perniagaan, Jabatan dan Institut Perakaunan Siswazah, Jabatan dan Institut Kewangan Siswazah, Jabatan dan Siswazah Institut Perniagaan Antarabangsa, Jabatan dan Institut Pengurusan Maklumat Siswazah, Program MBA Global, Program MBA Eksekutif, dan program pengajian bahasa Inggeris yang diajar dalam Pentadbiran Perniagaan. Kolej Pengurusan NTU adalah rumah kepada 109 ahli fakulti sepenuh masa, yang kebanyakannya lulus dari universiti terkemuka di dunia, seperti Stanford University, Yale University, Institut Teknologi Massachusetts, University of Chicago, Universiti Pennsylvania, Universiti Northwestern, dan sebagainya. Mengenai penyelidikan akademik, lebih daripada 100 kertas kerja diterbitkan setiap tahun oleh profesor Kolej SSCI dan jurnal SCI, pencapaian, bersama dengan pertumbuhan mantap, yang telah menyatukan kedudukan antarabangsa Kolej. Sehingga 2012, jumlah pelajar sekitar 3,600, semuanya adalah golongan elit yang menjanjikan esok. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kolej telah secara aktif terlibat dalam mempromosikan pertukaran akademik antarabangsa dan dalam perumusan strategi untuk pengantarabangsaan, kedua-duanya mengakibatkan kemenangan pelbagai akademik antarabangsa. Pada tahun 2010, Kolej Pengurusan NTU secara rasminya diiktiraf oleh AACSB International, penghormatan yang telah membantu Kolej untuk mengikuti penyelidikan dan pendidikan berkualiti tinggi di kalangan sekolah perniagaan peringkat tinggi di seluruh dunia. Sejak 2010, Kolej ini secara aktif melancarkan beberapa inisiatif untuk pengantarabangsaan, yang termasuk menandatangani MOU mengenai program sarjana dua dengan Universiti Beijing dan Fudan University of China Daratan dan kerjasama perkongsian dengan universiti rakan strategik di Amerika Syarikat dan Hong Kong dari segi memperkukuhkan kerjasama dan mempromosikan perkongsian sumber akademik global. Sementara itu, Kolej itu telah bekerjasama dengan perusahaan domestik yang terkenal dalam pembangunan sekolah perniagaan pertama dunia yang telah menggabungkan teknologi awan ke dalam pengajaran dan pembelajaran melalui penciptaan program akademik pada aplikasi pengkomputeran awan. Secara keseluruhan, Kolej ini tidak berusaha untuk memperkuat kedudukan globalnya di kalangan sekolah perniagaan terulung dunia.

Visi

Visi kami adalah untuk menjadi salah satu sekolah pengurusan terkemuka di rantau Asia dan mencapai pengiktirafan global untuk pendidikan dan penyelidikan yang cemerlang.

Misi

Misi Kolej adalah untuk memupuk sektor akademik dan perniagaan melalui ekosistem berkualiti tinggi yang memudahkan pembelajaran dan inovasi. Impak yang dipertingkat ini termasuk

 • Impak pendidikan
 • Impak akademik
 • Impak antarabangsa
 • Impak industri
 • Impak sosial

Nilai Teras (TAIDA)

 • Kerja berpasukan (團隊 合作)
 • Akauntabiliti (負責任)
 • Integriti (誠信 正直)
 • Ketekunan (勤勉)
 • Cita-cita

Membawa bersama bakat terkemuka dan bersama-sama membentuk Kolej Pengurusan bertaraf dunia

Walaupun strategi keseluruhan universiti untuk pengantarabangsaan bertujuan untuk penyertaan pelajar sebanyak 33% (kira-kira 1/3; terutamanya peringkat sarjana) dalam kajian luar negara jangka pendek, Kolej Pengurusan secara tidak sengaja menolak untuk penyertaan pelajar 100% melalui pelbagai peluang pertukaran yang tersedia kepada mereka. Kolej pengurusan NTU menjangka para pelajarnya bukan sahaja sebagai pemimpin dalam perniagaan domestik tetapi juga para profesional perniagaan yang sangat dicari di Asia dan bahagian lain di dunia, membimbing perusahaan melalui transformasi korporat dan pemetaan strategik global, memperkuatkan kesan Taiwan terhadap ekonomi dunia, dan menghormati alma mater mereka dengan pencapaian mereka, seterusnya membuktikan status Kolej Pengurusan NTU sebagai sekolah perniagaan utama di dunia berbahasa Mandarin.

Program diajar dalam:
English

Sekolah ini juga menawarkan:

Global MBA

National Taiwan University College of Management

Program MBA Global Universiti Taiwan yang diajar bahasa Inggeris bertujuan untuk mengukuhkan profesional muda ke dalam pemimpin global. Penerimaan ke dalam program MBA Gl ... [+]

The NTU Global MBA (GMBA) Program mengubah profesional muda menjadi pemimpin global. Program ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris dan mengambil purata, dua tahun untuk diselesaikan. Terdapat juga pilihan untuk menyiapkan program dalam tempoh satu tahun atau maksimum empat tahun. Program GMBA menekankan kurikulum teras yang telah dirancang untuk menyediakan pelajar dari semua latar belakang akademik asas yang kukuh dalam pendidikan perniagaan am.

Nilai Teras MBA Global

Sorotan Program

• Satu tahun atau Pilihan Separuh masa

• Kurikulum Semua Bahasa Inggeris... [-]

Taiwan Taipei
September 2019
Sepenuh masa
Sambilan
1 year
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

NTU Global MBA

NTU Campus 校園

National Taiwan University
Alamat
No.1,Sec. 4, Roosevelt Rd., Taipei City 106, Taiwan(R.O.C)
Taipei, Taiwan
Website
Telefon
+886 2 3366 1030