Keystone logo
Switzerland

Belajar MBA dalam Switzerland 2024

Belajar di Switzerland

Pelajar yang ingin mengikuti pengajian perniagaan di Switzerland boleh berbuat demikian melalui negara ini 's MBA program. Pelbagai pilihan wujud, termasuk program untuk pengurusan, pemasaran, sumber manusia, perbankan, dan banyak lagi. Kebanyakan pelajar yang belajar di Switzerland bermula dengan mendaftar sebagai siswazah. Kebanyakan akan mendapatkan sarjana muda 's ijazah peringkat sebagai langkah pertama dalam proses. Dari sana, ramai individu bekerja, bekerja dalam program perantisan. Walau bagaimanapun, terdapat permintaan yang semakin meningkat dan minat dalam mengikuti pendidikan lanjutan. Itu adalah di mana program-program MBA menjadi berharga. Apa yang Boleh Anda Harapkan dari Pengajian Perniagaan di Switzerland sebagai Pelajar Antarabangsa? Pelajar antarabangsa seringkali disambut di universiti-universiti di Switzerland. Perlu diingat bahawa kebanyakan sekolah di sini menawarkan pengajian perniagaan, kecuali bagi sekolah-sekolah vokasional dengan tumpuan yang sangat khusus.Pelajar yang mendaftar dalam program MBA akan menghabiskan antara dua dan empat tahun mendapat pendidikan mereka, bergantung kepada jika mereka pergi penuh atau separuh masa. Kos untuk program-program ini cenderung untuk mengubah, tetapi ia juga adalah lebih mahal daripada kebanyakan universiti lain yang berkaliber yang sama di seluruh Eropah. Untuk mendaftar dalam program-program ini, pelajar perlu terlebih dahulu memohon kepada salah satu daripada program dan universiti yang ada, termasuklah pilihan seperti Bern Universiti Sains Gunaan, Universiti Eropah, dan Universiti Basel. Apabila seseorang individu itu telah diberikan kelulusan untuk menghadiri sekolah, dia boleh memohon visa. Apa yang Boleh Pelajar Antarabangsa Harapkan Selepas Bergraduat? Bergraduat dari kajian program perniagaan di Switzerland, pelajar cemerlang boleh berharap untuk menemui pekerjaan yang berkaitan dengan perniagaan di negara ini . Ini mungkin termasuk bekerja dalam persekitaran perniagaan tradisional, dan juga dalam kedudukan kerajaan dalam sektor kewangan.Persaingan untuk pekerjaan ini boleh menjadi penting, walaupun, sehingga sukar sedikit untuk pelajar untuk mencari pekerjaan dalam bidang yang mereka inginkan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1030
 • Bahagian utiliti

  81
 • Langganan Internet

  52
 • Pengangkutan tempatan

  84

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  16
 • Tiket pawagam

  21
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Switzerland

Switzerland adalah negara pelbagai dengan banyak peluang untuk pelajar antarabangsa. Negara, yang terletak di kawasan barat dan tengah Eropah, adalah berhampiran Itali, Perancis, Austria, dan Jerman. Dengan penduduk seramai lebih daripada 8 juta orang, negara ini adalah penting kerana banyak sebab, termasuk budaya yang unik dan hidup gaya hidup bebas. Ia juga mempunyai kekayaan nominal tertinggi bagi setiap orang dewasa di dunia, menjadikannya salah satu daripada negara-negara yang paling mahal di dunia untuk hidup di, dan juga salah satu lokasi yang paling kaya. Bagi pelajar yang ingin menjadi sebahagian daripada negara ini 's perniagaan yang luar biasa dan pertumbuhan ekonomi, mendaftar dalam program MBA boleh menjadi langkah pertama yang ideal.

Keperluan Visa

 1. Visa C – untuk kursus pendek (sekolah musim panas, sekolah bahasa) yang berlangsung sehingga tiga bulan.
 2. Visa D – untuk kursus yang berlangsung lebih lama daripada tiga bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

C visa; D visa

Harga dan mata wang

EUR 0

Untuk visa pelajar, permohonan adalah percuma; namun, mungkin terdapat beberapa pengecualian.

Siapa yang boleh memohon visa?

Walaupun Switzerland bukan ahli EU, ia membenarkan warga EU menghadiri universiti di negara itu. Pelajar yang tidak mempunyai kewarganegaraan EU/EEA mesti menghubungi kedutaan atau konsulat Switzerland di negara asal mereka untuk memohon visa sebelum memasuki negara itu.

Untuk kursus sehingga tiga bulan – kursus musim panas, sekolah bahasa – anda mungkin memerlukan visa Schengen C jangka pendek; untuk kursus lebih daripada tiga bulan, anda mungkin memerlukan visa D negara jangka panjang.

