Keystone logo

National Tsing Hua University

A logo

pengenalan

Universiti Kebangsaan Tsing Hua telah ditubuhkan di Beijing pada tahun 1911 sebagai "Tsing Hua Academy. "Pada tahun 1956, Universiti Kebangsaan Tsing Hua ditubuhkan semula di lokasi sekarang di Hsinchu, Taiwan.

Sejak penempatan semula, NTHU telah berkembang menjadi sebuah universiti penyelidikan komprehensif yang menawarkan pelbagai program ijazah dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan, kemanusiaan, sains sosial, dan pengurusan. NTHU konsisten menjadi sebagai salah satu universiti terkemuka di Asia Timur, dan secara meluas diiktiraf sebagai inkubator utama bagi pemimpin masa depan. Alumni cemerlang kami menyerlahkan kejayaan pelajar NTHU, termasuk Nobel Fizik penerima anugerah Dr. Cheng-Ning Yang dan Dr. Tsung-Dao Lee, Nobel Kimia Sasterawan Dr. Pemenang Yuan-Tseh Lee, dan Wolf Prize dalam matematik Dr.Shiing-Shen Chern.

Fakta dan Statik

FAKULTI

644 ahli fakulti sepenuh masa dan 298 ahli fakulti Adjung Pelajar kepada nisbah fakulti 18: 1

Pendaftaran pelajar: 12449 (pada semester pertama, 2014)

6,372 mahasiswa 6077 Graduan (4,168 pelajar master, dan 1909 mengikuti ijazah kedoktoran.

PEMENANG NOBEL

3 penerima anugerah Nobel alumni cemerlang kami menyerlahkan kejayaan pelajar NTHU, seperti penerima anugerah Nobel Fizik, Dr. Cheng-Ning Yang dan Dr. Tsung-Dao Lee, Nobel Kimia Sasterawan Dr. Yuan-Tseh Lee, dan Wolf pemenang Hadiah dalam matematik Dr. Shiing-Shen Chern ..

PENYELIDIKAN

2379 kerajaan projek ditaja dan 1,057 projek yang ditaja secara luaran (projek terkumpul 2011-2013) Jumlah bajet: NT $ 5,561,304,68 (NT $ 5.5Billion)

CAMPUS

260 ekar 87 bangunan utama 60% daripada pelajar tinggal di kampus.

7 KOLEJ dan SURUHANJAYA 1

Sains Kejuruteraan Kejuruteraan Elektrik dan Sains Komputer Kemanusiaan dan Sains Sosial Sains Hayat Sains Nuklear Pengurusan Teknologi Suruhanjaya Pendidikan Umum

Mengapa NTHU

Kecemerlangan Akademik

NTHU merupakan sebuah universiti penyelidikan yang terkenal di Taiwan.

Bertaraf Dunia Fakulti

NTHU mempunyai kadar tertinggi fakulti memenangi anugerah akademik negara dan penerbitan mereka dipetik paling kerap di kalangan semua universiti di Taiwan.

Program antarabangsa dalam bahasa Inggeris

MBA Antarabangsa Pengurusan Teknologi Program Sarjana Antarabangsa dalam Sistem Maklumat dan Aplikasi Ph.D. Antarabangsa Program Kejuruteraan Bioperubatan Ph.D. Antarabangsa Program dalam Tenaga Rendah Karbon

Rakan-rakan global

NTHU telah mewujudkan perkongsian strategik dengan lebih daripada 150 universiti di seluruh dunia.

Peluang Biasiswa

NTHU menyediakan pembantu kewangan yang mencukupi untuk menyokong pelajar. Biasiswa dan tajaan diberikan secara berjasa.

Lokasi Strategik

NTHU terletak di Bandar Hsinchu di utara Taiwan, jam memandu ke Taipei, dan dikelilingi oleh makmal kebangsaan dan industri bertaraf dunia. Hsinchu juga dirujuk sebagai bandar raya sains, hab teknologi tinggi, dan Lembah Silikon Taiwan.

Perumahan yang Dijamin

Kami mengambil kira pengalaman yang hidup di kampus adalah satu bahagian penting dalam kehidupan universiti. Semua pelajar antarabangsa akan telah dijamin perumahan di kampus.

Status Semasa

Universiti Kebangsaan Tsing Hua terletak di Hsinchu, Taiwan, 72 kilometer di selatan Taipei. Kampus ini meliputi lebih 105 hektar (260 ekar) tanah yang indah, siram dengan tasik dan pokok. Kemudahan kampus adalah yang terbaik, jiran institut penyelidikan dan universiti, seperti: Teknologi Industri Institut Penyelidikan (ITRI), Synchrotron Pusat Kebangsaan Sinaran Penyelidikan (NSSRC), Pusat Nasional untuk Computing Berprestasi Tinggi (NCHC), Industri Makanan Institut Penyelidikan dan Pembangunan (FIRDI), National Chiao Tung University (NCTU), Chung-Hua University (kuno), National Hsinchu Pendidikan Universiti (NHEU), dan Taman Perindustrian Sains Berasaskan Hsinchu (HSIP). Hsinchu adalah tepat dikenali dan digelar sebagai 'bandar Science of Taiwan' itu.

NTHU mempunyai 7 kolej, 17 jabatan dan 18 institusi siswazah bebas: Kolej Sains, Kejuruteraan, Sains Nuklear, Kemanusiaan dan Sains Sosial, Sains Hayat, Kejuruteraan Elektrik dan Sains Komputer, dan Kolej Pengurusan Teknologi. Suruhanjaya bagi Pendidikan Umum menyelia kurikulum pendidikan umum universiti. NTHU menggaji lebih 644 ahli fakulti sepenuh masa. Lebih daripada 12499 pelajar, sekitar 6,372 pelajar, 4,168 calon tuan dan 1909 untuk calon-calon doktor falsafah pada data semester pertama 2014. Nisbah pelajar fakulti adalah 18: 1 dan lelaki ke pelajar perempuan adalah 2.1: 1.

NTHU menekankan pendekatan antara disiplin. Selain mendukung piawaian asas, kurikulum sarjana muda direka untuk memaksimumkan fleksibiliti serta integrasi. NTHU melampaui norma kurikulum, merentasi kolej dan sempadan jabatan.

Biasiswa

Lokasi

  • No. 101, Section 2, Kuang-Fu Road, R.O.C., 30013, Hsinchu

Soalan