Keystone logo
© CU Marketing Department
Caucasus University

Caucasus University

Caucasus University

pengenalan

Ditubuhkan pada tahun 1998, Caucasus University ( CU ) mempunyai sejarah yang berakar umbi dalam perkongsian antara Sekolah Perniagaan Caucasus (CSB) dan Georgia State University (GSU) di Atlanta, Amerika Syarikat. Mendapat status universiti pada tahun 2004, CU secara konsisten menawarkan pendidikan komprehensif merentasi tiga peringkat: program sarjana muda, sarjana dan kedoktoran. Terkenal di Georgia dan Wilayah Caucasus Selatan, Caucasus University berdiri sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang terkemuka.

CU kini merangkumi 11 sekolah: Perniagaan, Ekonomi, Undang-undang, Media, Teknologi Maklumat, Tadbir Urus, Kemanusiaan, Pelancongan, Perubatan dan Pengurusan Penjagaan Kesihatan, Pendidikan dan Seni Bina. Di dalam 11 sekolah ini, gabungan 55 program sarjana muda, siswazah dan kedoktoran dijalankan, tersedia dalam bahasa Georgia dan Inggeris. Selain itu, CU berbangga dengan 8 inisiatif dwi ijazah yang dijalankan dengan kerjasama universiti Amerika dan Eropah yang dihormati. Pada masa ini, universiti itu menempatkan kira-kira 10,000 pelajar.

Sejak 2004, CU telah menempatkan kampus luar tapak Grenoble Ecole de Management GEM (Perancis), memudahkan program MBA Eksekutifnya. Universiti ini mengekalkan kebenaran institusi kebangsaan, dengan semua program diakreditasi oleh EQE Georgia. CU telah mencapai pengiktirafan yang ketara, memperoleh Sijil TedQual daripada Akademi Organisasi Pelancongan Dunia pada tahun 2020, dan pada tahun 2023, memperoleh akreditasi antarabangsa daripada Royal Institute of British Architects (RIBA) untuk sekolah seni binanya. CU sedang dalam proses mendapatkan akreditasi AACSB, meletakkannya sebagai institusi eksklusif yang diiktiraf AACSB di rantau ini.

Universiti ini disenaraikan oleh WHO, dan pelajar perubatannya layak untuk peperiksaan ECFMG. Selain itu, Sekolah Perubatan diiktiraf oleh NMC di India. Melibatkan diri secara global, CU secara aktif memudahkan pertukaran pelajar dan fakulti, program ijazah berganda dan bersama, projek antarabangsa, inisiatif geran, dan penyelidikan kerjasama dengan 90 universiti rakan kongsi. Universiti ini adalah ahli berbangga dengan pelbagai rangkaian antarabangsa dan organisasi profesional, termasuk EUA, PRIME, CEEMAN, IAUP, IAU, NIBES, ELFA, AACSB, dan BITSENTINEL

Lokasi

  • Tbilisi

    Paata Saakadze Street, 1, 0102, Tbilisi

Soalan