Keystone logo
Turki

Belajar MBA dalam Turki 2024

Belajar di Turki

Pendapatan Ijazah Perniagaan di Turki Turki 'sistem pendidikan yang lebih tinggi s menawarkan dua tahun (Bersekutu ' s), empat tahun (Sarjana Muda 's) atau enam tahun (Master ' s) ijazah dengan pilihan untuk meneruskan berasaskan penyelidikan ijazah doktor falsafah. Pelajar yang bahasa ibunda bukan bahasa Inggeris mungkin akan diminta oleh universiti tertentu untuk menyelesaikan satu tahun tambahan kajian persediaan Bahasa Inggeris sebelum mendaftar dalam program ijazah atau lulus "peperiksaan pengecualian " menunjukkan penguasaan mereka dalam bahasa Inggeris. Lebih daripada 800 kolej dan universiti beroperasi di Turki, dengan majoriti daripada mereka yang terletak di Istanbul, Ankara dan Izmir, tiga bandar Turki 's terbesar. Majlis Pengajian Tinggi mengawal pendidikan tinggi di Turki dan menyediakan dana bagi institusi awam. Standard pendidikan berbeza antara universiti Turki, dengan beberapa setanding dengan universiti dunia atas di Amerika Syarikat dan Eropah.Pelajar Perniagaan mengikuti induk 's ijazah Turki akan menghadapi program dianggap "tanpa tesis " atau "dengan tesis ". Ini bermakna bahawa sama ada projek tesis atau jangka diperlukan untuk mendapatkan ijazah, bersama-sama dengan selesai semua kursus program. Yuran Pengajian Tuisyen adalah sangat berpatutan di Turki, terutama di universiti-universiti awam yang dibiayai oleh kerajaan. Kos tuisyen universiti awam yang ditubuhkan oleh kerajaan Turki sebelum permulaan satu tahun akademik jadi setiap tahun boleh mengemukakan yuran tuisyen bentuk yang berbeza pada tahun sebelumnya yuran 's. Mengapa Perolehi Ijazah Perniagaan di Turki? Sebagai sebuah negara yang maju dengan ekonomi sedang pesat membangun, Turki menyumbang dengan ketara kepada piawaian pengeluaran dunia dengan mengeksport sejumlah besar barang-barang pertanian, kenderaan, tekstil dan peralatan.Di samping itu, pendakian konsisten Turki 's ke dalam peranan utama sebagai peneraju dalam perbankan, industri dan komunikasi pasaran global membuat pendapatan ijazah perniagaan Turki kondusif untuk mencari pekerjaan dalam sektor perniagaan global.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  264
 • Bahagian utiliti

  18
 • Langganan Internet

  9
 • Pengangkutan tempatan

  25

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Turki

Dengan wilayahnya berpecah antara Asia barat dan tenggara Eropah, Republik Turki adalah sebuah negara yang menarik dengan masa lalu yang kaya dan huru-hara dan hadir sama kompleks. Lapan negara membentuk sempadan - Bulgaria, Iran, Greece, Armenia, Georgia, Syria, Azerbaijan dan Iraq, Turki kekal penting kepada masyarakat antarabangsa kerana lokasi geografi, sekularisme dan kerajaan demokrasi yang stabil di kawasan yang terkenal dengan huru-hara dan peperangan. Seorang ahli pengasas Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan G-20, Turki menempatkan Turki kebanyakannya etnik dan kira-kira 25 peratus etnik Kurdis yang mengamalkan Islam dan bercakap Turki, negara ' s bahasa rasmi. Pembangunan pesat inisiatif diplomatik dan ekonomi Turki 's telah menyumbang kepada pemimpin-pemimpin dunia lain mengiktiraf Turki sebagai kuasa serantau yang baru muncul.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

Yuran pemprosesan visa berbeza-beza bergantung pada kewarganegaraan anda.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa perlu mendapatkan visa pelajar untuk belajar di Turki. Pengecualian ialah mereka yang merupakan tanggungan undang-undang yang dikaitkan dengan seseorang di Turki dengan visa diplomatik.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Turki

Semua pelajar antarabangsa mesti memohon visa pelajar di kedutaan atau konsulat Turki terdekat mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk mendapatkan visa pelajar ke Turki, anda perlu terlebih dahulu mendaftar di universiti, sekolah atau kursus bahasa Turki yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan.

Anda mesti mengisi borang permohonan visa dan menyerahkannya kepada kedutaan Turki dengan dokumen yang diperlukan yang biasanya termasuk yang berikut:

 • Pasport: Sah untuk tempoh lebih daripada 90 hari
 • 2 keping gambar berukuran pasport
 • Surat penerimaan daripada institusi pengajian tinggi Turki
 • Bukti insurans kesihatan
 • Bukti tiket pergi balik
 • Bukti cara kewangan yang mencukupi untuk menyokong pengajian anda dan tinggal di Turki
 • Sijil pelepasan polis
 • Sijil perubatan

Pelajar mesti memohon lagi permit kediaman dengan pihak berkuasa tempatan (jika pelajar berada di Turki) dalam tempoh 1 bulan selepas ketibaan mereka di Turki. Dokumen berikut hendaklah dikemukakan kepada Jabatan Perhubungan Luar di Ibu Pejabat Polis Tempatan:

 • Borang permohonan dan yuran
 • Dokumen perjalanan: 2 salinan bersama visa pelajar
 • 4 keping gambar berukuran pasport
 • Surat atau dokumen daripada institusi: Ia mesti dikeluarkan oleh universiti tuan rumah, mengisytiharkan tarikh mula dan tamat pengajian di Turki

Untuk memperbaharui permit kediaman anda, anda perlu melawat pihak berkuasa tempatan 60 hari sebelum permit kediaman anda tamat tempoh.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia biasanya mengambil masa sekitar lapan minggu dari hari anda menyerahkan permohonan anda sehingga anda menerima visa anda.

Visa pelajar biasanya sah selama satu tahun untuk satu kemasukan. Walaupun had masa akan ditunjukkan pada visa anda, visa pelajar anda kekal sah selagi anda mendaftar di sekolah.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Biasanya, pelajar antarabangsa tidak mempunyai hak undang-undang untuk bekerja semasa belajar di ayam belanda. Pelajar boleh melakukan kerja penyelidikan di universiti Turki sebagai penyelidik antarabangsa.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.