Anda tidak boleh datang ke Switzerland dengan visa pelancong selama tiga bulan dan menukarnya kepada permit kediaman pelajar selepas anda tiba di Switzerland. Oleh itu, walaupun anda dikecualikan daripada memerlukan visa masuk, seperti warga Australia, Kanada, New Zealand, Jepun, Malaysia atau Singapura, anda masih perlu memohon permit kediaman sebelum anda tiba jika anda bercadang untuk tinggal lebih lama daripada 90 hari.

Semua pelajar antarabangsa, termasuk warga EU/EFTA, perlu memohon permit kediaman di Pejabat Pendaftaran Penduduk dalam tempoh 14 hari selepas ketibaan mereka di Switzerland.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Switzerland

Anda perlu memohon visa melalui kedutaan atau konsulat Switzerland di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Apabila anda telah menerima pengesahan penerimaan oleh universiti Switzerland atau sekolah swasta, anda perlu menghubungi kedutaan Switzerland di negara anda untuk mendapatkan maklumat mengenai formaliti kemasukan ke Switzerland. Anda perlu menunjukkan bukti bahawa anda mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menyokong diri anda semasa pengajian anda.

Anda perlu melengkapkan borang permohonan dan menyerahkan dokumentasi sokongan dalam bahasa Perancis, Jerman atau Inggeris, jadi anda mungkin perlu menterjemah dokumen anda.

Untuk visa Schengen C jangka pendek, dokumentasi termasuk:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti sumber kewangan yang mencukupi untuk menampung kos anda semasa anda berada di Switzerland;
 • insurans penjagaan kesihatan/kemalangan;
 • pengesahan kursus yang ditempah termasuk yuran yang dibayar;

jika anda berumur di bawah 18 tahun, sijil kelahiran dan kebenaran untuk melakukan perjalanan jika datang ke Switzerland bersendirian, atau salinan visa ibu bapa jika mereka akan menemani.

Untuk visa D jangka panjang, dokumen akan termasuk:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti sumber kewangan yang mencukupi untuk menampung kos anda semasa anda berada di Switzerland, sama ada anda sendiri atau penaja, seperti salinan penyata bank atau surat daripada bank;
 • bukti insurans penjagaan kesihatan yang termasuk perlindungan untuk kemalangan;
 • surat motivasi yang menggariskan mengapa anda ingin datang ke Switzerland untuk belajar dan bagaimana ini akan memberi manfaat kepada kerjaya anda;
 • pengesahan pendaftaran di institusi pendidikan Switzerland yang diiktiraf;
 • pengesahan yuran kursus yang dibayar;
 • CV anda;
 • salinan sijil dan diploma pendidikan terdahulu;
 • surat yang ditandatangani mengesahkan bahawa anda akan meninggalkan Switzerland pada akhir kursus.

Anda juga mungkin diminta untuk menduduki ujian bahasa untuk memastikan bahawa anda akan dapat mengikuti pelajaran.

Jika anda ingin mengikuti pengajian pascasiswazah, anda perlu mengemukakan bukti bahawa anda telah diterima masuk ke kursus pasca-grad dan mempunyai kelayakan yang sesuai, sumber kewangan yang mencukupi, dan tempat tinggal.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda harus menjadualkan temu janji di kedutaan atau konsulat Switzerland di kawasan anda sebaik sahaja anda mendapat surat penerimaan daripada institusi pendidikan Switzerland. Anda harus menjadualkan temujanji untuk temu duga visa seawal 6 bulan sebelum permulaan pengajian anda tetapi tidak lewat daripada sepuluh minggu sebelum anda berlepas.

Masa pemprosesan untuk permohonan visa tinggal pendek adalah 10-15 hari; dan lapan hingga sepuluh minggu untuk visa tinggal lama.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus anda. Permit kediaman diberikan selama setahun dan boleh diperbaharui.

Masa pemprosesan

10 Weeks

Peluang kerja

Anda boleh mengambil kerja sambilan sehingga 15 jam seminggu dalam masa penggal dan sepenuh masa semasa cuti, tetapi hanya selepas anda tinggal di Switzerland selama enam bulan.

Jika anda sudah memiliki ijazah Sarjana dari universiti asing dan anda berada di Switzerland bekerja untuk universiti atau institut Switzerland anda, anda tidak perlu menunggu enam bulan tetapi boleh mula bekerja dengan segera. Majikan anda perlu mendapatkan permit kerja untuk anda. Anda perlu mengekalkan status pelajar sepenuh masa anda dan menunjukkan bahawa anda terus membuat kemajuan dalam pengajian anda.

Selepas tamat pengajian, pelajar asing boleh tinggal di Switzerland selama enam bulan untuk mencari kerja.

Jam setiap minggu

15

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.