Keystone logo
Rusia

Belajar MBA dalam Rusia 2024

Belajar di Rusia

Rusia adalah sebuah negara yang terletak di Eropah utara dan utara Asia. Ia adalah negara terbesar di dunia dan mempunyai lebih daripada satu perlapan daripada keluasan tanah yang didiami di Bumi dalam sempadannya. Ia juga adalah negara kesembilan paling ramai penduduk di dunia. Rusia berkembang menjadi sebuah kuasa ekonomi dalam dunia moden. Hari ini ia adalah ekonomi keenam terbesar oleh pariti kuasa beli, yang bermaksud pengajian perniagaan di Rusia adalah cerah. Ia juga adalah kuasa tentera yang kuat. Dengan lebih 160 kumpulan etnik di dalam sempadannya, Rusia juga sebuah negara pelbagai budaya, di mana pelbagai budaya bergabung ke dalam satu kumpulan yang bersatu.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  198
 • Bahagian utiliti

  28
 • Langganan Internet

  6
 • Pengangkutan tempatan

  23

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  4
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Rusia

Pengajian perniagaan di Rusia mengambil tempat di salah satu daripada banyak universiti-universiti negara ini 's. Dengan warisan negara yang 's kaya, ia telah membangunkan beberapa institusi pengajian tinggi yang dikenali di seluruh dunia bagi kecemerlangan mereka dalam bidang pendidikan. Kebanyakan ini terletak di bandar-bandar utama Rusia 's. Rusia terus berkembang menjadi sebuah kuasa ekonomi dalam dunia moden, pelajar yang belajar di salah satu daripada sekolah-sekolah ini akan meletakkan diri mereka untuk berjaya dalam kerjaya yang melibatkan perniagaan yang berkaitan dengan Rusia. Belajar perniagaan di Rusia memberi pelajar peluang untuk belajar tentang budaya negara ini dan peluang perniagaan yang disediakan. Program MBA di Rusia memberikan pelajar kemahiran yang diperlukan untuk jawatan kepimpinan di Rusia dan negara-negara berdekatan. Matlamat program ini adalah untuk memberikan pelajar kemahiran yang mereka perlukan untuk meningkatkan kerjaya mereka. Banyak program yang direka untuk membolehkan pelajar bekerja untuk terus bekerja sambil belajar untuk MBA mereka.Pelajar bersedia untuk berjaya dalam perniagaan di seluruh dunia, dengan penekanan khusus kepada syarikat-syarikat berkaitan dengan atau berinteraksi langsung dengan Rusia. Latihan kedoktoran lagi kemungkinan selepas tamat pengajian juga. Tahun akademik di Rusia berlangsung dari September atau lewat Ogos hingga akhir bulan Jun. Semester pertama berakhir pada bulan Januari, dan semester kedua bermula pada bulan Februari selepas bercuti musim sejuk. Kos tuisyen akan berbeza-beza bergantung kepada universiti yang dipilih. Oleh kerana program akademik di Rusia diajar di Rusia, pelajar akan dikehendaki untuk lulus peperiksaan bahasa Rusia sebelum diterima ke dalam program ini. Jika mereka tidak cukup fasih, mereka yang mengambil kelas bahasa untuk membuat perbezaan.

Keperluan Visa

 1. Visa Pelajar Rusia - Sah untuk belajar di mana-mana kolej atau universiti Rusia atau untuk mana-mana kursus jangka pendek.
 2. Visa Kemanusiaan Rusia – Bagi mereka yang melancong ke Rusia untuk melibatkan diri dalam penyelidikan pasca doktoral atau menghadiri seminar akademik. Sah sehingga setahun untuk tujuan termasuk yang berkaitan dengan sains atau budaya. (SILA AMBIL PERHATIAN: Semua maklumat lanjut adalah mengenai visa pelajar Rusia.)

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar Rusia; Visa Kemanusiaan Rusia

Harga dan mata wang

Yuran yang diperlukan untuk visa pelajar Rusia berbeza-beza mengikut negara yang mengeluarkan pasport kepada pelajar, dan sama ada anda memilih perkhidmatan standard atau ekspres. Sebagai contoh, kos visa pelajar Rusia untuk warga UK bermula pada GBP 165. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa yuran permohonan anda tidak akan dikembalikan jika permohonan anda untuk visa pelajar ditolak atau ditolak atas sebarang sebab.

