Madonna University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Misi

Misi Madonna University , institusi pendidikan tinggi Katolik dan Fransiskan, adalah untuk menanamkan nilai-nilai kemanusiaannya kepada para pelajarnya, penyelidikan intelektual, penghormatan terhadap kepelbagaian, dan komitmen untuk melayani orang lain melalui pendidikan seni liberal yang diintegrasikan dengan persiapan karir dan berdasarkan kebenaran dan prinsip yang diiktiraf dalam tradisi Katolik.

Misi Madonna menerima semangatnya dari nilai-nilai Franciscan:
• Menghormati maruah setiap orang
• Keamanan dan keadilan
• Kehormatan untuk penciptaan
• Pendidikan untuk kebenaran dan perkhidmatan

Sejarah Madonna University

Pada tahun 1937, Madonna University (kemudian dikenali sebagai Pembukaan Perguruan Tinggi Perawan Maryam) ditubuhkan oleh Ibu Mary DeSales Tocka dan peguamnya di Convent Felician Central di Livonia, dengan pendaftaran tahun pertama 18 Sisters.

Madonna University menubuhkan program peringkat tuan pada tahun 1982 dan menjadi universiti pada tahun 1991. Seorang pemimpin dalam pendidikan kejururawatan di peringkat negeri, serantau dan negara, Madonna's College of Nursing and Health melancarkan program kedoktoran pertama Universiti - Doktor Praktik Kejururawatan - pada tahun 2009. Melalui pertumbuhan dan perkembangan ini, institusi ini menjadi salah satu universiti Franciscan terbesar di negara ini dengan gabungan pelajar mahasiswa dan siswazah yang terdiri daripada kira-kira 3,100 pelajar.

Sisters Felician, Pengasas

Yayasan Madonna University dapat dikesan pada tahun 1855 di Warsawa, Polandia di mana seorang wanita muda bernama Sophia Truszkowska, membentuk perintah agama yang didedikasikan untuk merawat orang miskin, tidak memiliki rumah, sakit, dan orang tua. Dikenali sebagai Sisters Felician, sekumpulan kecil wanita ini mendedikasikan diri mereka untuk membantu komuniti mereka melalui ajaran St. Francis of Assisi. Suster Feliks pertama tiba di Amerika Syarikat pada tahun 1874, menetap di masyarakat Poland di Wisconsin untuk menubuhkan sekolah untuk anak-anak masyarakat. Menjelang tahun 1880, Sisters Felician memperluaskan usaha mereka ke Michigan, mentadbir sekolah di kedua-dua Bay City dan Detroit. Apabila masyarakat Felician berkembang, begitu juga dengan keperluan institusi pengajian tinggi untuk menyediakan Felician Sisters sebagai guru.

Tradisi Katolik, Franciscan

Madonna University membuktikan tradisi baik kesarjanaan Katolik dan Fransiskan yang telah menyumbang secara signifikan kepada pembangunan intelektual dan profesional dalam masyarakat kita. Dengan alumni di setiap benua kecuali Antartika, graduan Madonna University menerapkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam perkhidmatan yang bermakna di seluruh dunia - meningkatkan kehidupan orang lain, sambil melonjakkan profesion mereka sendiri.

Ditubuhkan: 1937
Lokasi: Livonia, Michigan
Presiden: Michael A. Grandillo, Ph.D.
Motto: Sapientia Desursum - "Kebijaksanaan dari Above"
Warna: Biru dan Emas
Maskot: tentera salib
Pelajar: Sekitar 2,460 pelajar sarjana muda | Kira-kira 640 siswazah
Fakulti: 123 ahli fakulti | 13: 1 nisbah fakulti pelajar

Akademik:

  • Ijazah bersekutu dan sarjana muda dalam lebih daripada 100 jurusan yang tertumpu kepada kerjaya
  • Sekolah Siswazah menyampaikan lebih daripada 30 program induk dan satu program kejururawatan doktor
  • Meraikan lebih 50 tahun kecemerlangan pendidikan kejururawatan
  • Pertama di negara ini untuk menawarkan ijazah sarjana muda dalam Pengajian Bahasa Isyarat
  • Hanya program berasaskan universiti rasmi untuk hospis dan kajian paliatif di peringkat sarjana dan tuan

Tuisyen Bawah Tanah: $ 10,950 tuisyen sepenuh masa untuk 12-18 kredit, kredit kejururawatan dan ruang dan lembaga tambahan

Atletik:

  • Madonna University adalah ahli Persidangan Athletic Wolverine-Hoosier (WHAC) dan Persatuan Kebangsaan Intercollegiate Athletics
  • 19 pasukan varsity lelaki dan wanita
  • Sekitar 350 pelajar mengambil bahagian dalam sukan intercollegiate setiap tahun

Lokasi

Livonia

Madonna University

Telefon
734-432-5667

Gaylord

Outreach Center: Gaylord University Center

Perbandaran Piagam Clinton

Outreach Center: Macomb University Center