Copenhagen Business School

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Copenhagen Business School (CBS) ditubuhkan pada tahun 1917. Kini, dengan 20,000 pelajar dan 1,500 pekerja, CBS merupakan salah satu sekolah perniagaan terbesar di Eropah dan salah satu daripada 8 universiti Denmark.

Pertubuhan

CBS diketuai oleh Presiden yang bertanggungjawab kepada Lembaga Pengarah CBS. Lembaga Pengarah bertanggungjawab kepada Menteri Sains, Inovasi dan Pengajian Tinggi. Selain presiden, terdapat dua dekan dan pengarah universiti. Sebagai pengurusan kanan, mereka bertanggungjawab terhadap pengurusan CBS sehari-hari.

Strategi

Fokus utama strategi CBS adalah keusahawanan dan inovasi, portfolio program dan kerjasama dengan komuniti perniagaan dan masyarakat. Strategi ini kini sudah siap. Ia akan menetapkan kursus untuk CBS dari 2017 ke depan sekurang-kurangnya empat tahun.

Pada 12 Oktober 2016, Lembaga CBS memberikan sokongan penuh mereka kepada Strategi CBS yang baru. Strategi ini adalah pengesahan semula strategi "Perniagaan dalam Masyarakat" dari 2011 tetapi pengurusan kanan telah memilih tiga inisiatif transformasi baru dari 2017-2020:

 • Keusahawanan dan inovasi
 • Portfolio program CBS
 • Kerjasama dengan komuniti perniagaan dan masyarakat

Hala tuju strategik keseluruhan adalah jelas: Kami akan mengukuhkan kedudukan kami sebagai universiti perniagaan yang luas dan interdisipliner yang sentiasa mengekalkan fokus terhadap impak kami terhadap masyarakat dan komitmen terhadap pendidikan penyelidikan dan berasaskan penyelidikan. Kami ingin menyumbang kepada masyarakat dengan mencari jawapan baru kepada cabaran-cabaran masyarakat melalui penyelidikan akademik yang sangat baik dan kami melibatkan diri dengan masyarakat melalui hubungan multi-lateral, interaktif, berterusan yang menghubungkan pemikiran integratif dengan amalan kemasyarakatan dengan cara yang saling memberi penghargaan.

Identiti

CBS adalah universiti perniagaan antarabangsa. Dengan kepelbagaian kepelbagaiannya, CBS menggabungkan unsur-unsur dari sekolah perniagaan konvensional dan model "universiti penuh" - sentiasa mengekalkan tumpuan terhadap impak kami terhadap masyarakat dan komitmen terhadap pendidikan penyelidikan dan berasaskan penyelidikan. Kami memainkan peranan utama dalam perbincangan model perniagaan inovatif dan keusahawanan, bentuk organisasi yang mampan dan amalan ekonomi dalam perspektif pengurusan dan kepimpinan yang bertanggungjawab. Kami memupuk semangat keusahawanan dalam CBS, menggalakkan idea-idea baru, terbuka kepada inisiatif individu dan fleksibel dalam menghadapi peluang-peluang baru.

Misi

CBS mempunyai tanggungjawab tertentu untuk membawa pengetahuan dan pemikiran baru kepada syarikat dan organisasi, kepada pemimpin perniagaan generasi akan datang, dan kepada masyarakat keseluruhannya. Sumbangan utama kami ialah bentuk penyelidikan dan pendidikan berasaskan penyelidikan. Kami mempunyai kewajipan untuk mendidik orang muda dan berpengalaman untuk dunia perniagaan dan masyarakat dengan memberi mereka asas yang kukuh pengetahuan dan pandangan dari penyelidikan antarabangsa terkini untuk tujuan penciptaan nilai dan pembangunan mampan.

Visi

CBS berhasrat untuk menjadi universiti perniagaan terkemuka dunia yang mengiktiraf peranan penting perniagaan dan sektor awam dalam membentuk masyarakat - dan cara yang sama pentingnya di mana amalan dan proses perniagaan dibentuk oleh masyarakat. Pada teras pembangunan masa depan kita akan menjadi latihan para pelajar yang mampu menyumbang dengan inovasi dan keusahawanan kepada pekerjaan peringkat tinggi, dan penciptaan penyelidikan yang baik secara akademik dan menyumbang dengan ketara untuk mencari jawapan baru untuk cabaran-cabaran masyarakat. Prasyarat adalah kerja yang menarik, bertanggungjawab dan menarik yang melibatkan pekerja dan pelajar dan standard antarabangsa yang tinggi dalam segala yang kita lakukan - dan organisasi yang mempunyai keupayaan untuk mengintegrasikan dan menjalin bersama dengan masyarakat sekitar.

Kualiti

CBS berusaha memastikan kualiti yang tinggi dalam semua perkhidmatannya

Jaminan kualiti di CBS termasuk aktiviti tetap berikut:

 • Akreditasi antarabangsa (EQUIS, AMBA, AACSB)
 • Tanda aras Antarabangsa sebagai aktiviti berulang
 • Kajian semula rakan jabatan penyelidikan sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun
 • Akreditasi Program Kebangsaan oleh ACE Denmark mengikut undang-undang Denmark
 • Penilaian Kursus dan Program sebagai aktiviti biasa pada akhir setiap elemen

KUALITI DI PENGAJARAN

Pada kualiti CBS dalam pengajaran merangkumi unsur-unsur berikut:

 • Matlamat pembelajaran yang jelas untuk program dan kursus individu, menggambarkan kecekapan pelajar yang diharapkan pada akhir program
 • Kurikulum yang mencerminkan pengetahuan antarabangsa terkini dalam bidang-bidang disiplin program
 • Model pedagogi yang menyokong pencapaian matlamat pembelajaran
 • Pengukuran dan susulan ke arah merealisasikan matlamat pembelajaran yang dimaksudkan, dengan maklum balas yang teratur dan sistematik kepada jawatankuasa program dan kursus yang bertanggungjawab
 • Dialog sistematik dengan pihak berkepentingan luar untuk mengesahkan bahawa program itu mengekalkan untuk memenuhi keperluan perniagaan dan masyarakat
 • Kakitangan pengajar dengan kecekapan akademik dan pedagogi untuk menyampaikan pengajaran berasaskan penyelidikan di peringkat antarabangsa yang tertinggi
 • Kemudahan pentadbiran dan kampus yang secara optimum menyokong pembelajaran pelajar dan pembangunan peribadi

Lokasi

Copenhagen

Alamat
Copenhagen Business School
Solbjerg Plads 3
Frederiksberg

DK-2000 Copenhagen, Denmark