Southwest Jiaotong University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Southwest Jiaotong University (SWJTU) ditubuhkan pada tahun 1896 dan merupakan salah satu institusi pengajian tinggi tertua di China. Dikenali sebagai buaian jurutera kereta api China dan "Cornell di Timur", SWJTU adalah tempat kelahiran pendidikan moden China dalam pengangkutan, perlombongan & metalurgi dan kejuruteraan awam. Melalui sejarah, universiti itu telah menerima pakai nama yang berbeza seperti "Imperial College China Railway di Shanhaiguan oleh Keretapi Biro Beiyang", "Tangshan Jiaotong University" dan "Tangshan Institut Keretapi".

Sejak penubuhannya lebih 100 tahun yang lalu, SWJTU telah mengharungi ribut kalangan lalu berperang China. Ia telah melalui 18 penempatan semula dan walaupun masalah telah mengekalkan kepercayaan dalam mendidik golongan muda untuk peremajaan negara China. Ia mendukung misi pendidikan fokus dalam kebudayaan dan pengangkutan, merebak semangat mendidik bakat untuk memberi nafas baru ke dalam negara China dan tak henti-henti peningkatan diri, dan mengekalkan tradisi kecemerlangan akademik dan perancangan yang teliti dan penyelidikan. Setakat ini, bilangan graduan dari universiti yang telah mencapai hampir 300,000.

Alumni termasuk 57 ahli akademik yang diiktiraf oleh kerajaan-kerajaan, institusi penyelidikan terkemuka dan akademi dari kedua-dua rumah dan di luar negara. Antaranya, tiga adalah pemenang China "Dua Bom dan Satu Anugerah Terpuji Satelit" dan sembilan adalah kejuruteraan perintis reka bentuk. Alumni juga merangkumi penyelidik bahagian dalam bidang akademik dan kejuruteraan, tokoh masyarakat yang terkenal, pegawai-pegawai kerajaan, pemimpin industri, usahawan dan banyak pakar, profesor dan ulama yang menikmati pujian di China dan di luar negara. Orang-orang ini banyak menyumbang kepada peremajaan dan kemakmuran negara dan memberi manfaat kepada pembangunan China dalam kereta api dan pengangkutan akujanji.

Pemimpin lewat China, Deng Xiaoping, sekali memuji pencapaian akademik universiti itu dengan mengatakan bahawa SWJTU adalah tempat kelahiran bagi ramai bakat seperti Yang Xingfo, Zhu Kezhen dan Mao Yisheng. Yang Xingfo adalah salah seorang revolusioner terkenal China yang mengorbankan hidupnya untuk negara; Lu Xun, penulis moden terbesar China, meratapi kematiannya dengan mengarang puisi khas hanya kepada-Nya. Zhu Kezhen merupakan pengasas fenologi dan Mao Yisheng adalah seorang pakar dalam membina jambatan yang direka Jambatan Sungai Qiantang, yang pertama seumpamanya di China moden. SWJTU hari ini terletak di Chengdu, ibu kota wilayah Sichuan di barat daya China. Bandar ini digelar sebagai tanah banyaknya, tanah air panda gergasi dan tempat kekayaan dan kejayaan. Universiti itu mempunyai keluasan kira-kira 333 hektar dan mempunyai tiga kampus. Mereka adalah kampus Jiuli itu, kampus Xipu dan kampus Emei yang terletak di Kawasan Scenic Emei Gunung, destinasi pelancongan yang terkenal termasuk dalam Senarai Warisan Dunia oleh UNESCO. SWJTU merupakan sebuah universiti kejuruteraan dan berada dalam senarai kumpulan pertama China 211 universiti Project. Ia juga merupakan sebuah universiti dalam "985 Platform Inovasi Projek Rail Transit & Transportation Engineering". universiti ini memberi tumpuan kepada pembangunan yang seimbang mata pelajaran pelbagai disiplin kejuruteraan, sains, pengurusan perniagaan, kewangan, seni dan undang-undang. Ia adalah salah satu universiti terkemuka China dengan disahkan Sekolah Pengajian Siswazah di bawah pentadbiran langsung Kementerian Pelajaran kerajaan. Universiti itu membawa projek untuk menubuhkan "Transit Keselamatan Pusat Inovasi Kolaboratif Rail", yang disenaraikan dalam "Universiti Inovasi Keupayaan Rancangan Peningkatan" negara, juga dikenali sebagai "2011 Pelan". Tajuk-tajuk lain yang diberikan oleh Kementerian Pelajaran termasuk menjadi anggota kumpulan pertama universiti untuk juruterbang yang "Cemerlang Jurutera Program Pendidikan dan Latihan" dan "Pembaharuan Komprehensif mengenai Siswazah Pendidikan Ijazah Profesional".

