Baca keterangan rasmi

Universiti Sun Yat-sen adalah sebuah universiti yang komprehensif yang diasaskan oleh Dr. Sun Yat-sen pada tahun 1924. Universiti adalah salah satu universiti terkemuka di China, dan dalam Peringkat Pendidikan Tinggi 2011-2012, ia berada di kedudukan No.6 di kalangan semua Universiti Cina dan No. 1 di China Selatan.


Berasal dari Universiti Lingnan, sebuah universiti swasta yang terkenal pada awal abad ke-20, Kolej Lingnan (Universiti) ditubuhkan semula pada 1988 di Sun Yat-sen University dan kini merupakan salah satu sekolah ekonomi dan pengurusan tertinggi di China. Dipandu oleh moto "Pendidikan untuk Perkhidmatan" dari Lingnan University, Kolej ini menyediakan pendidikan berkualiti tinggi dan pendidikan pengurusan yang menarik kekuatan dari seni liberal dan berusaha gigih untuk kemajuan pengajaran dan penyelidikan pengetahuan ekonomi dan pengurusan.


Lingnan mempunyai 3 jabatan akademik dalam bidang ekonomi, kewangan, dan pengurusan. Kolej ini menawarkan pelbagai program dalam bidang ekonomi dan pengurusan untuk sarjana, sarjana dan doktor. Ia juga menyediakan program profesional seperti MBA, MBA Eksekutif dan program sarjana khusus dalam bidang kewangan. Semua program itu adalah antara program yang paling kompetitif di China dan dianggap sebagai yang terbaik di China Selatan. Pada tahun 2014, program MBA disenaraikan sebagai No.10 oleh Forbes China sebagai Program MBA Penuh Masa yang Paling Bernilai dan No. 11 sebagai Program MBA Paruh waktu Paling Bernilai di China.


Kolej ini kini mempunyai 92 ahli fakulti sepenuh masa dan terus berusaha untuk kecemerlangan akademik. Ahli fakulti menjalankan penyelidikan yang ketat dan asli dengan tumpuan khusus terhadap perkembangan ekonomi dan pengurusan China yang sedang berlangsung dengan menerbitkan jurnal penyelidikan antarabangsa dan nasional yang pertama.


Globalisasi adalah tanda dagang Lingnan dan menjadi perintis untuk pergi global, Lingnan menubuhkan program bersama MBA bersama dengan MIT Sloan School of Management pada tahun 1998, program MBA Eksekutif China dengan Carlson School of Management dari Universiti Minnesota pada tahun 1999, dan Program MBA China-France dengan Universiti Jean-Moulin Lyon3 dan EM Lyon pada tahun 1998. Lingnan juga telah menjalinkan rangkaian perkongsian dengan lebih daripada 40 universiti terkemuka di seluruh dunia. Kerjasama antarabangsa memberi tumpuan kepada pertukaran pelajar, pertukaran fakulti, program sarjana dwi, ​​penyelidikan bersama, dan sebagainya. Rangkaian perkongsian global ini telah menyediakan pelajar dan fakulti sama dengan platform untuk pertukaran antarabangsa yang meningkatkan kerjasama pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan.


Pada masa ini, Lingnan diiktiraf oleh Akreditasi AACSB, EQUIS dan AMBA, yang menegaskan semula Lingnan sebagai salah satu daripada beberapa sekolah Cina yang boleh menuntut reputasi dan kedudukan antarabangsa. Melihat masa depan, Kolej Lingnan (Universiti) akan menggalakkan peningkatan dan kecemerlangan pengajaran dan penyelidikan untuk meneruskan matlamatnya sebagai salah satu sekolah ekonomi dan pengurusan terkemuka di China dan dunia.


Visi

Kami berhasrat untuk diiktiraf secara global sebagai sekolah perniagaan utama dari China.


Misi

Kami mendidik pemimpin dan memajukan pengetahuan untuk berkhidmat kepada masa depan China dan masyarakat global.


Nilai teras

Kecemerlangan, Global, Integriti, dan Perkhidmatan.

Program diajar dalam:
  • English

Sekolah ini juga menawarkan:

MBA

Lingnan University College

Program MBE Lingnan adalah antara sepuluh program teratas secara nasional dan menikmati kedudukan terkemuka di selatan China. Lingnan telah mencapai pentauliahan Triple C ... [+]

MENGAPA LINGNAN?

Salah satu program MBA terkemuka di China

Program MBE Lingnan adalah antara sepuluh program teratas secara nasional dan menikmati kedudukan terkemuka di selatan China.

Tutup Perkongsian dengan MIT Sloan

Pada tahun 1998, Lingnan memulakan perkongsian dengan MIT Sloan School of Management, dan kini kerjasama itu telah menjadi pengajaran bersama, program lawatan pelajar, lawatan belajar, serta peluang eksklusif untuk program MIT MSMS Dual Degree. Selain itu, semua graduan MBA Antarabangsa Lingnan-MIT akan menerima sijil dari MIT Sloan dan diiktiraf sebagai Alumni Affiliate MIT Sloan.

Pentauliahan antarabangsa Triple Crown

Lingnan telah mencapai pentauliahan Triple Crown dari AACSB, EQUIS, dan AMBA, yang merupakan penunjuk kualiti eksklusif yang mencerminkan kualiti program kami. Kami bangga menjadi sebahagian daripada 1% dari semua sekolah perniagaan di seluruh dunia.... [-]

China Guangzhou
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu