Ghana Technology University College

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah

Kolej ini berakar umbi di Pusat Latihan utama Ghana Telecom , yang merupakan salah satu jenis di Afrika Barat. Ia mula-mula digunakan sebagai Sekolah Latihan Angkatan Udara Diraja (RAF) semasa Perang Dunia Kedua dan seterusnya diserahkan kepada Cable dan Wireless untuk melatih Teknisi Telekomunikasi untuk Negara-negara Afrika Barat (Ghana, Nigeria, Sierra Leone, dan The Gambia).

Pusat Latihan berkembang pesat menerusi deregulasi dan penswastaan ​​untuk menjadi sumber pengajaran dan pensijilan utama dalam Kejuruteraan Telekomunikasi untuk pekerja Ghana Telecom serta institusi lain di Ghana dan Afrika Barat.

Pada tahun 2005, pengurusan Ghana Telecom menaik taraf infrastruktur dan peralatan kepada piawaian moden sebagai persediaan untuk menukar pusat latihan ke universiti untuk kejuruteraan telekomunikasi dan multimedia

Misi

GTUC adalah pusat kecemerlangan akademik yang menyediakan persekitaran yang membolehkan pengajaran dan pembelajaran berkualiti, penyelidikan, kreativiti intelektual, inovasi dan perkhidmatan kepada masyarakat. Universiti ini akan mempromosikan teknologi canggih yang relevan, pembangunan kepimpinan dan budaya perusahaan untuk memberikan nilai kepada Ghana dan dunia.

Penyelidikan

Dalam peranannya sebagai universiti penyelidikan, GTUC memupuk penemuan dan kajian isu kritikal dalam bidang pengajian akademik dan profesional. Tinjauan dan ulasan yang ketat adalah penting untuk memajukan program penyelidikan dan kegiatan kreatifnya, seperti penyertaan dan kepemimpinan dalam disiplin akademik nasional dan antarabangsa.

Penglibatan Awam

Dalam peranannya sebagai penyumbang kepada kehidupan masyarakat, GTUC memupuk refleksi mengenai nilai dan matlamat masyarakat. Universiti menambah programnya sendiri dan memperkayakan komuniti yang lebih besar dengan perpustakaan, kepakaran, kemudahan dan aktiviti lain.

Fakulti, kakitangan, dan pelajar universiti digalakkan untuk menyumbangkan masa dan kepakaran kepada komuniti dan perkhidmatan profesional.

Visi

GTUC bercita-cita untuk menjadi universiti bertaraf dunia yang mempromosikan penyelidikan inovatif biasiswa, teknologi canggih, keusahawanan dan membangunkan pelajar cemerlang dan kakitangan untuk pembangunan negara dan global.

Nilai teras

GTUC dibina atas komitmen teras kepada pelajar, pembelajaran, perkhidmatan dan penghormatan untuk semua jenis orang. Kami berbangga dengan nilai-nilai dan komitmen jangka panjang kami untuk:

  • Kecemerlangan
  • Pelajar berpusat
  • Kebebasan Akademik
  • Inovasi
  • Integriti

Lokasi

Accra

Alamat
PMB 100, Accra-North
Accra, Greater Accra Region, Ghana