SWJTU mempunyai sistem latihan pelajar yang maju pemberian sarjana muda, sarjana dan ijazah PhD. Ia terdiri daripada 19 buah sekolah dengan 75 jurusan ijazah utama, antaranya 12 adalah peringkat kebangsaan Specialty Majors. Universiti itu menganugerahkan ijazah PhD kepada 15 disiplin peringkat pertama dan ijazah sarjana kepada 43 disiplin peringkat pertama, dan ia juga menjadi tuan rumah sepuluh pusat untuk kajian pasca kedoktoran. universiti ini adalah rumah kepada 12 peringkat kebangsaan disiplin utama termasuk Locomotives dan Kenderaan Kejuruteraan dan mempunyai 11 jurusan khusus peringkat kebangsaan dan empat jurusan disenaraikan dalam pembaharuan menyeluruh kebangsaan perintis pembinaan utama. Disiplin peringkat pertama kejuruteraan trafik mendahului senarai negara di kalangan semua universiti dan jurusan utama yang lain adalah Geomatik, Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Awam dan Sains Pengurusan & Engineering. Antara fakulti pengajaran 2500, terdapat empat ahli akademik Akademi Sains China, lapan ahli akademik Akademi Cina Kejuruteraan, tujuh pakar di Satu Ribu Talents Skim ini, tiga ketua saintis mengenai Program Penyelidikan Asas Negara (juga dikenali sebagai 973 Program ), 13 profesor khas dilantik dan profesor pengerusi Cheung Kong Ulama Program China, salah Pencapaian pemenang Anugerah Cheung Kong Ulama Program dan 16 pemenang Yayasan Belia Cemerlang Negara. Universiti itu mempunyai enam pasukan penyelidikan inovasi di peringkat kebangsaan yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Di samping itu, lebih 40 ahli akademik dari Akademi Sains China dan Cina Akademi Kejuruteraan bekerja sebagai profesor sambilan di jemputan universiti itu. Universiti itu telah diberikan profesor kehormat kepada penerima anugerah Nobel dalam bidang ekonomi, Robert A. Mundell dan Reinhard Selten, dan Hadiah Nobel pemenang dalam fizik Douglas Osheroff. alumni yang menamatkan pengajian selepas China memulihkan kolej pintu masuk peperiksaan pada tahun 1976 telah mengambil kebanyakan kerusi di bidang pengangkutan kereta api kedua-dua Akademi Sains China dan Cina Akademi Kejuruteraan.

SWJTU diasaskan daripada keperluan untuk membina sistem kereta api dan Sejahtera China dalam proses bagi pemajuan keretapi. Ia telah membuat sumbangan besar kepada pencapaian mercu tanda kereta api China, termasuk Kereta Api Beijing-Zhangjiakou, sendiri direka dan dibina sendiri kereta api yang pertama China oleh pasukan yang diketuai oleh Zhan Tianyou; Keretapi Baoji-Chengdu, kereta api elektrik pertama China; Keretapi Chengdu-Kunming yang dikenali sebagai salah satu projek pembinaan kereta api yang paling sukar di dunia dengan ciri-ciri geografi yang rumit dan Keretapi Qinghai-Tibet siap pada Julai 2006. Senarai pencapaian juga termasuk kejayaan pembangunan lokomotif diesel pertama dan lokomotif elektrik selepas Republik Rakyat China ditubuhkan pada tahun 1949; dikendalikan suhu tinggi model kesuperkonduksian kereta api maglev yang pertama di dunia; pertama kereta api berat beban Datong-Qinghuangdao Line dan pertama sistem debug kejayaan garis demo pertama China untuk kereta api maglev. Universiti itu juga mengambil bahagian dengan bersungguh-sungguh dalam reka bentuk dan pembinaan semua jalan bawah tanah di China dan pembinaan jambatan utama termasuk Hangzhou Bay Bridge yang terkenal dan Donghai Bridge, serta pelbagai projek kereta api seperti rel antara bandar Beijing-Tianjin, Wuhan-Guangzhou Railway Express dan Beijing-Shanghai berkelajuan tinggi Railway. SWJTU memainkan peranan penting dalam membangunkan usaha pengangkutan kereta api China dan merupakan universiti yang paling berpengaruh di lapangan. Ia saksi pembinaan China pengangkutan kereta api dari peringkat belum matang untuk matang dan kemakmuran, dan banyak pencapaian kejayaan dalam bidang yang berasal di sini. Setakat ini, pihak universiti telah merumuskan tiga sistem dalam pembinaan disiplin, latihan bakat dan penyelidikan bagi memudahkan pengangkutan rel proses pemodenan China dan berkhidmat pembangunan ekonomi serantau. Universiti ini menolak inovasi ke hadapan kerjasama dengan kuasa-kuasa sosial dan pelbagai sumber untuk meningkatkan inovasi dan menjana kebijaksanaan kolektif ke arah pembangunan pengangkutan kereta api di China. Ia bertujuan untuk memupuk bakat berkualiti tinggi dengan semangat inovatif dan daya saing bagi menyediakan sokongan teknologi dan kakitangan bagi pembinaan pengangkutan kereta api dan pengurusan dan pembangunan ekonomi serantau di China.