Siapa yang boleh memohon visa?

Rakyat dari kebanyakan negara asing memerlukan visa untuk belajar di Rusia. Warganegara dari negara Komanwel Negara Merdeka (CIS) tidak memerlukan visa: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Tajikistan, Ukraine, Uzbekistan serta wilayah autonomi Abkhazia dan Ossetia Selatan. Jika anda warganegara Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan atau Ukraine anda tidak memerlukan visa tetapi anda memerlukan pasport yang sah. Jika anda warganegara Abkhazia, Azerbaijan, Moldova, Ossetia Selatan, Tajikistan atau Uzbekistan, anda boleh datang ke Rusia untuk belajar tanpa pasport atau visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan Rusia atau konsulat / pusat visa yang dibenarkan

Bagi warganegara negara yang memerlukan visa untuk masuk, visa pelajar Rusia perlu diperoleh sebelum melakukan perjalanan ke Rusia. Anda mesti memohon melalui Kedutaan Rusia atau konsulat di negara asal anda. Terdapat juga pusat visa yang dibenarkan di beberapa negara.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum memohon, anda perlu diterima mengikuti kursus di universiti supaya anda boleh mendapatkan jemputan rasmi untuk datang ke Rusia untuk belajar. Sebaik sahaja anda mempunyai jemputan, ia sah selama tiga bulan. Kemudian, untuk memohon visa pelajar Rusia anda, anda perlu melawat kedutaan atau konsulat Rusia di negara asal anda dan menyerahkan semua dokumentasi yang diperlukan. Sila ambil perhatian: Anda mesti mendaftarkan visa anda dalam masa tujuh hari selepas anda masuk ke Rusia. Dalam kes visa pelajar, biasanya pihak yang menjemput (Universiti atau Kolej atau Sekolah Bahasa atau Institut) yang menguruskan pendaftaran visa pelajar. Selepas pendaftaran anda selesai, anda akan diberikan bukti pendaftaran visa anda, yang anda mesti simpan dengan teliti sehingga anda keluar dari negara ini.

Untuk memohon visa pelajar ke Rusia, anda mesti menyerahkan borang permohonan visa yang lengkap, pasport negara asal (dan salinan muka depan), satu gambar standard, Kiriman Wang, surat jemputan asal daripada organisasi hos Rusia anda, asal Sijil ujian darah HIV negatif (AIDS) (tidak melebihi 3 bulan). Pasport negara hendaklah sah tidak kurang daripada satu setengah tahun.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda boleh memulakan proses permohonan visa 45 hari sebelum tarikh ketibaan yang dirancang di Rusia. Masa pemprosesan boleh menjadi panjang, mengambil masa dari dua hingga lima minggu. Visa pelajar pada mulanya dikeluarkan selama 90 hari tetapi boleh dilanjutkan hingga setahun dan kemudian diperbaharui selepas itu untuk tempoh pengajian.

Masa pemprosesan

5 Weeks

Peluang kerja

Jika anda mempunyai visa pelajar Rusia, anda memerlukan permit kerja daripada Perkhidmatan Migrasi Persekutuan (FMS) melainkan kerja ini dijalankan semasa cuti atau di institusi atau organisasi tempat anda belajar. Anda hanya akan diberikan permit untuk bekerja jika anda seorang pelajar sepenuh masa di universiti yang diiktiraf kerajaan dan berumur sekurang-kurangnya 18 tahun. Permit hanya akan membenarkan anda bekerja dalam bidang atau profesion yang ditetapkan dalam permit dan di bandar atau wilayah universiti anda. Kos permit kerja bagi mereka yang menggunakan visa belajar Rusia ialah RUB 3,500 (USD 60). Jika anda meninggalkan kursus universiti anda, permit kerja akan dibatalkan dan anda tidak lagi boleh bekerja di Rusia.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Jika anda mengemukakan dokumen palsu untuk visa pelajar anda atau menyembunyikan atau salah nyata fakta dalam permohonan anda. Anda mungkin ditolak masuk ke Rusia dengan visa pelajar jika anda positif HIV.