Keystone logo
Singapura

Belajar MBA dalam Singapura 2024

Belajar di Singapura

Pendapatan Ijazah Perniagaan di Singapura menyambut baik pada tahun 2010 sebagai mempunyai sistem pendidikan yang terkemuka di dunia dan disyorkan untuk pujian oleh menteri pendidikan British, Singapura membelanjakan hampir 20 peratus daripada bajet negara setiap tahun pada pendidikan rendah dan tinggi. Pelajar boleh mendapatkan ijazah perniagaan di mana-mana beberapa universiti kebangsaan di Singapura yang menawarkan ijazah, master 's dan ijazah kedoktoran. Universiti awam, swasta dan asing wujud juga, dengan Chicago Business School dan Technische Universitat Munchen menyediakan darjah perniagaan untuk Singapura dan pelajar antarabangsa. Khusus darjah perniagaan empat tahun termasuk Sarjana Muda Sastera dalam Pentadbiran, Pengurusan Perniagaan, Enrepreneurship dan Perniagaan Antarabangsa. Ijazah doktor falsafah perniagaan membolehkan pelajar untuk mendapatkan kedudukan di universiti sebagai pengajar atau sebagai pemimpin penyelidikan.Singapura juga terkenal dengan kepatuhannya kepada "meritokrasi ", ideologi asas kepada sistem pendidikan mereka yang mengenal pasti pelajar yang terbaik dan menyediakan mereka untuk jawatan kepimpinan. Pelajar cemerlang mempamerkan rekod prestasi akademik biasanya dijamin masuk untuk program ijazah khas yang melepaskan atau mengurangkan yuran pengajian. Yuran Pengajian Kos ijazah perniagaan empat tahun di Singapura adalah sekitar mungkin berbeza-beza dari satu sekolah yang lain tetapi banyak universiti menawarkan kadar tuisyen dikurangkan subsidi oleh kerajaan melalui program yang dikenali sebagai Skim Geran Tuisyen dan banyak biasiswa. Mengapa Dapatkan Ijazah Perniagaan di Singapura? Oleh kerana sistem pendidikan yang unggul, peluang tuisyen subsidi dan ekonomi pesat membangun, Singapura menawarkan peluang yang luar biasa akademik dan pekerjaan bagi lepasan ijazah perniagaan berikut tamat pengajian.Di samping itu, Singapura secara konsisten kedudukan yang tinggi dalam kualiti hayat indeks, dengan industri pelancongan, bioteknologi dan pembuatan menyokong di atas purata pendapatan per kapita. Dengan ekonomi terbuka dan kehadiran yang kuat di sektor perindustrian dan perkhidmatan, Singapura menawarkan peluang pekerjaan yang pelbagai untuk pelajar darjah dengan perniagaan yang ingin kedudukan yang menawarkan banyak ruang untuk kemajuan. Jurusan perniagaan juga boleh mencari jawatan dalam bidang pelbagai seperti pentadbiran penjagaan kesihatan, logistik, pengiklanan dan program perkhidmatan sosial.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1867
 • Bahagian utiliti

  51
 • Langganan Internet

  31
 • Pengangkutan tempatan

  88

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Singapura

Republik Singapura adalah secara rasmi sebuah pulau-negara yang terletak di Asia Tenggara kurang daripada 100 batu ke utara Khatulistiwa. Yang terdiri daripada satu pulau besar (dipanggil Pulua Ujong di Malaysia) dan lebih daripada 60 pulau-pulau kecil, Singapura adalah pusat utama dunia komersial yang mendakwa pertiga tertinggi pendapatan per kapita di kalangan semua negara dunia. Hampir 75 peratus daripada penduduk Singapura 's adalah Cina, dengan India, Serani dan orang Melayu yang terdiri daripada 25 peratus yang lain. Oleh kerana pendakian cepat Singapura 's ke dalam kemakmuran ekonomi, ia kini dikenali sebagai "kuasa tengah " negara mempamerkan pengaruh yang besar dalam hal ehwal global.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Pas Pelajar

Harga dan mata wang

SGD 90

Yuran pemprosesan sebanyak S$30 diperlukan untuk setiap permohonan yang dikemukakan kepada Penguasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan Singapura (ICA). Yuran tidak akan dikembalikan tanpa mengira keputusan permohonan atau jika permohonan itu ditarik balik selepas penyerahan.

Yuran sebanyak S$60 perlu dibayar apabila pemohon yang berjaya melengkapkan formaliti semasa pengeluaran Pas Pelajar di ICA.

