Keystone logo
Universidad Carlos III de Madrid

Universidad Carlos III de Madrid

Universidad Carlos III de Madrid

pengenalan

Sejarah

UC3M ditubuhkan oleh Akta Parlimen Sepanyol pada 5 Mei 1989, dalam rangka Undang-Undang Reformasi Universiti 1983. Sejak awal ia dimaksudkan untuk menjadi universiti awam yang agak kecil, inovatif, memberikan pengajaran yang berkualiti tinggi dan tertumpu terutamanya pada penyelidikan. Canselor pertama kami adalah Profesor Gregorio Peces-Barba.

Misi

Misi UC3M adalah untuk menyumbang kepada peningkatan masyarakat melalui pengajaran penyelidikan berkualiti tinggi dan mutakhir selaras dengan garis panduan antarabangsa yang ketat. Universiti berhasrat untuk cemerlang dalam semua aktivitinya, dengan tujuan untuk menjadi salah satu universiti teratas di Eropah.

Nilai

Universiti ini secara aktif mendorong pengembangan peribadi semua yang berkaitan dengan komuniti pendidikan tinggi. Semua aktiviti kami dipandu oleh nilai-nilai jasa, kemampuan, kecekapan, ketelusan, keadilan, kesaksamaan, dan penghormatan terhadap alam sekitar.

Perangkaan

pelajar UC3M

UC3M mempunyai 22.666 pelajar, bersaiz serupa dengan beberapa universiti utama Eropah, seperti Paris II, Uppsala, Maastricht, Tilburg, Cambridge, dan Oxford (yang kesemuanya mempunyai dalam susunan antara 14,000 dan 22,000 pelajar).

 • Pelajar sarjana, 44,3% daripadanya adalah wanita dan 55,7% adalah lelaki.
 • Kira-kira 25% pelajar kami menerima geran daripada Kementerian Pendidikan, daripada Komuniti Madrid, atau daripada program pembiayaan UC3M sendiri.

Sumber: Laporan Kewangan dan Pengurusan UC3M untuk 2019, diluluskan oleh Majlis Tadbir Urus dan Majlis Sosial pada 15 Jun 2020, dan laman web rasmi universiti yang dinyatakan di atas.

Piawaian tertinggi

Dalam 44 kursus ijazah sarjana muda kami, pelajar UC3M telah memperoleh gred kemasukan tertinggi daripada semua universiti yang berpangkalan di Madrid.

 • Gred purata yang dicapai oleh pelajar yang diterima masuk ke semua kursus ijazah di UC3M ialah 12,229 daripada maksimum 14 mata.
 • UC3M meliputi semua tempat pelajarnya pada bulan Jun. Berhubung dengan permintaan untuk pengajian universiti, bagi setiap 100 tempat yang ditawarkan, Universiti menerima 198 permohonan.

Sumber: Pendaftar Universiti UC3M dan data daripada Komuniti Madrid merujuk kepada tahun akademik 2020-21.

Pengantarabangsaan

 • 20% pelajar di UC3M adalah warga asing. Perkadaran ini lebih tinggi pada peringkat sarjana (30%) dan kedoktoran (43%).

Sumber: Jabatan Perhubungan Antarabangsa berdasarkan data daripada Laporan Kewangan dan Pengurusan UC3M.

 • 54% daripada graduan UC3M telah menyertai program mobiliti antarabangsa.

Sumber: Sumber: Laporan Kewangan dan Pengurusan UC3M untuk 2019, diluluskan oleh Majlis Tadbir dan Majlis Sosial pada 15 Jun 2020, dan laman web rasmi universiti yang dinyatakan di atas.

Penempatan kerjaya siswazah dan kepuasan pelajar di UC3M

 • 93,4% graduan berjaya mendapat pekerjaan dalam bidang berkaitan ijazah pada tahun pertama selepas tamat pengajian.

Sumber: Kajian Penempatan Kerjaya XXII Graduan dari UC3M. (Tahun Akademik 2018). Disediakan oleh UC3M dengan kerjasama Accenture. Diterbitkan pada Mac 2020.

