University of Southern Queensland (USQ)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

University of Southern Queensland (USQ) Australia adalah sebuah universiti yang dinamik untuk menyediakan program kampus yang berkualiti dan kampus dalam talian untuk pelajar semua peringkat pengajian dari lebih 110 buah negara. USQ menduduki ranking universiti nombor satu Australia untuk gaji siswazah [1] dan mempunyai penarafan lima bintang untuk pengantarabangsaan dan kebolehpasaran [2] .

Tentang kita

Lebih dari 50 tahun, USQ telah menjadi institusi pengajaran dan penyelidikan yang menonjol, menyediakan pendidikan dari tiga kampus ( Toowoomba , Springfield dan Ipswich ), hab outreach ( Stanthorpe ), dalam talian dan melalui rakan pendidikan yang dipercayai.

Hari ini, USQ mengekalkan sokongan komuniti yang cemerlang dan menyediakan program pengajian semasa dan relevan untuk membina kerjaya pelajar untuk cemerlang dalam persekitaran dunia yang kompetitif semasa.

USQ adalah peneraju utama dalam bidang penyelidikan yang dipilih, seperti pertanian, kejuruteraan, dan persekitaran yang dibina, astrofizik dan kesihatan, dan telah diakui untuk pencapaiannya melalui kedudukan Australian Research Council's 2018 Excellence in Research for Australia (ERA). USQ telah mencapai penilaian ERA untuk 18 bidang penyelidikan sebagai 'melebihi standard dunia' dan 12 bidang penyelidikan sebagai 'di atas atau di dunia standard' [3] .

Program dan Kursus

Kampus USQ menyediakan pelajar dengan pengalaman berpusatkan masyarakat dan berpusatkan kerjaya. Saiz kelas yang lebih kecil membolehkan penglibatan pensyarah untuk pelajar yang lebih besar dan meningkatkan sambungan rakan sebaya. Lebih 25 000 pelajar dari seluruh Australia dan di seluruh dunia memilih untuk belajar di USQ di:

 • Pertanian
 • Seni
 • Penerbangan
 • Perniagaan
 • Media
 • Pendidikan
 • Teknologi maklumat
 • Undang-undang dan Kriminologi
 • Kejururawatan
 • Psikologi
 • Sains
 • Ukur
 • Visual
 • Penyelidikan
 • Bahasa Inggeris

Gaya hidup santai dan suasana mesra keluarga Toowoomba adalah pilihan yang sangat baik untuk pelajar yang ingin mendapatkan bantuan dari kehidupan bandar besar sambil terus mencapai matlamat kerjaya mereka. Toowoomba terletak hanya 1 jam dan 45 minit dari Brisbane dan 2 jam dari Gold Coast.

USQ Springfield menyediakan persekitaran pendidikan pelajar yang ditumpukan dengan penyampaian dan teknologi terkini. Dengan kemudahan berkualiti tinggi seperti penghasilan digital dan hab prestasi dan simulator penerbangan bertaraf dunia, ia mempunyai hubungan industri yang rapat untuk menghubungkan pelajar dengan peluang pengalaman kerja. Ia terletak kira-kira 45 minit dari bandar Brisbane.

USQ Ipswich menawarkan kemudahan latihan paramedik yang direka khas dan makmal kejururawatan baru, pusat simulasi kebidanan, padang sukan, kafe dan gim. USQ telah menjadi sebahagian daripada komuniti Ipswich sejak tahun 2006 dan kini telah menjadi lebih daripada 1000 pelajar yang belajar di kampus ini, memaparkan sebuah perpustakaan yang menakjubkan dengan hutan hujan yang hidup. USQ Ipswich berjarak 55 minit pemanduan dari bandar Brisbane dan boleh diakses melalui pengangkutan awam.

