Keystone logo

4 EMBA Program dalam Pengajian Ekonomi Perakaunan 2024

Penapis

Penapis

  • EMBA
  • Pengajian Ekonomi
  • Perakaunan
Bidang pengajian
  • Pengajian Ekonomi (4)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

EMBA Program dalam Pengajian Ekonomi Perakaunan

EMBA, atau Sarjana Eksekutif Pentadbiran Perniagaan, adalah ijazah yang direka untuk individu yang sering mempunyai pengalaman bekerja selama 10 tahun atau lebih. Ia sama dengan program MBA, tetapi mungkin berbeza dalam reka bentuk dan penghantarannya. Biasanya, program EMBA direka untuk menampung individu yang sudah bekerja sepenuh masa.

Apakah EMBA dalam Perakaunan? Ia adalah program ijazah profesional yang memberi tumpuan kepada prinsip-prinsip perniagaan yang maju dengan penekanan kepada amalan perakaunan. Kebanyakan pelajar akan membangunkan kepakaran yang mantap dalam pengurusan perniagaan dan kewangan. Mereka mungkin mengambil kursus yang memperdalam pemahaman mereka mengenai kewangan, penganggaran modal dan pengurusan portfolio. Biasanya, pelajar juga akan mengambil kursus teras yang memberi tumpuan kepada perniagaan, dengan kelas tambahan yang menumpukan perhatian secara lebih langsung pada perakaunan. Kursus perakaunan peringkat tinggi sering merangkumi pelaporan kewangan, faktor cukai dalam keputusan perniagaan, ekonomi untuk perniagaan, undang-undang perniagaan, dan pemasaran dan strategi.

Banyak program perakaunan EMBA bertujuan untuk menyediakan pelajar menjadi pemimpin dalam industri mereka. Mereka sering membangun keupayaan untuk menjaga keadaan. Mereka juga biasanya memperoleh kemahiran cukai yang tidak ternilai untuk majikan dan boleh membantu mereka dalam menyediakan cukai tahunan mereka sendiri. Pelajar juga sering mempelajari kemahiran pengurusan wang.

Faktor yang menyumbang apabila memilih EMBA dalam program Perakaunan sering kali kos tuisyen, yang mungkin berbeza dari satu institusi ke seterusnya. Pelajar harus memastikan untuk menghubungi mana-mana universiti yang menarik untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai kos pendaftaran.

Kebanyakan program perakaunan EMBA memberi tumpuan kepada penyediaan pelajar untuk peranan pengurusan dalam perniagaan. Pelajar biasanya berkelayakan untuk kedudukan peringkat atas yang melibatkan bekerja dengan wang dan kewangan. Kerjaya biasa untuk EMBA dalam graduan Perakaunan boleh termasuk penganalisis kewangan, pengurus cukai, pengurus audit, penganalisis bajet, perunding cukai, ketua pegawai eksekutif atau pengurus pembangunan perniagaan.

Ramai EMBA dalam program Perakaunan menawarkan struktur yang membolehkan pelajar bekerja sepenuh masa sambil memperoleh ijazah dalam talian. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.