SWJTU mempunyai kepentingan yang besar kepada usaha memupuk pelajar kreatif. Pada tahun 2000, universiti itu memenangi penghormatan sebagai salah satu daripada 16 universiti di seluruh negara untuk memenuhi standard penilaian bagi pendidikan ijazah yang sangat baik yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran. Pada tahun 2007, ia lulus penilaian pendidikan ijazah negara dengan skor penarafan atas. Universiti itu telah meletakkan "Cemerlang Jurutera Pendidikan dan Program Latihan" di tempat untuk meningkatkan pembaharuan kepada latihan pelajar dengan asas juruterbang Mao Yisheng dan Zhan Tianyou Kepujian Kolej. Kursus pendidikan umum yang ditawarkan di universiti dan besar-besaran kursus dalam talian terbuka disediakan untuk pelajar. Universiti itu memenangi geran kerajaan dan membuka pelbagai kursus dalam talian yang berkualiti peringkat kebangsaan dan kursus sumber perkongsian, serta kelas-kelas demo untuk panduan kerjaya. Universiti ini telah memuat naik tiga kursus MOOCs pertama pada platform kursus dalam talian yang EWANT, yang ditubuhkan bersama oleh lima universiti Jiaotong di China. Design mekanikal adalah MOOCs pertama kursus yang diberikan oleh universiti-universiti di barat China. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, SWJTU telah meraih enam hadiah pertama untuk anugerah pencapaian pengajaran peringkat kebangsaan, kedudukan No.1 di wilayah Sichuan dan No.9 di seluruh negara.

SWJTU adalah model peranan dalam memupuk semangat pelajar dalam kreativiti dan inovasi. "Anugerah Jiaoda" Pertandingan inovatif merentasi selat pelajar universiti adalah platform untuk memudahkan pelajar untuk menjalankan aktiviti perniagaan. Universiti ini telah menerajui dalam menubuhkan tujuh pusat demonstrasi pengajaran juruterbang peringkat kebangsaan. Semasa pusingan persaingan pelajar Kongres Dunia ke-8 pada rel berkelajuan tinggi, dua pelajar siswazah dari SWJTU mengalahkan peserta dari MIT dan TUB untuk memenangi hadiah pertama dalam kategori "punca had dalam operasi kereta api berkelajuan tinggi", yang merupakan pelajar Cina pencapaian yang pernah menginap di sini. Sementara itu, pelajar ijazah pertama di SWJTU mengambil bahagian yang aktif dalam semua jenis hands-on amalan, seperti program kebangsaan latihan kepada inovasi dan perniagaan baru, Program Latihan Penyelidikan Pelajar, program hari terbuka untuk makmal-makmal utama dan di kampus pertandingan inovasi . Jumlah pemohon program dan pemenang anugerah adalah antara peringkat pertama universiti di wilayah itu. Pada tahun 2013, pelajar-pelajar di SWJTU memenangi hampir 700 hadiah pada atau di atas paras wilayah, termasuk 28 hadiah pertama, 34 hadiah kedua dan 40 hadiah ketiga di peringkat kebangsaan. Liu Congzhi, seorang pelajar sarjana muda dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekanikal, memenangi 8 Cina Sains Belia dan Hadiah Inovasi Teknologi. Beliau adalah pelajar yang kedua dari SWJTU untuk memenangi hadiah ini.

