Keystone logo
Solvay Brussels School of Economics & Management - Executive Education

Solvay Brussels School of Economics & Management - Executive Education

Solvay Brussels School of Economics & Management - Executive Education

pengenalan

Siapa kita

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels (SBS-EM) telah diwujudkan pada tahun 1903 oleh Ernest Solvay, seorang humanis terkenal, dan kapten industri. Hari ini, Sekolah berbangga menjadi sebahagian daripada Université Libre de Bruxelles (ULB), yang kini mempunyai antara fakultinya fakulti berkualiti tinggi khusus untuk Ekonomi dan Pengurusan.

Seperti biasa, SBS-EM menghormati matlamat utama yang ditetapkan oleh pengasasnya, iaitu: melatih pemimpin yang bercita-cita untuk cita-cita 'Homo Universalis', menyerlahkan melalui programnya keperluan untuk mempunyai perspektif pelbagai disiplin, dan memberi tumpuan kepada pendekatan kuantitatif dan saintifik .

Sekolah ini juga berkongsi nilai bersama dengan ULB, terutamanya prinsip siasatan percuma, pendekatan berdasarkan pemikiran kritis, dan tumpuan kepada penyelidikan.

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels terkenal dengan sistem pendidikannya yang ketat dan menuntut, memberi tumpuan kepada kecemerlangan di setiap peringkat. Visi dan pemikiran ini, sebagai rangkaian alumninya yang sangat antarabangsa, membolehkan Sekolah melatih pemimpin masyarakat masa depan.

Misi

Misi kami adalah untuk memberi kesan yang tegas dan positif terhadap cara cabaran ekonomi dan perniagaan ditangani. Dengan penekanan yang kuat pada kaedah kuantitatif, kami menghasilkan penyelidikan perintis dan mendidik wanita dan lelaki untuk menjadi pemimpin dan usahawan sejati dalam bidang mereka.

Penglihatan

Untuk menjadi Pusat Pengajian ekonomi dan pengurusan Eropah terkemuka yang disepadukan ke dalam universiti berasaskan penyelidikan, menggabungkan gabungan unik keteguhan saintifik, penglibatan kontekstual dan kemahiran menyelesaikan masalah dengan capaian global yang bercita-cita tinggi.

Nilai

SBS-EM memupuk nilai teras tertentu, yang membentuk asas untuk misi pendidikan dan penyelidikannya. Mereka juga memberi inspirasi kepada falsafahnya dari segi tadbir urus dalaman, perancangan strategik, dan kaedah pedagogi.

  • Siasatan percuma: Kami mencabar pelajar dan pihak berkepentingan kami untuk membuka minda mereka kepada pelbagai perspektif dan mengamalkan sikap kritis.
  • Kecemerlangan: Kita semua berusaha ke arah standard prestasi tertinggi.
  • Semangat keusahawanan: Kami mengharapkan semua pemegang kepentingan kami menunjukkan inisiatif, inovasi dan kepimpinan.
  • Pelbagai disiplin: Kami membina gabungan penuh disiplin universiti dan kepakaran kami dalam ekonomi dan pengurusan.
  • Peluang sama rata: Kami menyediakan akses kepada pelajar dari semua latar belakang sosio-ekonomi.
  • Tadbir urus demokratik: Pengamal, ahli akademik, penyelidik, pelajar dan kakitangan semuanya mempunyai suara dalam tadbir urus kita.
  • Perkaitan masyarakat: Kami memupuk tradisi panjang tanggungjawab sosial korporat, etika dan kepelbagaian dalam institusi awam dan dunia perniagaan.

Mengapa Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels adalah pilihan yang tepat

Kami tahu soalan pertama yang anda tanyakan kepada diri sendiri: "mengapa saya perlu belajar di Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels?" Sudah tentu, kami mempunyai jawapan untuk anda, jadi berikut adalah semua sebab mengapa anda perlu belajar di SBS-EM!

Sekolah ini menyediakan kemahiran lanjutan dalam teknik kuantitatif dan analisis, dengan graduan cemerlang yang terkenal dengan rekod penempatan cemerlang mereka.

Sekolah Solvay Brussels mempunyai reputasi yang hebat di seluruh dunia. Ini bermakna selepas tamat pengajian anda akan mempunyai ijazah berkualiti tinggi di tangan anda, diiktiraf di seluruh dunia! Reputasi Sekolah untuk kecemerlangan dan ketegasan bermula sejak seratus tahun dahulu.

Sebagai pelajar Solvay, anda adalah sebahagian daripada komuniti pelajar yang besar, dan selepas tamat pengajian, anda boleh menyertai rangkaian alumni yang besar dengan lebih 30,000 ahli, termasuk CEO dan usahawan berprofil tinggi. Komuniti ini akan sentiasa ada untuk anda pada semua peringkat kehidupan anda!

Lulus daripada SBS-EM memberi anda hubungan yang kukuh dengan dunia korporat dan institusi melalui Program Latihan Latihan Berkredit Sekolah, acara korporat dan persidangan yang disesuaikan dengan setiap program Solvay.

