Keystone logo
Stockholm School of Economics

Stockholm School of Economics

Stockholm School of Economics

pengenalan

Stockholm School of Economics

The Stockholm School of Economics adalah hab akademik untuk pelajar dan penyelidik yang bercita-cita tinggi dari seluruh dunia. Dengan bekerja rapat dengan rakan korporat dan masyarakat luas, SSE telah mencipta peluang untuk graduannya selama lebih dari 100 tahun.

Sekolah perniagaan yang unik

Kami adalah salah satu sekolah perniagaan terkemuka di Eropah, dengan rangkaian komuniti perniagaan yang unik. Penyelidikan kami diakui di peringkat antarabangsa dan banyak penyelidik kami adalah antara tokoh terkemuka dalam bidang masing-masing.

Sejarah

Stockholm School of Economics membuka pintunya kepada pelajar pertama 110 tahun yang lalu, pada tahun 1909.

Sweden memerlukan sekolah perniagaan

Dekad sekitar pergantian abad kesembilan belas adalah tahun pengembangan industri yang pesat di Sweden, yang pada gilirannya menyebabkan perlunya pengurus dan kakitangan terlatih. Tokoh terkemuka dalam industri dan perdagangan Sweden menyedari bahawa individu tersebut memerlukan pendidikan khusus dalam amalan dan teori perniagaan. Pemimpin industri ini (KA Wallenberg, Olof A. Söderberg, dan Joseph Nachmanson antara lain) mengumpulkan para peniaga dan eksekutif Stockholm, dan pada tahun 1906 mereka membentuk Stockholm School of Economics Association, sebuah organisasi dengan satu-satunya tujuan untuk mewujudkan impian Sekolah perniagaan Sweden menjadi kenyataan.

Tiga tahun kemudian (pada tahun 1909), berkat sokongan dari Kota Stockholm, dana pemerintah dan sumbangan dari anugerah swasta, Stockholm School of Economics membuka pintunya untuk pertama kalinya. Mengakui 110 pelajar, kurikulum awal berjalan selama dua tahun dan merangkumi ekonomi, perdagangan, dan gabungan sains politik dan undang-undang.

Dekad pertumbuhan

Stockholm School of Economics memulakan perjalanannya di Brunkebergstorg di pusat Stockholm, yang terletak di bangunan komersial yang dikenali sebagai hotel Brunkebergs. Menyewa seluruh tingkat tiga hotel, pengajaran berterusan di premis selama hampir dua dekad. Akan tetapi, pada waktunya, SSE mengalahkan premis ini dan menugaskan arkitek Sweden Ivar Tengbom dengan merancang kemudahan baru. Pada tahun 1926, Sekolah merasmikan kawasan baru ini yang terletak di Sveavägen 65, alamat bangunan utama kami hingga hari ini. Sumbangan yang banyak selama bertahun-tahun telah memberi peluang kepada SSE untuk memperluas reka bentuk Tengbom, dan pembinaan asalnya diapit oleh bangunan yang lebih baru, dan beberapa premis tambahan terletak berdekatan.

Dekad-dekad berikut adalah tempoh pertumbuhan yang menarik bagi SSE. Pada tahun 1929, hanya beberapa tahun setelah pindah ke Sveavägen, Sekolah ini mendirikan institut penyelidikan pertamanya. Dinamakan Institut Penyelidikan Ekonomi, ia ditubuhkan dengan misi untuk menjalankan penyelidikan terkemuka dalam bidang ekonomi dan perdagangan. Institut lain akan segera mengikuti, termasuk IFL (Institutet för Företagsledning). Pada asalnya hanya sebahagiannya berafiliasi dengan SSE, IFL menyediakan program pendidikan dalam perniagaan, pengurusan, dan kepemimpinan. Berikutan kejayaan mereka, IFL akhirnya akan dikaitkan hanya dengan Sekolah.

Pengantarabangsaan dan inovasi

Berikutan kejayaan di peringkat nasional, ada cita-cita untuk menjadikan SSE sebagai sekolah perniagaan terkemuka di skala global. Pada tahun 1991 Sekolah bergabung dengan CEMS, Global Alliance in Management Education, simbol kualiti dalam dunia pendidikan pengurusan. Hanya beberapa tahun kemudian, pada tahun 1999, SSE memperoleh akreditasi EQUIS, membuktikan lagi bahawa semua program dan penyelidikan telah menunjukkan kecemerlangan di peringkat antarabangsa.

