Keystone logo

Bournemouth University

A logo

pengenalan

Visi kami

Visi kami adalah untuk dikenali di seluruh dunia sebagai universiti terkemuka untuk inspirasi pembelajaran, memajukan pengetahuan dan memperkayakan masyarakat melalui gabungan pendidikan, penyelidikan dan amalan.

Tujuan kami

Tujuan kami di BU adalah untuk menginspirasi pembelajaran, memajukan pengetahuan dan memperkayakan masyarakat. Kami akan:

 • Inspirasikan pembelajaran untuk pelajar dan kakitangan kami, dan di komuniti kami yang lebih luas
 • Memajukan pengetahuan dalam praktik dan profesion, dan bidang akademik kami
 • Memperkayakan masyarakat melalui pendidikan, kesan penyelidikan dan sumbangan kita terhadap cabaran global.

Nilai kami

Nilai kami adalah kecemerlangan, inklusif, kreativiti dan tanggungjawab:

Kecemerlangan

Kami berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam semua yang kami lakukan.

Inklusif

Kami menghargai dan menghormati kepelbagaian dan bertindak untuk memastikan bahawa kami inklusif.

Kreativiti

Kami berimaginasi, inovatif dan mencipta penyelesaian untuk masalah.

Tanggungjawab

Kami bertanggungjawab atas kesan tindakan kami dan memfokuskan aktiviti kami sebagai komuniti pembelajaran untuk memberi sumbangan positif kepada masyarakat.

Apa pun masa anda bersama kami ada untuk anda, ini akan menjadi perjalanan yang menggembirakan - dari bertemu rakan seumur hidup di dewan, hingga pengalaman anda di penempatan, menjelajah kawasan setempat atau menyertai kelab atau masyarakat. Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang ditawarkan oleh BU.

Perangkaan

Anugerah kami

Anugerah Gangsa Athena SWAN

Pada Mei 2019, BU telah dianugerahkan anugerah gangsa Athena SWAN sebagai pengiktirafan terhadap pencapaian dan komitmen kami untuk meningkatkan kesaksamaan jantina dalam Pendidikan Tinggi. Anugerah Athena SWAN, yang pada asalnya meliputi wanita yang bekerja dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Matematik dan Perubatan (STEMM), telah diperluaskan pada 2015 untuk mengiktiraf kerja yang dijalankan dalam kedua-dua STEMM dan Seni, Kemanusiaan, Sains Sosial, Perniagaan dan Undang-undang (AHSSBL) dan untuk menangani kesaksamaan jantina dengan lebih meluas untuk semua kakitangan akademik dan profesional dan sokongan serta pelajar. Di bawah piagam baharu itu BU telah mencapai akreditasi.

Kejayaan penyerahan BU untuk anugerah gangsa berikutan komitmen kami untuk memperjuangkan budaya merangkumi jantina di seluruh universiti. Tumpuan kami beralih daripada pelaksanaan pusat kepada tempatan, membenamkan prinsip Piagam SWAN dalam fakulti/perkhidmatan dan menyokong semua jabatan untuk mencapai anugerah SWAN. Matlamat utama adalah untuk meningkatkan perwakilan wanita dalam peranan akademik kanan, menyokong dan menggalakkan persekitaran kerja yang fleksibel dan mesra keluarga untuk semua kakitangan dan memastikan kesaksamaan jantina diterapkan di seluruh universiti.

Jabatan berikut juga memegang anugerah gangsa Athena SWAN jabatan:

 • Jabatan Psikologi
 • Jabatan Pengeluaran Media
 • Jabatan Hayat dan Sains Alam Sekitar

QAA

Pada tahun 2013, kami menjadi universiti UK pertama yang menerima status 'dipuji' untuk kualiti peluang pembelajaran kami. Status, yang dianugerahkan oleh QAA (Agensi Jaminan Kualiti untuk Pendidikan Tinggi), mengiktiraf banyak cara kami memberi peluang kepada pelajar untuk berjaya. QAA melihat pelbagai cara kami menyokong pelajar kami, termasuk kualiti pengajaran yang mereka terima, sokongan akademik, sumber seperti perpustakaan dan kemudahan IT, dan sokongan umum yang tersedia.

Anugerah Kecemerlangan HR dalam Penyelidikan

BU telah memegang Anugerah Kecemerlangan Sumber Manusia Suruhanjaya Eropah dalam Penyelidikan sejak 2013. Anugerah tersebut menunjukkan komitmen BU untuk menyelaraskan proses dan amalan kepada UK Concordat untuk Menyokong Pembangunan Kerjaya Penyelidik dan, oleh itu, menambah baik keadaan kerja dan pembangunan kerjaya untuk kakitangan penyelidikan.