Sekolah Solvay Brussels: perspektif antarabangsa

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels, terletak di tengah-tengah kosmopolitan Belgium dan Eropah, telah menjadi sekolah antarabangsa sejak penubuhannya. Jangkauan dan pengiktirafan antarabangsa kami berkait rapat dengan rangkaian pemegang kepentingan antarabangsa kami, yang ahlinya kami anggap sebagai rakan kongsi sejati dalam penciptaan bersama. Program penyelidikan dan pendidikan kami yang cemerlang dan diiktiraf antarabangsa diwujudkan oleh, dan bertujuan untuk, rakan kongsi ini.

Sebagai sebuah Sekolah dan Universiti, kami komited untuk mencipta nilai masyarakat dan menyumbang kepada kemakmuran global. Kemakmuran untuk semua: perpaduan, kesaksamaan, dan kebebasan dalam masyarakat yang terbuka, global dan pelbagai.

Pihak berkepentingan antarabangsa merujuk kepada pelajar, alumni, kakitangan pentadbiran dan profesor kami yang berasal dari luar Belgium. Objektif kami adalah untuk meningkatkan kadar pengantarabangsaan pihak berkepentingan ini, yang sudah agak tinggi jika dibandingkan dengan piawaian global. Lebih daripada 20% pelajar kami adalah dari luar negara, tetapi nisbah ini jauh lebih tinggi untuk MBA, Ph.D. program, dan Sarjana dalam Kewangan Mikro, di mana sekurang-kurangnya 60% pelajar datang dari luar negara. Selain itu, 35% daripada fakulti dan 50% daripada kakitangan pentadbiran kami adalah dari luar negara.

Mempunyai pihak berkepentingan antarabangsa dan pelbagai budaya adalah syarat yang perlu bagi sesebuah institusi yang bertujuan mencapai standard kualiti antarabangsa.

Pengantarabangsaan adalah teras kepada visi dan misi sekolah kami. Dari Brussels, anda boleh melakukan perjalanan dalam masa kurang dari 2 jam ke Paris, Amsterdam dan Cologne dan dalam masa dua jam lebih anda boleh berada di London. Strategi pengantarabangsaan sekolah adalah berdasarkan tiga teras: pihak berkepentingan antarabangsa, capaian global pelajar kami dan keterlihatan antarabangsa. Melalui program pertukaran wajib dengan 140 rakan kongsi di seluruh dunia, tiga ijazah berganda dan latihan magang yang dikreditkan, kami menjamin capaian global pelajar kami.

Sejak 1990 pelajar kami telah berpeluang ke luar negara sebagai sebahagian daripada program pertukaran antarabangsa yang dibangunkan. Setiap tahun, antara 300-350 pelajar pergi ke luar negara dan lebih 150 pelajar datang ke Brussels. Perjanjian pertukaran telah ditandatangani dengan lebih daripada 140 universiti dan sekolah perniagaan di 40 negara. Program pertukaran membolehkan pelajar mengembangkan kapasiti mereka untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu, belajar tentang sistem akademik yang berbeza dan mempelajari subjek tertentu, mengembangkan kemahiran bahasa mereka dan meluaskan ufuk mereka dan belajar tentang budaya dan gaya hidup baharu.

Mengapa Brussels?

Apabila ditanya tentang Brussels, ramai orang akan memberitahu anda perkara yang sama: ia kecil. Ini adalah paradoks Brussels secara ringkas. Ibu kota tiga kali ganda (Eropah, Belgium, dan wilayah Flanders), rumah kepada kedua-dua NATO dan ibu pejabat EU, pangkalan Eropah untuk sejumlah besar syarikat antarabangsa (termasuk lebih daripada 1,000 hanya dari Amerika Syarikat), dengan populasi lebih daripada 300,000 bekas, persekitaran yang sangat kosmopolitan... Namun, Brussels kekal sebagai bandar yang sangat santai dan santai yang berjaya mengekalkan skala manusianya.

Masak dengan semua kemudahan dan hiburan yang anda harapkan dari ibu kota, daripada hotel, bar dan restoran kepada muzium dan monumen terkenal, Brussels masih mudah untuk dikunjungi. Di luar waktu sibuk, anda boleh menyeberangi bandar dalam masa 20 minit sahaja. Pusat bandar itu sendiri mudah berjalan kaki. Akhir sekali, kawasan hijau bandar (taman - hutan - hutan) menyumbang 13.8% daripada permukaannya.

Berlabuh dari segi sejarah di tengah-tengah kota metropolis yang hebat ini, Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels memanfaatkan kekuatan geostrategik bandar itu untuk membolehkan pelajarnya menjadi profesional antarabangsa sejati dengan potensi tinggi untuk rangkaian.