Tahun 2007 menyaksikan perubahan yang ketara bagi universiti di seluruh Eropah berikutan perjanjian Proses Bologna, satu standard kualiti dan perbandingan yang dapat disatukan di seluruh Eropah. Struktur program SSE digantikan oleh program Sarjana Muda dan Sarjana yang biasa kita lakukan sekarang. Setahun setelah peralihan ini, SSE memperluas portfolio program dengan mengambil alih program yang berfokus pada runcit dari Detaljhögskolan I Norrtälje. Dinamakan semula Program BSc dalam Pengurusan Runcit, program ini dibiayai sepenuhnya oleh industri runcit, menjadikannya unik di lanskap akademik Sweden.

Walaupun pengantarabangsaan yang lebih besar adalah (dan kekal) fokus utama untuk Sekolah, begitu juga inovasi. SSE Business Lab, inkubator permulaan yang menghubungkan pelajar dan alumni yang menjanjikan dengan pakar industri, telah dilancarkan pada tahun 2001. Mendukung idea dari konsepsi hingga pelaksanaan, SSE Business Lab telah membantu melancarkan pelbagai syarikat yang berjaya melalui tahun-tahun.

Abad pertama dan seterusnya

Tahun meraikan masa lalu yang berjaya dan masa depan yang menjanjikan, 2009 menandakan ulang tahun ke-100 untuk SSE. Dengan jangkaan yang tinggi, dekad berikutnya akan terus mendorong Sekolah menuju tahap baru. Pada tahun 2011, SSE terlibat dalam usaha sama dengan Institut Penyelidikan Kewangan. Hasilnya adalah Sweden House of Finance, sebuah pusat penyelidikan nasional dengan tujuan untuk memperkukuhkan penyelidikan kewangan di Sweden.

2015 adalah tahun yang sangat baik bagi SSE dan menyaksikan pelancaran pelbagai projek menarik. MISUM (Mistra Center for Sustainable Markets), sebuah pusat penyelidikan lintas disiplin yang fokus untuk mencari penyelesaian perniagaan yang mampan, dilancarkan untuk mendidik dan mempersiapkan pelajar untuk menguruskan beberapa cabaran paling mendesak pada masa kita. Salah satu usaha mereka, Global Challenges Track, mewakili usaha Sekolah untuk memasukkan pemikiran keberlanjutan itu ke dalam kurikulum tradisional.

Meneruskan tahun ini, ia juga melancarkan Pelancaran Seni SSE. Mencerminkan kepercayaan Sekolah bahawa seni dapat membantu kita meningkatkan pemikiran kritis dan refleksi diri, Inisiatif Seni SSE mengakui seni sebagai asas pengetahuan yang sah, dengan potensi untuk menjadikan SSE dan masyarakat pada umumnya lebih intensif pengetahuan.

Beberapa tahun kebelakangan ini sama-sama meriah, dengan beberapa perubahan yang sangat menarik untuk Program BSc dalam Pengurusan Runcit. Pada tahun 2015, program ini meninggalkan kampus lamanya di Norrtälje untuk bergabung dengan Kampus SSE utama di Stockholm, akhirnya menyatukan semua program di bawah satu bumbung. Hanya tiga tahun kemudian, Program BSc dalam Pengurusan Runcit mengambil satu lagi langkah menarik, menjadi program pertama yang diajar sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris. Akhirnya, pencapaian terbaru SSE adalah pelancaran rumah penyelidikan baru, House of Innovation. Persekitaran penyelidikan dan pendidikan antara disiplin ini menumpukan pada inovasi, keusahawanan, dan digitalisasi, dan akan berusaha untuk mendorong batasan penyelidikan moden.

Misi dan Visi

Kegiatan Stockholm School of Economics terletak pada misi dan visi yang jelas.

Misi

Memperkukuhkan Daya Saing Sweden Melalui Penyelidikan dan Pendidikan Berasaskan Sains.

Visi

Sekolah Perniagaan Antarabangsa Bertaraf Dunia yang Berpusat di Sweden.

