Keystone logo
Geneva School of Economics and Management GSEM

Geneva School of Economics and Management GSEM

Geneva School of Economics and Management GSEM

pengenalan

Selamat datang ke GSEM

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Geneva (GSEM) adalah hasil penggabungan antara jabatan Ekonomi dan Hautes Études Commerciales (HEC Genève) dari University of Geneva dengan sejarah yang merangkumi lebih dari 100 tahun. Penggabungan dua jabatan ini membawa kepada pengukuhan program pengajian kami, program pendidikan eksekutif, dan aktiviti penyelidikan dalam bidang ekonomi, pengurusan, kewangan, statistik dan sistem maklumat.

Lokasi kami di Geneva - sebuah rantau yang menempatkan banyak organisasi antarabangsa, organisasi bukan keuntungan, syarikat multinasional, dan institusi kewangan-menyokong kedudukan strategik kami dalam bidang tadbir urus global, kelestarian dan analisis perniagaan. Kekuatan kita terletak pada hubungan yang kuat antara institusi Geneva ini dan ahli fakulti sekolah. Digabungkan dengan pendekatan multidisiplin yang kuat, kami telah menjadi pemimpin dalam tiga bidang strategik ini.

Disokong oleh jumlah kakitangan sekitar 200 orang yang berdedikasi, kami menggunakan 'Geneva Advantage' ini untuk memberi manfaat kepada pelajar, eksekutif dan organisasi mereka, dan masyarakat pada umumnya. Kami menawarkan lebih daripada 2,000 pelajar yang sangat pelbagai yang kini mendaftar dalam Sarjana Muda, Sarjana, Ph.D., (Eksekutif) MBA, dan program ijazah yang lain, pendidikan terkini. Berikutan misi kami untuk mendidik pemimpin yang bertanggungjawab untuk masyarakat yang pelbagai dan berubah, program pengajian dan aktiviti penyelidikan kami terus dipertingkatkan melalui langkah pembangunan kualiti sistematik dan proses akreditasi luaran.

Kami menjemput anda untuk mengalami Kelebihan Geneva sekolah kami dengan mendaftarkan diri dalam salah satu program kami, atau bekerjasama dengan kami di salah satu projek penyelidikan kami.

Prof Markus Menz, Dekan

83790_geneva-2984929_640.jpg

Strategi

Kelebihan Geneva

Sekolah Geneva Ekonomi dan Strategi Pengurusan 2025 berpusat pada apa yang kita sebut sebagai "Kelebihan Geneva" - tumpuan Sekolah kami pada bidang interdisipliner di mana kekuatan kami sepadan dengan peluang unik yang ditawarkan oleh Geneva.

Misi kita

  • Kami mendidik pemimpin yang bertanggungjawab untuk masyarakat yang pelbagai dan berubah.
  • Kami mencipta dan menyebarkan pengetahuan berasaskan bukti yang membuat perbezaan dalam cara organisasi diketuai secara mampan.
  • Kami bekerjasama dengan sektor swasta dan awam menerusi penyelidikan dan pendidikan eksekutif.

Visi kami

Sebagai Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Universiti Geneva, kami bercita-cita untuk menjadi pemimpin penyelidikan dan pendidikan dalam analisis, tadbir urus, dan kemapanan - bidang di mana Geneva berada di kedudukan yang unik.

Kawasan Strategik Kami

Kami menangani kompleksiti cabaran kontemporari dengan memberi tumpuan kepada tiga bidang interdisipliner yang memerlukan usaha bersepadu dari fakulti dan kakitangan Sekolah dan Universiti kami:

Analitis

Analisis perniagaan, data besar, digitalisasi, dan analisis kuantitatif adalah sebahagian daripada kekuatan utama Sekolah kami. Geneva adalah pusat kewangan global dan ibu pejabat banyak syarikat barangan dan barangan mewah yang perlu mengatasi transformasi digital mereka. GSEM diposisikan secara unik untuk membantu mereka dengan cabaran ini.

Tadbir urus

Sekolah kami telah membangunkan kekuatan utama dalam ekonomi dan pengurusan syarikat, institusi, dan pasaran yang kompleks dengan peranan global yang penting. GSEM diposisikan secara unik untuk memberikan kepakaran ini kepada banyak organisasi antarabangsa dan syarikat multinasional di Geneva.

Kemampanan

Kemapanan, tanggungjawab sosial korporat dan perkongsian awam-swasta secara tradisinya menjadi sebahagian daripada kekuatan utama Sekolah kami, yang bermula sebagai fakulti sains sosial. Sejak Geneva menjadi rumah kepada banyak pertubuhan antarabangsa dan NGO yang menangani dan / atau menghadapi isu-isu yang berkaitan dengan kemapanan, GSEM secara unik diposisikan untuk menyokong mereka.

Nilai kami

Rigor

Kami mengambil berat tentang kekukuhan, yang bermaksud bahawa semua aktiviti kami selesai dengan ketat yang mungkin. Dalam aktiviti kami, kami berusaha untuk kecemerlangan dan peningkatan berterusan.

Relevan

Kami menumpukan pada perkaitan, yang merupakan prinsip panduan untuk semua aktiviti kami. Isu-isu yang kita hadapi adalah penting untuk organisasi dan masyarakat.

