Keystone logo
Copenhagen Business School

Copenhagen Business School

Copenhagen Business School

pengenalan

Copenhagen Business School (CBS) telah ditubuhkan pada tahun 1917. Hari ini CBS ialah salah satu daripada 8 universiti Denmark, dengan lebih daripada 21,000 pelajar dan 1,500 pekerja – fakulti, pelajar PhD dan kakitangan pentadbiran.

CBS adalah institusi pendidikan dan penyelidikan terbesar di Denmark dalam pentadbiran perniagaan dan ekonomi dalam erti kata yang luas. Universiti ini komited untuk menyediakan program pendidikan yang berkaitan dengan perniagaan dan pendidikan berterusan untuk orang ramai dan, khususnya, sektor swasta.

Program adalah berdasarkan asas penyelidikan yang terkenal dan antarabangsa yang mana CBS berfungsi secara konsisten untuk menguatkan. CBS mempunyai Pusat Kecemerlangan, yang dibiayai oleh Yayasan Penyelidikan Kebangsaan Denmark, dan telah menerima lima Geran Majlis Penyelidikan Eropah.

CBS komited untuk menyampaikan pengetahuan dan idea baharu kepada pemimpin perniagaan dan masyarakat masa depan secara amnya. Sumbangan utamanya dalam bidang ini ialah penyelidikan dan pendidikan berasaskan penyelidikan, dan pelaburan dalam penyelidikan dan standard akademik yang tinggi adalah penting untuk sumbangan CBS kepada masyarakat.

Sebagai institusi swasta yang dibiayai oleh kerajaan, CBS menerima sebahagian besar pembiayaannya daripada kerajaan. Pemberian geran kepada sektor universiti terutama terdiri daripada geran pendidikan berasaskan kegiatan dan geran penyelidikan asas yang pada dasarnya ditetapkan secara historis untuk setiap universiti individu. Sedikit di bawah dua pertiga asas pendapatan CBS berasal dari kegiatan pendidikan.

Mengenai Copenhagen Business School

Copenhagen Business School telah ditubuhkan pada tahun 1917 dan menjadi bersepadu sebagai institusi pengajian tinggi dalam sistem pendidikan Denmark pada tahun 1965.

Hari ini CBS dikawal oleh Akta Universiti Denmark 2003 di bawah Kementerian Sains, Inovasi dan Pengajian Tinggi.

 • CBS ialah salah satu sekolah perniagaan terbesar di Eropah dengan hampir 20,000 pelajar.
 • CBS menawarkan program ijazah berasaskan penyelidikan bertaraf dunia di peringkat sarjana muda, siswazah dan Ph.D. peringkat serta program eksekutif dan pasca pengalaman yang lain.
 • CBS mencipta dan menyediakan pengetahuan asli dan berkaitan melalui penerbitan, penyertaan dalam perbahasan awam, perundingan dan pangkalan data pakar kami [email protected]
 • CBS membangun dan berkongsi pengetahuan dalam perkongsian dengan universiti, perusahaan dan organisasi lain serta menyumbang kepada pembangunan perniagaan dan masyarakat.

CBS ialah

 • Ahli Denmark CEMS (Perikatan Global dalam Pendidikan Pengurusan).
 • Ahli PIM (Perkongsian dalam Pengurusan Antarabangsa).
 • Antara 8 universiti Denmark dan Sweden yang membentuk rangkaian universiti Øresund dengan lebih daripada 165,000 pelajar dan lebih daripada 10,000 penyelidik.
 • Tiga mahkota bertauliah.
 • Bertauliah EQUIS (Sistem Peningkatan Kualiti Eropah).
 • Diakreditasi oleh AMBA (Persatuan MBA).
 • Diakreditasi oleh AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Sejak 2000, CBS telah diakreditasi oleh EQUIS, dan sejak 2007 juga oleh AMBA.

Pada 1 Ogos 2011, CBS telah ditauliahkan oleh AACSB (Association to advance collegiate schools of Business) sebagai sekolah pertama di Scandinavia. Oleh itu, CBS telah memperoleh 'mahkota tiga kali ganda', satu pengakuan yang hanya dikongsi oleh 59 sekolah perniagaan di seluruh dunia.

Kampus

CBS terletak terutamanya di empat bangunan moden di Frederiksberg, berhampiran dengan pusat Copenhagen.

Kedua-dua kompleks utama di Solbjerg Plads, bangunan yang terkenal dari segi seni bina oleh arkitek Henning Larsen di Dalgas Have dan Kilen (the Wedge) mencerminkan ciri gaya Scandinavia.

CBS juga telah membina semula bahagian bekas kilang porselin Diraja Copenhagen, dan semua bahagian Kampus CBS berada dalam jarak berjalan kaki. CBS memudahkan hubungan dengan pilihan penginapan yang berbeza untuk pertukaran pelajar dan profesor pelawat.

Mulai 1 September 2013, CBS mengembangkan kampus dengan tiga auditorium baharu berhampiran stesen metro Flintholm. Auditorium mempunyai 600 tempat duduk digabungkan.

Jumlah keluasan dalam meter persegi (m persegi): 118,550

 • 600 pcs tersedia untuk pelajar, makmal multimedia, makmal tafsiran dan pusat sumber pembelajaran.

Kemudahan Pelajar

Kemudahan pelajar termasuk makmal multimedia, makmal tafsiran, bilik pecah untuk kerja berkumpulan dan projek, komputer peribadi dan Pusat Sumber Pembelajaran. Komputer digantikan dengan model baharu sekurang-kurangnya setiap tahun ketiga. Palam untuk komputer riba mudah alih sedia tersedia, dan sambungan wayarles dipasang di bangunan utama.

Akreditasi

CBS mengambil bahagian dalam akreditasi antarabangsa dan nasional. Tujuan utama akreditasi antarabangsa ialah 1) penjenamaan antarabangsa dan 2) mempelajari amalan terbaik antarabangsa mengenai kualiti dalam pendidikan, penyelidikan dan pentadbiran.

Sejak 2000 CBS telah diakreditasi oleh EQUIS, dan sejak 2007 juga oleh AMBA. 1 Ogos 2011 CBS menerima akreditasi oleh AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) sebagai sekolah pertama di Scandinavia. Oleh itu, CBS telah memperoleh 'The Triple Crown', satu pengiktirafan yang hanya dikongsi oleh sekitar 50 sekolah perniagaan di seluruh dunia. Semua sekolah ini tergolong dalam sekolah perniagaan terkemuka mutlak dan termasuk sekolah seperti INSEAD, London Business School, IMD dan Rotterdam School of Management.

Tiga Akreditasi - Fokus Berbeza

Tiga label akreditasi yang berbeza dianggap perlu kerana pengiktirafannya yang berbeza di bahagian dunia yang berbeza, dan kerana mereka - walaupun terdapat banyak persamaan - menumpukan pada elemen yang berbeza.

EQUIS mempunyai tumpuan yang kuat pada penyelidikan, pengantarabangsaan dan perkongsian dengan komuniti perniagaan, manakala AACSB memberi tumpuan yang kuat pada tadbir urus, kelayakan fakulti, pembelajaran dan pendidikan. AMBA memberi tumpuan semata-mata pada program MBA/MPA.

Sistem akreditasi Denmark telah ditubuhkan oleh undang-undang pada tahun 2007. Ini bermakna semua program CBS mesti lulus akreditasi nasional pada tahun-tahun berikutnya. Kerja ini ditadbir oleh ACE Denmark.

Lokasi

Lokasi
 • Copenhagen Business School, Solbjerg Plads 3, Frederiksberg, DK-2000, Copenhagen

Soalan