Keystone logo
Kanada

Belajar MBA dalam Kanada 2024

Belajar di Kanada

Bagi pelajar yang sedang mempertimbangkan pelajar antarabangsa untuk perniagaan, Kanada menawarkan pelbagai peluang. Rata-rata, para pelajar antarabangsa yang mendaftar dalam program ijazah pertama di institusi pengajian tinggi Kanada dibayar, secara purata 14,000 dolar CAN setahun. Walau bagaimanapun, angka ini berbeza dengan ketara dari satu sekolah ke yang berikutnya. Sekolah swasta cenderung untuk kos lebih ketara. Pelajar antarabangsa sering disambut di kebanyakan kolej-kolej dan universiti-universiti di Kanada. Antara sekolah-sekolah perniagaan terbesar di negara ini terletak di Montreal, Vancouver, Toronto tetapi juga banyak kampus lain. Sesetengah program boleh didapati dalam bahasa Perancis, bahasa yang hadir kebanyakannya dalam bidang Quebec. Kebanyakan program-program lain diajar dalam bahasa Inggeris. Apa Pendidikan Perniagaan Seperti di Kanada? Pelajar dengan pendidikan yang diiktiraf di peringkat kolej yang berkenaan boleh memohon untuk program siswazah untuk mendapatkan MBA.Pelajar yang belum membuatnya sering boleh mendaftar dalam Kanada 'program perniagaan ijazah untuk berusaha ke arah sarjana muda ' s ijazah. Kebanyakan program ijazah mengambil masa empat tahun untuk disiapkan, dengan tahap pendidikan induk 's mengambil tambahan dua tahun. Beberapa program dapat disiapkan lebih cepat daripada ini dan lain-lain boleh mengambil masa yang lama. Apa Adakah Pilihan untuk Pelajar Antarabangsa? Pelajar antarabangsa sering boleh mendaftar dalam pendidikan Kanada 's yang lebih tinggi dengan hanya memohon untuk program melalui sekolah yang dikehendaki. Pelajar cenderung untuk mendaftar pada musim bunga untuk menghadiri pada musim gugur, walaupun sesetengah sekolah menawarkan pelbagai jadual. Jika pelajar itu diterima, ia mungkin akan diperlukan untuk mendapatkan visa pelajar untuk belajar di negara ini. Peluang untuk pelajar antarabangsa yang membuat keputusan untuk kekal di Kanada boleh baik. Ramai pelajar boleh mendapatkan visa kerja jika mereka diupah melalui latihan atau program kerja.Terdapat peluang di Kanada dalam arena perniagaan, walaupun terdapat persaingan ketara daripada pelajar cemerlang.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  624
 • Bahagian utiliti

  47
 • Langganan Internet

  58
 • Pengangkutan tempatan

  67

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  5

Kira-kira Kanada

Kerana banyak sebab, pelajar antarabangsa mungkin mahu mempertimbangkan mendaftar di sekolah perniagaan di Kanada. Negara yang terletak di Amerika Utara, adalah, negara barat moden dengan pelbagai aspek budaya kepadanya. Ia adalah rumah kepada 35 juta orang. Ia adalah salah satu daripada negara-negara terkaya di dunia, dengan pendapatan kapita per tinggi dan tinggi Kedudukan Indeks Pembangunan Manusia. Belajar di Kanada boleh menyediakan pelajar dengan pengalaman antarabangsa yang kaya dengan sejarah dan budaya, dan juga dalam beberapa pelajar perniagaan yang paling moden dan canggih di dunia. Sebelum yang mendaftar, pelajar perlu mengambil kira beberapa perkara penting tentang pilihan pendidikan perniagaan Kanada 's.

Keperluan Visa

Untuk belajar di Kanada lebih daripada 6 bulan, anda perlu mendapatkan permit belajar Kanada, yang berfungsi sebagai visa pelajar Kanada untuk tempoh penginapan anda.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Permit belajar Kanada

Harga dan mata wang

CAD 150

Siapa yang boleh memohon visa?

Kebanyakan warga asing mesti memohon permit belajar. Permit belajar, setelah dikeluarkan, membenarkan warga asing belajar di Kanada di institut yang diluluskan untuk tempoh kursus atau program yang ditentukan. Dalam sesetengah kes, anda tidak memerlukan permit belajar untuk pergi ke sekolah di Kanada:

 1. Jika kursus atau program yang anda ingin pelajari adalah kurang daripada 6 bulan dalam tempoh.
 2. Jika anda adalah ahli keluarga atau kakitangan wakil asing ke Kanada.
 3. Jika anda adalah anggota angkatan tentera asing. Walau bagaimanapun, anda masih memerlukan Kebenaran Perjalanan Elektronik (eTA) untuk terbang ke Kanada.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Permohonan dalam talian/kertas

Anda boleh memohon permit belajar Kanada sama ada dalam talian atau melalui permohonan kertas, yang boleh diperolehi daripada laman web Citizenship and Immigration Canada (CIC).

laman web:https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/apply.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

1. Anda mesti terlebih dahulu mendapatkan surat penerimaan piawai daripada penyedia pendidikan tinggi yang diiktiraf.

2. Peringkat seterusnya ialah mendapatkan pakej permohonan visa pelajar Kanada, sama ada dari laman web CIC (http://www.cic.gc.ca) atau dengan menghubungi pejabat visa tempatan anda, atau kedutaan atau konsulat Kanada di rumah anda negara.