Misi Pendidikan - PERCUMA

Tujuan pendidikan SSE yang menyeluruh mengambil titik tolak mereka bahawa pembuat keputusan masa depan yang berjaya akan mendekati dunia dengan rasa ingin tahu dan keyakinan dan yang, sebagai ahli falsafah, Ingemar Hedenius mengatakan: "bebas dan hidup dalam hubungannya dengan yang tidak diketahui". Pembuat keputusan itu mungkin dapat dikalahkan secara kognitif oleh kecerdasan buatan, robot, atau mesin. Tetapi kecekapan teras manusia adalah menjadi manusia, dan tujuan pendidikan SSE mengambil not iklan ini. Pengambil keputusan yang berjaya di masa depan akan memaksimumkan potensi menjadi manusia. Oleh itu, SSE telah merumuskan tujuan pendidikan yang menyeluruh melalui akronim PERCUMA. Ia bermaksud:

  • Fikiran dan Mindset berasaskan Sains

Kami pada asasnya adalah institusi ilmiah, dan fakta adalah asas bagi semua pemikiran kritis dan analitis. Lulusan SSE akan membuat keputusan berdasarkan fakta dan mempunyai keupayaan untuk membezakan antara jenis pengetahuan. Keupayaan ini menjadi sangat penting dalam dunia fakta alternatif, "berita palsu" dan gelembung penapis.

  • Reflektif dan Sedar Diri

Masa depan akan memerlukan lebih banyak refleksi dan pengetahuan diri. Individu yang dilatih SSE akan dapat memikirkan peranan apa yang mereka mainkan di dunia, memahami kesannya terhadap orang lain, menilai pilihan peribadi mereka, dan menyedari bagaimana pilihan mereka ditentukan.

  • Empatetik dan Sastera Budaya

Empati dan kepekaan budaya setakat ini, sesuatu yang tidak dapat dicapai oleh kecerdasan buatan. Kami yakin bahawa orang yang berempati menjadi pemimpin dan pembuat keputusan yang lebih baik; oleh itu kami berharap pelajar kami dapat mempertimbangkan perspektif orang lain dengan sepenuhnya. Literasi budaya juga penting. Untuk berinteraksi dengan seseorang dari latar belakang, kepakaran, atau profesion lain daripada yang lain adalah prasyarat untuk masa depan.

  • Keusahawanan dan Bertanggungjawab

Pelajar yang lulus dari SSE akan mempunyai pendekatan keusahawanan dan kreatif ke dunia. Mereka akan berusaha untuk membuat perubahan dengan cara yang bertanggungjawab. Mereka seharusnya tidak menerima status quo tetapi mencari peningkatan untuk masyarakat dan dunia secara amnya.

SSE ditauliahkan oleh EQUIS

Sejak tahun 1999, SSE telah diakreditasi oleh Sistem Peningkatan Kualiti Eropah (EQUIS), yang bermaksud bahawa semua aktiviti - semua program dan penyelidikan - telah menunjukkan kecemerlangan di peringkat antarabangsa.

EQUIS adalah sistem antarabangsa untuk jaminan kualiti pendidikan tinggi dalam perniagaan, yang bertujuan untuk meningkatkan standard pendidikan pengurusan di seluruh dunia. EQUIS ditadbir oleh Yayasan Eropah untuk Pembangunan Pengurusan (EFMD), yang merupakan organisasi rangkaian bukan untung bebas yang terbuka untuk syarikat dan universiti. Stockholm School of Economics adalah salah satu pengasas EFMD.

Akreditasi EQUIS berlaku untuk seluruh sekolah, bukan hanya program individu. Sekitar 100 petunjuk kualiti yang berbeza dikaji dalam proses akreditasi EQUIS. Salah satu petunjuk seperti itu, yang sangat menentukan keputusan akreditasi, adalah pengantarabangsaan - khususnya, sejauh mana sekolah telah maju dalam proses pengantarabangsaan. Faktor penting lain adalah kolaborasi yang luas dengan dunia perniagaan, aktiviti penyelidikan yang luar biasa, dan berada di barisan hadapan dalam bidang etika, tanggungjawab, dan kesinambungan.

Oleh kerana akreditasi EQUIS adalah meterai kualiti yang diakui dan dihormati di peringkat antarabangsa, objektif kami adalah agar Stockholm School of Economics menjadi lebih menarik bagi pelajar, penyelidik pasca doktoral, dan fakulti melalui akreditasi ini. Akreditasi melibatkan operasi sekolah perniagaan secara berkala diteliti secara sistematik, jadi EQUIS juga merupakan alat penting untuk usaha kawalan mutu Stockholm School of Economics

Lokasi

  • Stockholm, Sweden

Soalan