Online

Sertai lebih dari 70 peratus pelajar USQ yang memilih untuk mencapai matlamat kerjaya mereka melalui kajian dalam talian . Dengan lebih daripada 100 kursus yang disediakan, pelajar mempunyai bilik darjah dalam talian yang fleksibel untuk memilih di mana, kapan dan bagaimana mereka belajar.

Beasiswa

USQ menawarkan pelbagai bendahari dan biasiswa yang disediakan untuk pelajar dari semua latar belakang. Ini sentiasa dikemas kini.

Sokongan pelajar antarabangsa

USQ memastikan pelajar mendapat lebih banyak daripada pengalaman pembelajaran mereka dengan menawarkan pilihan kajian fleksibel dalam persekitaran yang menyokong. Sama ada pelajar belajar di kampus atau dalam talian, mereka mempunyai akses kepada Pegawai Perhubungan Siswa yang berdedikasi untuk memberi sokongan pada setiap peringkat, dari pendaftaran, hingga tamat pengajian.

Sebagai pelajar antarabangsa yang tiba untuk belajar dengan USQ di Australia, pelajar ditawarkan perkara berikut:

 • Koleksi lapangan terbang percuma dan pemindahan ke penginapan (untuk pelajar yang baru tiba)
 • Perkhidmatan bas ulang-alik intercampus harian percuma
 • Kolej kediaman dan nasihat mengenai penginapan luar kampus
 • Nasihat karier pelajar antarabangsa
 • Kebajikan, kesihatan, kaunseling dan kesejahteraan pelajar
 • Sokongan dan perkhidmatan multi-iman
 • Acara dan aktiviti pelajar yang kerap
 • Sumber kecacatan
 • Perkembangan kerjaya
 • Sumber perpustakaan, termasuk sokongan belajar.

Tinggal di mana?

USQ memudahkan penginapan di tiga lokasi kampusnya. Di Toowoomba dan Springfield, penginapan kampus disediakan untuk menyediakan persekitaran komuniti yang mesra untuk pelajar. Di dekat kampus Ipswich, penginapan yang dikendalikan secara bebas dan dikendalikan di luar kampus disediakan.

Penyelidikan

USQ komited untuk menjalankan penyelidikan yang berkaitan dengan akademik dan menyumbang inovasi untuk memberi manfaat kepada komuniti, negara dan dunia.

Budaya penyelidikan USQ adalah untuk membuat perbezaan dan penyelidiknya melibatkan, bekerjasama dan memahami pihak berkepentingan dan industri untuk menyampaikan penyelesaian yang mengubah dunia.

USQ memudahkan pelbagai program penyelidikan merentasi pelbagai disiplin dalam institut penyelidikan, pusat, fakulti dan sekolah. Tiga institut dan sembilan pusatnya mewakili persekitaran penyelidikannya yang bersemangat dan menyokong, yang menyumbang kepada kejayaan dalam bidang utama kecemerlangan penyelidikan yang diukur oleh penilaian Australian Government's Excellence in Research Australia (ERA).

Kecemerlangan penyelidikan

USQ berusaha untuk menghasilkan penyelidikan perintis dengan jangkauan dan impak global. Ia mempunyai pelbagai kekuatan penyelidikan yang jelas di pelbagai bidang penyelidikan utama.

Kualiti kelas dunia dalam usaha penyelidikannya telah disahkan oleh hasil daripada Laporan Kecemerlangan Penyelidikan Australia untuk ERA 2018-2019 [4] .

Kawasan penyelidikan berikut dinilai:

Lokasi

Toowoomba

University of Southern Queensland

Alamat
USQ Toowoomba
West St

4350 Toowoomba, Queensland, Australia
Telefon
+61 74631 5543

Springfield

Alamat
USQ Springfield
Sinnathamby Boulevard


4300 Springfield, Queensland, Australia

Brisbane

Alamat
USQ Ipswich
11 Salisbury Road

4305 Brisbane, Queensland, Australia

Australia Online

Alamat
Australia Online, Australia