Keystone logo

Jinan University - School of Management

A logo

pengenalan

Pada tahun 1906 di Nanjing, Dinasti Qing menubuhkan Sekolah Jinan, sekolah negeri yang pertama dikendalikan oleh Cina. Matlamatnya adalah untuk menyebarkan pendidikan dan menjalin hubungan dengan Cina Luar Negara. Sekolah Jinan adalah pendahulu Universiti Jinan, yang kini terletak di Guangzhou.

Dikenali sebagai institusi pengajian tinggi untuk Cina Luar Negara, Jinan menggalakkan penyebaran kebudayaan Cina keunggulan di seluruh dunia. Pemikiran ini menyatakan keyakinan pengasas sekolah dalam mempromosikan budaya Cina dan misi mereka untuk berhubung dengan senegara di seluruh dunia.

"Jinan University telah menubuhkan disiplin perniagaan seawal peringkat awal." Pada tahun 1918, Encik Huang Yanpei, bijaksana Jinan dengan ketara menyedari "pada dasarnya, pertandingan komersial dan perindustrian semasa adalah pertandingan pengetahuan", dan kemudian mempromosikan penubuhan perniagaan disiplin di Universiti Jinan. Kemudian pendidikan perniagaan Universiti Jinan telah melepasi nyala api dan berkembang secara berturut-turut, dan mengalami perubahan sosial, usaha, dan peningkatan sosial hampir seabad.

Pengenalan

Seawal tahun 1918, Universiti Jinan telah menubuhkan sekolah perniagaan. Sepanjang beberapa dekad, para pelopor dan rakan sekerja telah berusaha secara berterusan dan menubuhkan asas yang kukuh untuk pembangunan Sekolah Pengurusan semasa.

Pada masa ini, faedah Sekolah dari persenyawaan salib cawangan seperti pembelajaran ekonomi, undang-undang, sains, kejuruteraan, perubatan, dan pengurusan. Ia meliputi 4 disiplin peringkat pertama, iaitu Pentadbiran Perniagaan, Pengurusan dan Kejuruteraan, Ekonomi Gunaan, dan Psikologi Gunaan. Ia menikmati keizinan ijazah kedoktoran untuk 2 mata pelajaran peringkat pertama, 6 mata pelajaran peringkat kedua, dan 2 stesen kerja pasca kedoktoran. Kekuatan komprehensif Sekolah telah menyediakan platform yang baik untuk pembangunan subjek seperti EMBA, MBA, MPAcc, MPA, dan master of Engineering, dan lain-lain. Sementara itu, hubungan rapat Sekolah dengan masyarakat dan pasaran juga telah membawa daya hidup dan daya hidup kepada pembangunan disiplin.

Di samping itu, Sekolah Pengurusan juga sangat penting untuk pertukaran akademik dengan universiti dan institut terkenal di luar negara. Sebagai contoh, perjanjian telah ditandatangani antara Sekolah dan Universiti Stanford dan University of Pennsylvania di Amerika Syarikat

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat kecenderungan pengantarabangsaan di kalangan sekolah pengurusan di China. Apa yang dipanggil "pengantarabangsaan" bermakna sains pengurusan akan belajar dari buah tamadun di seluruh dunia dan mengambil bahagian dalam pembinaan pentadbiran perniagaan dan budaya pentadbiran awam. Asas pengantarabangsaan adalah pembebasan. Maksudnya, tugas utama Sekolah Pengurusan adalah untuk mengambil dan mencerminkan amalan pengurusan terbaik yang ditujukan kepada keperluan domestik, serta memupuk pengurus yang boleh memberi perkhidmatan kepada pembangunan ekonomi dan sosial negara.

Sekolah Pengurusan Universiti Jinan mewarisi tradisi "kesetiaan, kejujuran, ketekunan, dan hormat" dan melaksanakan strategi "sekolah untuk sekolah terkenal Cina luar negeri". Dengan sokongan yang kuat dari sains pengurusan, terutamanya cawangan pentadbiran perniagaan, Sekolah berusaha untuk membina dirinya menjadi sekolah pengurusan peringkat pertama di China dan buaian bakat pengurusan China yang luar biasa dengan berinovasi, menyesuaikan dirinya ke zaman, dan sentiasa memperbaiki sistem pendidikan, bentuk dan kandungan. Hanya dengan cara sedemikian ia dapat membina Sekolah Pengurusan menjadi jenama pendidikan Cina yang terkenal di dunia dalam kalangan pendidikan perniagaan antarabangsa.

Lokasi

  • 601 Huangpu W Ave, TianHe GongYuan, Tianhe Qu,, , Guangzhou

Soalan