Keystone logo

Darmstadt University of Applied Sciences

A logo

pengenalan

Hochschule Darmstadt University of Applied Sciences

Darmstadt University of Applied Sciences (Hochschule Darmstadt, h_da) meletakkan sains dalam tindakan. Dengan badan pelajar kira-kira 17,000, ia adalah salah satu universiti ilmu pengetahuan terpenting dan paling terkenal di Jerman. Reputasi yang sangat baik adalah hasil dari pendekatan ilmiah, dunia nyata untuk pendidikan tinggi dan kejayaan profesional graduannya.

Graduan dari Darmstadt University of Applied Sciences amat popular dengan pengurus HR di syarikat Jerman. Ini disahkan oleh kedudukan tahunan "Wirtschaftswoche". Untuk Peringkat Universiti 2019, penyedia perkhidmatan kakitangan Universum Global meninjau 650 syarikat kecil, sederhana dan besar di seluruh negara. Dari sejumlah 216 universiti sains gunaan di Jerman, mereka dapat memilih mereka yang graduan memenuhi harapan mereka dengan baik. Oleh itu, h_da berada di peringkat 10 di Jerman dalam bidang kejuruteraan mekanikal (pangkat 3), sains komputer (pangkat 8), kejuruteraan elektrik (pangkat 7) dan kejuruteraan industri (pangkat 4).

Dalam ranking universiti Pusat Pembangunan Pendidikan Tinggi (CHE) 2019, nilai-nilai itu sangat baik dari segi perkaitan praktikal dan penyediaan untuk profesion. Sehubungan itu, pelajar-pelajar kursus pengajian Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Elektrik dan Teknologi Maklumat, Kejuruteraan Mekanikal dan Kejuruteraan Alam Sekitar memuji peralatan yang sangat baik makmal amalan. H_da berada di sini dalam kumpulan utama nasional. Perkara yang sama berlaku untuk kualiti lawatan, yang pelajar-pelajar seni bina dan kadar kejuruteraan alam sekitar sangat baik. H_da juga di seluruh negara apabila ia datang kepada kenalan untuk amalan profesional. Ranking CHE menyenaraikan Universiti Sains Gunaan Darmstadt dalam kursus kajian kejuruteraan elektrik dan teknologi maklumat, kejuruteraan mekanikal dan mekatronik dalam kumpulan utama negara.

Reputasi tinggi dari kursus pengajian hya adalah berdasarkan kepada nisbah pengawasan yang baik dengan kumpulan yang dapat diurus dan orientasi praktikal yang jelas. Di sini, sains dan praktik intermesh dengan cara yang disasarkan. Ini kerana para profesor h_da tahu apa yang mereka lakukan: Mereka semua berasal dari amalan profesional dan mengetahui tuntutan profesional masa depan pelajar mereka. Dalam fasa profesional praktikal program pengajian, pelajar juga boleh menguji dan mengembangkan apa yang telah mereka pelajari dengan majikan dalam perniagaan dan masyarakat.

Pengurusan

 • Presiden Prof. Dr. Ralph Stengler
 • Naib Presiden Bidang Pengajaran, Pembelajaran dan Hal Ehwal Pelajaran Prof. Dr. Manfred Loch
 • Naib Presiden Infrastruktur Penyelidikan dan Saintifik Prof. Dr. Arnd Steinmetz
 • Pendaftar Norbert Reichert

Pelajar

 • Kira-kira 17,000
 • Kira-kira 18% pelajar asing

Pekerja

 • Kira-kira 900

Bandar sains Darmstadt

Luisenplatz dari atas

Foto: Alex Deppert

Perangkaan

pelajar

 • Kira-kira 17,000
 • Kira-kira 18% pelajar asing

Pekerja

 • Lebih kurang 900

  Lokasi

  • Haardtring 100, 64295, Darmstadt

  Soalan