Yuran adalah bergantung kepada negara dan mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa mesti mempunyai Pas Pelajar untuk melanjutkan pengajian tinggi di Singapura. Untuk mendapatkan Pas Pelajar Singapura anda, anda mesti terlebih dahulu ditawarkan kemasukan ke program sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi (IHL) di Singapura.

Anda layak mendapat Pas Pelajar hanya jika anda telah diterima menyertai program sepenuh masa. Jika anda ingin mengikuti kursus sambilan atau kelas malam, anda tidak akan layak untuk Pas Pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Dalam Talian (SOLAR) Pelajar

Untuk memohon Pas Pelajar, anda mesti mengemukakan permohonan anda pada sistem pendaftaran rasmi -- Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Pelajar Dalam Talian (SOLAR).

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum menghantar permohonan Pas Pelajar melalui SOLAR, institut tempat anda ditawarkan kemasukan mesti mendaftarkan anda melalui sistem pendaftaran. Sebaik sahaja institut telah mendaftarkan anda dengan SOLAR, anda perlu menyerahkan eBorang 16. Anda mesti mempunyai butiran berikut sebelum log masuk ke akaun SOLAR anda:

 • Pemberitahuan pendaftaran daripada SOLAR dengan nama pengguna log masuk dan kata laluan anda yang disediakan oleh IHL
 • Dokumen perjalanan dan butiran pasport, termasuk nombor pasport dan kesahihannya
 • Alamat e-mel peribadi anda
 • Satu gambar berwarna bersaiz pasport terbaru

Sebaik sahaja anda menyerahkan eBorang 16, anda perlu mengambil salinan cetakan borang untuk diserahkan kepada unit Pas Pelajar - Pihak Berkuasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan (ICA). Ia adalah salah satu formaliti penting yang perlu diselesaikan untuk pengeluaran Pas Pelajar Singapura.

Anda mesti memberi jaminan kepada jabatan imigresen bahawa anda akan kekal di Singapura dengan Pas Pelajar yang sah pada setiap masa.

Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar Singapura:

 • Pasport anda yang sah. Anda perlu menyerahkan salinan halaman tertentu pasport
 • Anda mesti membawa kad berlepas/ketibaan yang diberikan semasa masuk ke Singapura. Jika anda telah menetap di Singapura dengan pas jangka panjang yang lain, anda perlu membawa pas itu juga;
 • Satu gambar berwarna terbaru berukuran pasport (diambil pada latar belakang putih);
 • Cetakan eBorang 16 yang dihantar melalui SOLAR (ditandatangani dengan sewajarnya oleh pemohon);
 • Jika dokumen anda dalam bahasa ibunda, anda mesti mendapatkan terjemahan bahasa Inggeris rasmi dokumen tersebut.
 • Salinan surat kelulusan prinsip; dan
 • Laporan perubatan dalam format yang ditetapkan (tersedia di laman web ICA).

Apabila anda menyerahkan permohonan, pastikan laporan makmal tidak melebihi tiga bulan dari tarikh dikeluarkan. Sekiranya anda gagal memenuhi keperluan perubatan, anda tidak akan diberikan Pas Pelajar.

Bilakah anda perlu memohon?

Secara amnya, visa pelajar Singapura mengambil masa kira-kira empat minggu untuk diproses. Walau bagaimanapun, sesetengah permohonan mungkin mengambil masa yang lebih lama jika jabatan imigresen memerlukan beberapa dokumen atau maklumat tambahan daripada anda. Dalam situasi sedemikian, anda akan dimaklumkan melalui sistem SOLAR.

Anda mesti mengemukakan permohonan baharu untuk Pas Pelajar sekurang-kurangnya sebulan sebelum kursus anda bermula dan tidak melebihi dua bulan.

Masa pemprosesan biasanya antara 2 hingga 4 bulan untuk kes di mana temu duga diperlukan.

Masa pemprosesan

4 Weeks

Peluang kerja

Pelajar asing yang tidak bekerja lebih daripada 16 jam seminggu semasa pengajian mereka dikecualikan untuk memohon permit kerja. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menyemak peluang kerja yang diberikan oleh institusi anda.

Pelajar antarabangsa tidak perlu memohon permit kerja jika mereka ingin bekerja di Singapura semasa bercuti.

Kebenaran untuk bekerja juga mungkin bergantung pada institusi tempat anda belajar.

Anda boleh mendapatkan senarai institusi yang diluluskan di sini: https://www.mom.gov.sg/passes-and-permits/work-pass-exemption-for-foreign-students

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak mengikuti kursus sepenuh masa di institusi pendidikan yang diiktiraf, jika anda tidak mempunyai kelayakan pendidikan yang mencukupi, jika borang anda tidak diisi dengan betul atau jika dokumen sokongan tidak betul.