SWJTU mencapai keputusan yang luar biasa dalam memupuk bakat bersifat antarabangsa. Ia telah menjalin perkongsian jangka panjang dengan 166 universiti dan institusi di 54 buah negara dan wilayah termasuk Kesatuan Antarabangsa Keretapi, Universiti Cornell, Universiti Illinois di Urbana-Champaign dan Universiti Teknikal Munich. Ia berjalan program luar negara dengan kerjasama Amerika Syarikat dan Perancis dan sebuah sekolah ahli Erasmus Mundus Program dan sebuah universiti kontrak program ditadbir oleh Majlis Biasiswa China (CSC). Program-program antarabangsa dan pertukaran manfaat kepada para pelajar dari semua jenis. Pada tahun 2013, seramai 682 pelajar antarabangsa datang untuk belajar di SWJTU dari 65 negara, di antara mereka 187 memenangi geran CSC dan mengambil jurusan dalam disiplin pengangkutan kereta api. SWJTU telah bersama menubuhkan Institut Konfusius dengan Karlstads University di Sweden dan merancang untuk menubuhkan sebuah sekolah bersama dengan Universiti Leeds di UK. SWJTU adalah yang pertama di Sichuan untuk menubuhkan sebuah institut Confucius dengan sebuah universiti rakan kongsi di Eropah.

SWJTU merupakan seorang pakar dalam melatih kakitangan pengangkutan kereta api melalui kursus-kursus yang disasarkan kepada golongan profesional dan pengamal kanan di lapangan. universiti ini menganjurkan latihan untuk semua pemandu kereta api kelajuan tinggi di seluruh negara.

SWJTU telah mencapai matlamat untuk mempunyai platform peringkat kebangsaan untuk semua disiplin khusus tradisional kejuruteraan awam, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektrik, lalu lintas dan pengangkutan kejuruteraan dan ukur & pemetaan. universiti telah ditubuhkan hampir 30 pangkalan inovasi teknologi pada atau di atas peringkat wilayah dan peringkat menteri, dengan makmal teladan Makmal National Rail Pengangkutan, yang Makmal Utama Negeri Traction Power, Pusat Penyelidikan National Rail Pengangkutan Elektrik dan Automasi Kejuruteraan, Makmal Kejuruteraan Negara bagi Pengangkutan Darat Geological Disaster Preparedness and Control, Makmal Kejuruteraan Kerjasama Negara-tempatan untuk Traffic Komprehensif dan Perisikan pengangkutan, dan Makmal Kejuruteraan Kerjasama Negara-tempatan untuk Operasi kelajuan tinggi Keselamatan Teknologi Maklumat. Pembinaan Rail Pengangkutan Makmal Kebangsaan telah dimulakan pada tahun 2004 dan dimasukkan ke dalam penggunaan pada tahun 2011. SWJTU berusaha untuk memberikan sokongan yang kukuh untuk meningkatkan profil antarabangsa keretapi laju China dan meningkatkan pembangunan akujanji pengangkutan kereta api China berdasarkan akademik kecemerlangan dan penyelidikan daya saing dalam bidang.

Dari tahun 2011 hingga 2012, bilangan projek penyelidikan SWJTU berjumlah hampir 2700 dengan lebih daripada separuh yang berkaitan dengan pengangkutan rel. Pada tahun 2006, universiti itu telah memenangi lebih daripada 100 anugerah pencapaian teknologi, termasuk satu hadiah khas, lima hadiah pertama dan 11 hadiah kedua untuk Sains Negara & Teknologi Anugerah Kemajuan, bersama-sama dengan satu Anugerah Sains Asli Kebangsaan hadiah kedua. Bilangan kepujian SWJTU diperolehi dalam kategori Sains Negara & Teknologi Anugerah Kemajuan kedudukan ketujuh dan kesembilan dalam tahun-tahun 2009 dan 2010 masing-masing di antara semua universiti di China. Produk inovatif utama dalam bidang pengangkutan kereta api telah dianugerahkan Top 10 Penyelidikan Kemajuan dalam Universiti di China sebanyak tiga kali. mata SWJTU membina sebuah universiti komprehensif dengan pembangunan yang seimbang dalam bidang sains kejuruteraan dan seni. Ia sedang berusaha untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan kesejahteraan negara dan rakyat di kedua-dua cara teori dan praktikal. Pusat-pusat penyelidikan reka bentuk moden dan kajian budaya, kajian Amerika dan kajian Vietnam telah ditubuhkan dengan kerjasama Universiti Tsinghua, SWJTU mengambil bahagian dalam projek untuk mewujudkan pusat inovasi koperasi bagi reka bentuk dan pembuatan peralatan canggih. Pasukan penyelidikan SWJTU ini mengambil bahagian dalam dua projek reka bentuk kereta api berkelajuan tinggi dan memenangi Anugerah Reka Bentuk Red Star. Tambahan pula, pusat antarabangsa untuk teknologi dan inovasi sosial telah dibina bersama dengan Universiti Cornell.