  Ciri-ciri Kampus

  Kampus Getafe

  Terletak di bandar Getafe di selatan Madrid, kampus ini mempunyai dua sekolah: Sekolah Sains Sosial dan Undang-undang, dan Sekolah Kemanusiaan. Pemasangan kampus moden termasuk dua perpustakaan, bilik komputer di pelbagai bangunan, bilik audiovisual, studio rakaman, bilik mahkamah, wifi di seluruh kampus, dan pusat sukan dengan kemudahan bola keranjang, tenis, skuasy, bola tampar pantai dan sauna, antara lain.

  Kampus Leganés

  Terletak di bandar Leganés, di selatan Madrid, kampus ini menempatkan Sekolah Kejuruteraan. Pemasangan modennya termasuk perpustakaan, bilik komputer di pelbagai bangunan, makmal, wifi di seluruh kampus, dan pusat sukan dengan kolam renang dalaman. Terdapat juga Auditorium di mana drama, opera dan konsert dipersembahkan sepanjang tahun.

  Kampus Colmenarejo

  Terletak di bandar Colmenarejo, di timur laut Madrid, kampus ini mempunyai tiga sekolah: Sekolah Sains Sosial dan Undang-undang, Sekolah Kemanusiaan dan Sekolah Kejuruteraan. Pemasangan modennya termasuk perpustakaan, kerja, bilik belajar dan penyelidikan, dan perpustakaan jurnal, antara lain.

  Kampus Madrid-Puerta de Toledo

  Kampus Madrid-Puerta de Toledo menampung aktiviti Pusat Pengajian Siswazah UC3M, terutamanya yang berkaitan dengan program Sarjana Universiti dan program latihan profesional. Kampus ini juga menawarkan pelbagai acara saintifik dan kebudayaan yang menjurus kepada komuniti Madrid. Beberapa kemudahannya termasuk bilik darjah, bilik komputer, perpustakaan dan bilik persidangan.

   Kedudukan

   Peringkat Antarabangsa

   Tempat ke-35 di seluruh dunia dan menduduki tempat ke-16 di Eropah, pada Kedudukan QS Top 50 Bawah 50 2020.

   Antara 50 universiti Eropah terbaik dalam kecemerlangan pengajaran mengikut ranking THE Teaching 2019.

   Kedudukan ke-311 dalam Kedudukan Universiti Dunia QS 2021.

   Diklasifikasikan dalam Kedudukan Shanghai sebagai salah satu universiti terbaik di dunia dalam 14 mata pelajaran akademik.

   Antara lima universiti awam Sepanyol terbaik mengikut U-Multirank 2020.

   Satu-satunya universiti awam Sepanyol yang muncul dalam kalangan sekolah perniagaan terbaik di Eropah.

   Tempat ke-33 dalam ranking global pusat pengkhususan terbaik dalam kewangan mengikut Kedudukan Pendidikan Perniagaan Financial Times 2020.

   Antara 250 universiti muda terbaik di dunia menurut THE Young University Rankings 2020.

   UC3M disenaraikan antara 150 universiti terbaik di dunia mengikut edisi baharu QS Graduate Employability Ranking 2020.

   Menduduki kedudukan antara 500 universiti terbaik di seluruh dunia dalam bidang Kejuruteraan dan Teknologi, menurut 2018 Times Higher Education Engineering and Technology Rankings.

   Peringkat Kebangsaan

   Antara 5 universiti Sepanyol terbaik, menurut Fundación Conocimiento y Desarrollo CYD Ranking.

   Peneraju dalam Kedudukan U2021 untuk prestasi.

   Kedudukan antara universiti Sepanyol terbaik untuk prestasi akademiknya, menurut laporan “La Universidad Española en Cifras. Año 2017 y curso académico 2017/2018” (The University in Figures. Year 2017 and academic year 2017/2018) diterbitkan oleh Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE) (Persidangan Rektor Universiti Sepanyol).

   Sebelas ijazah Sarjana Muda UC3M disenaraikan antara yang terbaik di Sepanyol mengikut Kedudukan 50 Ijazah 2021 akhbar El Mundo.

   25 program Sarjana UC3M adalah antara yang terbaik di Sepanyol menurut Panduan Sarjana El Mundo 2021 250.

   Akreditasi

   Akreditasi AMBAAkreditasi AACSB

   Lokasi

   Lokasi
   • Ronda de Toledo,1, 28005, Madrid

   Soalan