Penyelidikan di Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels

Penyelidikan antarabangsa yang cemerlang adalah penting untuk SBS-EM. Bukan sahaja kerana ia membangunkan pemahaman kita tentang fenomena ekonomi dan pengurusan—yang kemudiannya membolehkan penyelidikan langsung yang berusaha untuk meningkatkan perniagaan dan amalan awam—, tetapi juga kerana ia memberi suapan semula ke dalam bilik darjah kita kerana ia menggalakkan ahli fakulti kami untuk menyelitkan penemuan baharu yang berharga dan kaedah dalam pengajaran mereka. Contoh utama yang terakhir ialah dua Ph.D kami yang berjaya. program (satu dalam Ekonomi dan satu dalam Pengurusan) yang menyediakan pelajar kedoktoran dengan alat terkini yang membolehkan mereka menyumbang kepada sempadan penyelidikan dalam bidang pengkhususan mereka.

Fakulti kami telah menerima pengiktirafan antarabangsa yang meluas untuk penyelidikannya. Ahli fakulti kami termasuk pemenang hadiah Francqui ('Hadiah Nobel Belgium'), pemenang anugerah Yrjö Jahnsson, dua felo dari Persatuan Ekonometrik, lapan bekas pengerusi Francqui, ahli kehormat Akademi Seni dan Sains Amerika , dan banyak lagi. Sekolah kami juga telah menerima banyak geran kompetitif, termasuk enam daripada Majlis Penyelidikan Eropah.

Sebagai tambahan kepada anugerah akademik berprestij ini, kepakaran ahli fakulti kami juga diiktiraf dalam amalan, seperti yang dibuktikan oleh banyak jawatan pakar yang dipegang oleh ahli fakulti kami, termasuk, di Belgium, dengan Majlis Tinggi Perangkaan, Suruhanjaya Indeks, Infrabel , dan Jawatankuasa Tadbir Urus Korporat Belgium, serta dengan OECD, Suruhanjaya Eropah, Jawatankuasa Ekonomi dan Sosial Eropah, dan OXERA di Eropah. Ahli fakulti kami juga kerap dipanggil untuk berunding dengan syarikat dan pentadbiran awam yang berbeza.

Bram De Rock & Nicolas Van Zeebroeck

Naib Dekan & Bekas Naib Dekan yang bertanggungjawab dalam Penyelidikan di SBS-EM

Mengenai Akreditasi

Equis

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels (SBS-EM) diakreditasi oleh Sistem Peningkatan Kualiti Eropah (label EQUIS), sistem akreditasi sekolah perniagaan terkemuka di seluruh dunia. Setiap 3 atau 5 tahun, sekolah tertakluk kepada penilaian bebas yang paling mencabar. Penyelidikan, fakulti, kualiti program dan infrastruktur, komitmen terhadap inovasi, visi sekolah, perkongsian, dan kemasukan dunia perniagaan dalam pengurusan sekolah, EQUIS memeriksa setiap aspek yang menjadikan sekolah perniagaan terbaik. EQUIS juga membimbing dan menggalakkan sekolah perniagaan calon untuk membuat penambahbaikan di mana perlu dan secara global membantu meningkatkan standard pendidikan pengurusan.

Bagi pelajar dan peserta pasca siswazah, EQUIS mewakili penanda aras yang mana mereka boleh membandingkan pencapaian sekolah.

AMBA

MBA sekolah ini diiktiraf oleh Persatuan MBA (AMBA) , pihak berkuasa antarabangsa bebas terbaik dalam pendidikan perniagaan pasca siswazah.

Sama seperti akreditasi EQUIS, label AMBA adalah testimoni kualiti di setiap peringkat untuk MBA kami.

Qfor

Pembelajaran Sepanjang Hayat Solvay diakreditasi oleh organisma audit bebas Eropah, Qfor.

Audit Qfor menentukan kualiti dan profesionalisme institut latihan dan firma perunding. Di peringkat kebangsaan, akreditasi Qfor diiktiraf oleh Wilayah Flemish dan Walloon.

Sekolah: ahli AACSB

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels (SBS-EM) ialah ahli AACSB Business Education Alliance , sebuah persatuan bukan untung global yang menghubungkan pendidik, pelajar dan perniagaan untuk mencapai matlamat bersama: untuk mencipta generasi pemimpin yang hebat.

AACSB menyediakan jaminan kualiti, risikan pendidikan perniagaan dan perkhidmatan pembangunan profesional kepada lebih 1,600 organisasi ahli dan lebih daripada 800 sekolah perniagaan bertauliah di seluruh dunia.

Apabila organisasi pendidikan, profesional dan perniagaan menjadi ahli Perikatan Pendidikan Perniagaan AACSB, mereka adalah sebahagian daripada gerakan bersatu untuk meningkatkan kualiti pendidikan perniagaan di seluruh dunia.

Akreditasi

Akreditasi EFMD EquisAkreditasi AMBAAkreditasi AACSB

Lokasi

Lokasi
  • Avenue Franklin Roosevelt 42, 1050, Brussels

Soalan