SWJTU adalah menyatukan sokongan untuk industri perkhidmatan dan pembangunan wilayah yang berbeza. Ia bekerjasama dengan syarikat terkenal seperti Beijing-Shanghai berkelajuan tinggi Railway Co., Ltd, China CSR Corporation Limited dan China CNR Corporation Limited, dan membentuk perkongsian strategik dengan Shenhua Kumpulan, untuk mencari kerjasama dengan Kesatuan Antarabangsa Keretapi, Caterpillar Inc. dan Rockwell Automation. Dengan menggunakan kelebihan disiplin dan yang mengesahkan matlamat untuk berkhidmat kepentingan negara dan pembangunan wilayah, universiti memainkan peranan utama dalam pembinaan China daripada Jalan Sutera baru, zon ekonomi Sungai Yangtze, Chengdu-Chongqing zon ekonomi dan hab trafik dalam Barat.

SWJTU komited untuk menyumbang kepada pembangunan strategik negara. Ia memberikan sokongan kepada pembangunan Wilayah Autonomi Tibet, terutama Universiti Tibet. Yu Zhengsheng, pengerusi badan penasihat politik utama China, diiktiraf sumbangan universiti kepada rantau ini. Pada Disember 2013, universiti ditaja "Summit pada Strategi Globalisasi Kereta Api Berkelajuan Tinggi China" dengan Guangming Daily, yang mendapat perhatian luas dari kedua-dua rumah dan di luar negara. SWJTU menetapkan budaya dan pembinaan kuasa lembut sebagai salah satu daripada keutamaannya, bertujuan untuk menyediakan persekitaran yang baik untuk pengajaran dan pembelajaran. Perpustakaan universiti berada dalam senarai laman Perlindungan klasik Cina utama di peringkat wilayah. Perpustakaan ini mempunyai koleksi karya-karya yang jarang berlaku kuno dengan nilai akademik dan budaya yang tinggi, seperti buku sejak 1705 semasa pemerintahan Maharaja Kangxi (1661-1722) dan dokumen yang diterbitkan pada tahun 1908 di bawah rejim Guangxu Maharaja (1871-1908) . Untuk menghormati alumni dibezakan daripada tahun 1933 di-ambil, Yan Kai, Zhang Wei, Lin Tonghua dan Liu Huixian, yang merupakan antara ahli akademik pertama di China, universiti mengadakan siri kempen peringatan. patung-patung gangsa telah didirikan, muzium sejarah universiti dan muzium lokomotif dibina dan buku-buku mengenai sejarah universiti diterbitkan. platform pendidikan universiti itu pencapaian budaya rayuan kepada sekumpulan pakar-pakar, ulama dan tokoh masyarakat yang memberi syarahan dan membantu memakmurkan kehidupan kampus. Sebuah filem mikro pada tema tamat pengajian diarahkan oleh pelajar dari SWJTU pada tahun 2013 memenangi anugerah screenwriting terbaik pada Pertandingan Filem Micro Universiti Kebangsaan Pelajar. Pada masa ini, universiti itu merancang untuk membentuk beberapa kumpulan pemikir untuk membantu dengan pembangunan strategik zon ekonomi China Silk Road baru dan Sungai Yangtze dan globalisasi kereta api kelajuan tinggi di China. Semua usaha-usaha seterusnya akan merangsang peningkatan kuasa lembut SWJTU.

Sebagai salah satu universiti terkemuka China dan yang paling berpengaruh dalam disiplin pengangkutan kereta api, SWJTU menghargai strategi memacu pembangunan melalui pendidikan bakat dan pengambilan. Universiti itu terus melanjutkan usaha pengantarabangsaan untuk mempopularkan pendidikan budaya, menarik bakat luar negara dan menggalakkan penyelidikan saintifik. universiti ini bertujuan untuk menjadi hab untuk menjadi tuan rumah kakitangan dengan prestij dan sempadan dalam penyelidikan akademik, menunjukkan semangat inovasi, kreativiti dan mengejar kecemerlangan akademik.

Lokasi

Chengdu

Alamat
Southwest Jiaotong University Xipu Campus,
Hi-Tech Zone Western Park

611756 Chengdu, Sichuan, China

Chengdu

Alamat
Southwest Jiaotong University Jiuli Campus,
111 Er Huan Lu Bei Yi Duan, Jinniu Qu

610031 Chengdu, Sichuan, China

Leshan

Alamat
Southwest Jiaotong University Empi Campus,
1 Jingqu Rd, Emeishan Shi, Leshan Shi

614200 Leshan, Sichuan, China

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Akreditasi