Keystone logo
Norway

Belajar MBA dalam Norway 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  546
 • Bahagian utiliti

  64
 • Langganan Internet

  48
 • Pengangkutan tempatan

  68

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  11
 • Tiket pawagam

  13
 • Pint bir tempatan

  9

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Permit Tinggal Pelajar)

Harga dan mata wang

USD 650

Yuran pemprosesan visa pelajar Norway adalah sekitar AS$650. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda datang dari salah satu negara Nordic (Sweden, Finland, Denmark, Iceland) anda tidak perlu memohon permit kediaman. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk belajar di Norway selama lebih daripada enam bulan, anda mesti melaporkan kepada pejabat cukai di Norway untuk semakan ID dan melaporkan perpindahan anda ke Norway.

Jika anda datang dari negara dalam kawasan EU/EEA/EFTA, anda boleh belajar di Norway sehingga 90 hari tanpa memohon permit kediaman pelajar. Walau bagaimanapun, anda perlu memohon permit kediaman pelajar untuk penginapan melebihi 90 hari, sudah berada di Norway.

Jika anda datang dari luar kawasan EU/EEA/EFTA, anda perlu memohon permit kediaman pelajar sebelum datang ke Norway.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau Konsulat Norway

Selepas anda menerima surat kemasukan anda, anda harus menghubungi Kedutaan atau Konsulat Norway terdekat anda untuk mendapatkan maklumat mengenai prosedur permohonan permit belajar, dan memohon dari negara asal anda.

Walaupun sesetengah calon boleh memohon dalam talian dari dalam Norway atau melalui kedutaan Norway, kebanyakan pelajar perlu menyerahkan borang permohonan kertas kepada kedutaan atau konsulat Norway terdekat mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Apabila anda menyerahkan borang permohonan permit kediaman pelajar anda, anda juga mesti menyediakan pasport anda, bersama-sama dengan dokumentasi lain yang diperlukan. Anda perlu menyerahkan:

 • Bukti kemasukan ke program pendidikan sepenuh masa yang diluluskan
 • Borang permohonan yang lengkap
 • Resit telah membayar yuran permohonan
 • Dua gambar bersaiz pasport terkini dengan latar belakang putih
 • Bukti dana kewangan yang mencukupi untuk keseluruhan tempoh pengajian, termasuk dana untuk menyokong mana-mana keluarga yang menemani, yang sepatutnya berada dalam akaun bank Norway (mungkin sukar untuk membuka akaun di bank Norway tanpa nombor peribadi Norway, jadi anda boleh biasanya mendepositkan jumlah yang diperlukan ke dalam akaun yang ditubuhkan oleh institusi pendidikan anda). Anda perlu membuktikan anda mempunyai akses kepada NOK 116,369 untuk setiap tahun akademik (10 bulan), iaitu lebih kurang AS$14,350. Jika penginapan dibiayai melalui biasiswa, pinjaman pelajar, atau pembiayaan awam lain dari negara asal, dokumentasi yang sah mesti disertakan dengan permohonan.
 • Bukti bahawa anda mempunyai tempat tinggal (seperti rumah, apartmen, katil atau bilik di dalam dewan kediaman)
 • Bukti bahawa anda akan meninggalkan Norway apabila permit kediaman anda tamat tempoh (biasanya dalam bentuk tiket pergi balik)
 • Senarai semak dokumen UDI (Direktorat Imigresen Norway) yang lengkap dan ditandatangani, yang perlu anda cetak dan serahkan bersama dokumen anda yang lain

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan untuk permit kediaman pelajar akan berbeza-beza dan mungkin mengambil masa dua bulan atau lebih, oleh itu adalah dinasihatkan untuk memohon secepat mungkin.

Tempoh visa pelajar anda bergantung pada tempoh program pengajian anda. Permit kediaman pelajar anda boleh diperbaharui melalui Portal Permohonan Norway dalam talian sekurang-kurangnya sebulan sebelum tarikh tamat tempoh. Untuk memperbaharui permit kerja anda, anda mesti menghubungi UDI secara berasingan, dan menunjukkan bukti bahawa anda telah mencapai kemajuan yang memuaskan semasa belajar di Norway.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Apabila anda menerima permit kediaman pelajar untuk Norway, anda juga diberikan kebenaran untuk bekerja sambilan sehingga 20 jam setiap minggu semasa belajar dan sepenuh masa semasa cuti universiti.

Anda juga boleh memohon permit kerja sepenuh masa untuk tempoh terhad jika anda boleh membuktikan bahawa kerja itu berkaitan dengan pendidikan anda, atau perlu untuk kemasukan melanjutkan pelajaran anda dalam pilihan program yang sama – Anda sepatutnya mempunyai tawaran konkrit pekerjaan dalam hal ini.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.