Hadiah Ulang Tahun Ratu

Pada tahun 2012, kami telah dianugerahkan Hadiah Ulang Tahun The Queen sebagai pengiktirafan atas sumbangan kami kepada kecemerlangan terkemuka dunia dan pembangunan perintis dalam animasi komputer. Hadiah Ulang Tahun Ratu adalah sebahagian daripada sistem penghormatan kebangsaan, dan merupakan anugerah paling berprestij dalam pendidikan UK. Anugerah ini meraikan Pusat Nasional untuk Animasi Komputer (NCCA) kami, yang berpangkalan di The Media School, yang telah berada di barisan hadapan dalam pendidikan dan penyelidikan animasi komputer sejak 1989.

Dinding batu

Kami telah menjadi Juara Kepelbagaian Stonewall kerana komitmen di BU untuk menjadi organisasi inklusif. Menjadi ahli Stonewall menyediakan universiti dengan alat untuk mengambil pendekatan strategik dan berstruktur terhadap inisiatif kesaksamaan LGBT di seluruh dunia. Ketahui lebih lanjut tentang Stonewall.

Anugerah Platinum EcoCampus

Anugerah Platinum EcoCampus kami ialah penghargaan tertinggi yang boleh kami capai yang menunjukkan kecemerlangan dalam kemampanan. Kami adalah salah satu daripada hanya 16 universiti yang memegang anugerah ini bersama pensijilan ISO14001. Ia menunjukkan komitmen kami terhadap alam sekitar, dan mengiktiraf amalan, prosedur dan sistem pengurusan alam sekitar kami. Untuk mencapai piawaian platinum, sistem pengurusan alam sekitar kami mestilah mengikut piawaian tertinggi. Juruaudit amat kagum dengan usaha yang dilakukan dalam melaksanakan sistem pengurusan kami, serta tahap di mana kemampanan telah diterapkan dalam hala tuju strategik universiti. Kami akan terus berusaha untuk meminimumkan kesan negatif kami terhadap alam sekitar sebagai sebuah institusi, dan memaksimumkan kesan positif yang boleh kami perolehi melalui pengajaran dan penyelidikan.

Universiti Fairtrade

BU telah dianugerahkan status 'Fairtrade University' pada tahun 2006; kini terdapat lebih 170 Universiti dan Kolej Fairtrade di UK, dengan lebih banyak lagi berusaha ke arah status dan ia menunjukkan komitmen terperinci yang telah kami buat untuk mempromosikan penggunaan produk Fairtrade. Ketahui lebih lanjut tentang status Fairtrade kami.

Anugerah lain

Masa untuk Mengubah Ikrar Organisasi

Kami menandatangani Ikrar Masa untuk Mengubah Majikan pada tahun 2011. Ia adalah satu skim yang bertujuan untuk menangani stigma dan diskriminasi di sekitar kesihatan mental, terutamanya di tempat kerja.

Piagam Majikan yang Berhati-hati

Kami menandatangani piagam ini pada tahun 2010 dan mengambil komitmen kami sebagai majikan yang positif tentang kesihatan mental dengan serius. Dengan menyertai skim ini, kami menunjukkan dasar kami yang terbuka dan boleh diakses, dan menunjukkan bahawa kami menghargai sumbangan setiap pekerja kami.

Majikan Kurang Upaya

Ini adalah markah kualiti yang kami capai pada tahun 2019. Ia dianugerahkan oleh Jabatan Kerja dan Pencen atas komitmen positif kami terhadap pekerjaan, pengekalan, latihan dan pembangunan kerjaya pekerja kurang upaya.

  Pilihan Kemasukan 2

  Untuk belajar dengan kami di peringkat sarjana muda, terdapat kriteria tertentu yang perlu anda penuhi. Setiap kursus mempunyai syarat kemasukannya sendiri, jadi semak halaman kursus kami. Anda akan melihat mata Tarif UCAS keseluruhan yang diperlukan untuk kursus serta butiran tentang cara untuk mencapai mata; contohnya daripada tiga peringkat A atau setara, bersama-sama dengan keperluan GCSE.

  Bagaimana Tarif UCAS berfungsi

  Mata tarif UCAS dikira berdasarkan jenis kelayakan yang anda miliki dan gred atau tahap yang anda capai. Sebagai contoh – bagi mereka yang memohon untuk mengikuti kursus sarjana muda pada September 2021 – untuk setiap gred A yang anda perolehi di peringkat A, anda akan diberikan 48 mata tarif UCAS (bersamaan dengan PPP di Diploma Lanjutan BTEC), dan untuk setiap B gred anda mendapat 40 mata (dan seterusnya). Anda boleh mendapatkan butiran penuh tentang sistem mata Tarif di laman web UCAS.

  Sila ambil perhatian, BU tidak menerima mata tarif UCAS yang setara untuk Baccalaureate Antarabangsa - sila lihat jadual Tarif di bawah. Kami juga mungkin menyatakan bahawa anda memerlukan gred, pengalaman atau telah mempelajari mata pelajaran yang diperlukan sebagai sebahagian daripada syarat kemasukan untuk kursus tertentu.

  Statistik Alumni

  Lokasi

  • Wallisdown Road, BH12 5HH, Wallisdown

  Soalan