Tanggungjawab

Kami bertindak secara bertanggungjawab dalam semua aktiviti kami. Kami menganggap akibat daripada tindakan kami untuk pelbagai pihak berkepentingan, dan juga menggalakkan kelakuan sedemikian kepada orang lain.

Keahlian & Pengiktirafan

Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Geneva diiktiraf secara nasional dan diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk kualiti program pengajiannya, pendidikan eksekutif, penyelidikan, dan aktiviti sokongan.

AAQ

Sebagai sebuah Sekolah di Universiti Geneva, GSEM dimasukkan dalam sistem jaminan kualiti oleh Agensi Akreditasi Swiss dan Jaminan Kualiti (AAQ). AAQ kerap mengawal semua universiti di Switzerland.

AACSB

GSEM ialah ahli The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). AACSB menyediakan jaminan kualiti, risikan pendidikan perniagaan dan perkhidmatan pembangunan profesional kepada lebih daripada 1'600 organisasi ahli dan hampir 800 sekolah perniagaan bertauliah di seluruh dunia.

AMBA

Persatuan MBA (AMBA) telah mengiktiraf Program MBA Eksekutif dan MBA Organisasi Antarabangsa sejak tahun 2006, yang mencerminkan kualiti program pengajian dan pendidikan eksekutif kami.

EFMD

GSEM adalah ahli Yayasan Pengurusan Pembangunan Eropah (EFMD). EFMD menganugerahkan akreditasi EQUIS berprestij.

GBSN

GSEM ialah ahli Rangkaian Sekolah Perniagaan Global (GBSN); rangkaian eksklusif lebih 100 sekolah perniagaan terkemuka, mempromosikan perkongsian pengetahuan dan kerjasama dengan pandangan untuk meningkatkan akses kepada kualiti, pengurusan berkaitan tempatan dan pendidikan keusahawanan untuk dunia membangun.

PRME

GSEM telah menjadi Penanda Lanjutan Prinsip Pendidikan Pengurusan Bertanggungjawab (PRME) sejak 2017. PRME adalah inisiatif yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ditubuhkan pada 2007 sebagai platform untuk meningkatkan profil kemampanan di sekolah-sekolah di seluruh dunia, dan untuk melengkapkan pelajar perniagaan hari ini dengan pemahaman dan keupayaan untuk menyampaikan perubahan esok.

Warisan kami

Sekolah Geneva Ekonomi dan Pengurusan (GSEM) adalah salah satu daripada sembilan sekolah di University of Geneva, yang ditubuhkan pada 1559 oleh Jean Calvin. Disebut Académie de Genève, institusi itu pada mulanya dipupuk sebagai seminari teologi dan humanis, penjaga doktrin Pembaharuan. Semasa Pencerahan, para ilmuan terkenal mendapati inspirasi di sini dan disiplin baru, seperti sains fizikal dan sains, undang-undang, dan falsafah, diperkenalkan. Akademi menumpaskan kerjaya gerejanya pada pergolakan politik dan sosial abad ke-19 dan, setelah penubuhan Fakulti Perubatan pada tahun 1873 , menjadi sebuah universiti.

Pada tahun 1914 , Fakulti Ekonomi dan Sains Sosial (SES) telah diasaskan. Selama bertahun-tahun, Fakulti menjadi salah satu sekolah terbesar di Universiti Geneva dan termasuk tujuh jurusan: Ekonomi, Ekonometri, Pentadbiran Perniagaan (Hautes Études Commerciales [HEC] Genève), Geografi, Ilmu Politik, Hubungan Antarabangsa, dan Sosiologi). Pada tahun 1999 , gedung Uni Mail yang baru di tengah-tengah Bandar Geneva telah siap dan dibuka. Ia telah menjadi tuan rumah kepada Fakulti SES dan GSEM sejak itu.

Pada tahun 2014 , University of Geneva memutuskan untuk mengukuhkan kecekapannya dalam bidang ekonomi dan pengurusan dengan menggabungkan jabatan-jabatan Fakulti SES Sains dan Pentadbiran Perniagaan (HEC) untuk mewujudkan sekolah autonomi baru - Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Geneva (GSEM). Inisiatif ini bertujuan untuk mengukuhkan ekonomi dan pendidikan pengurusan Bandar dan Kanton Geneva, serta penyelidikan.

Sejak itu, GSEM telah berkembang dengan pesat dan merekrut beberapa profesor baru yang menggabungkan penyelidikan canggih dengan kecemerlangan pengajaran untuk meningkatkan lagi kualiti program pengajian GSEM. Pada tahun 2015 , program Sarjana Muda Ekonomi dan Pengurusan telah diubahsuai untuk memenuhi permintaan untuk pendidikan sarjana muda dua bahasa yang berkualiti tinggi. GSEM juga membangunkan program Sarjana seterusnya, menawarkan kedua-dua program lepasan berturut-turut (pra-pengalaman) dan profesional (selepas pengalaman).

Lokasi

  • Geneva

    Uni Mail, Bd du Pont-d'Arve 40, 1205, Geneva

Program

Soalan