3. Untuk mendapatkan pakej permohonan anda, anda perlu menjawab beberapa soalan tentang diri anda di tapak web CIC. Soalan ini akan menentukan sama ada anda layak memohon dalam talian untuk mendapatkan permit pelajar Kanada, dan dokumen yang perlu anda sediakan. Jika anda didapati layak, anda akan menerima kod senarai semak peribadi, sah selama 60 hari, yang anda perlukan untuk menghantar permohonan anda dalam talian. Pastikan anda mencetak halaman yang mengandungi kod anda untuk rujukan masa hadapan. Halaman ini juga akan menyertakan panduan permohonan, anggaran jumlah yuran pengajian, senarai dokumen yang perlu anda serahkan bersama permohonan anda, dan garis panduan untuk langkah seterusnya.

4. Apabila anda bersedia untuk memohon, buat akaun MyCIC, di mana anda akan memasukkan kod senarai semak peribadi anda. Anda kemudiannya akan menerima senarai semak dokumen peribadi anda yang membolehkan anda memuat naik dan menghantar dokumen anda ke CIC.

5. Sebaik sahaja anda mempunyai dokumen dan borang permohonan anda dan telah membayar yuran anda, anda boleh menyerahkan permohonan anda yang lengkap kepada CIC.

6. Sesetengah pemohon mungkin perlu menghadiri temu duga di pejabat visa tempatan mereka.

7. Apabila permohonan anda diluluskan, anda akan menerima surat pengenalan, manakala pelajar dari negara yang memerlukan Kebenaran Perjalanan Elektronik (eTA) dan/atau visa kediaman sementara akan dikeluarkan jika diperlukan. eTA akan dipautkan ke pasport anda. Adalah penting untuk anda melakukan perjalanan dengan pasport yang anda gunakan semasa anda memohon permit belajar anda. eTA akan sah selama lima tahun atau sehingga pasport anda tamat tempoh, yang mana dahulu.

8. Kemukakan ini bersama pasport anda, bukti kewangan anda dan surat penerimaan anda (dan sebarang dokumen lain yang anda dinasihatkan untuk dibawa) kepada Agensi Perkhidmatan Sempadan Kanada (CBSA) di Kanada, yang kemudiannya akan mengeluarkan Kanada anda permit belajar dan membenarkan anda masuk ke Kanada. Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar di Kanada termasuk:

 • Borang permohonan yang lengkap;
 • Surat penerimaan asal daripada universiti;
 • Pasport/dokumen perjalanan yang sah, yang juga membolehkan anda pulang ke negara asal anda. Jika anda tinggal di Amerika Syarikat, ini tidak perlu;
 • Dua keping gambar terbaru berukuran pasport, dengan spesifikasi nama dan tarikh lahir di belakang;
 • Bukti sokongan kewangan semasa pengajian anda yang mewakili: yuran pengajian + 833 CAD/bulan (untuk semua wilayah, kecuali Quebec) atau yuran pengajian + 917 CAD/bulan (Quebec);
 • Surat penjelasan;
 • Jika anda berhasrat untuk belajar di Quebec, anda juga memerlukan Certificat d'acceptation du Québec, terjemahan Bahasa Inggeris dan Perancis untuk dokumen anda, kenyataan daripada penterjemah dan salinan dokumen asal yang disahkan;
 • Bukti bahawa anda telah membayar yuran permit belajar (150 CAD).

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan berbeza-beza. Ia bergantung pada jenis permohonan yang anda serahkan, dan di mana ia diproses. Permohonan kertas biasanya mengambil masa kira-kira dua kali lebih lama daripada permohonan dalam talian. Anda sentiasa disyorkan untuk menyemak masa pemprosesan dengan lebih awal: http://www.cic.gc.ca/english/information/times/temp.asp

Sebaik sahaja anda mempunyai permit belajar Kanada, anda boleh memohon untuk memperbaharuinya dari dalam Kanada jika anda memutuskan untuk meneruskan pengajian anda.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Anda boleh bekerja di dalam atau di luar kampus sehingga 20 jam semasa semester universiti dan sepenuh masa semasa rehat seperti cuti musim sejuk atau musim panas, tanpa memerlukan permit kerja. Untuk melayakkan diri, anda mesti mempunyai permit belajar yang sah dan menjadi pelajar sepenuh masa. Anda juga memerlukan Nombor Insurans Sosial (SIN) daripada Service Canada untuk bekerja di Kanada atau untuk menerima faedah dan perkhidmatan daripada program kerajaan. Permit belajar anda akan menjadi tidak sah 90 hari selepas anda menamatkan program pengajian anda, jadi anda perlu mendapatkan permit kerja selepas tamat pengajian jika anda ingin tinggal di Kanada selepas pengajian anda dan mencari kerja. Ini sah selama tiga tahun.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Visa pelajar Kanada mungkin ditolak jika pegawai visa mengesyaki bahawa tujuan pemohon pergi ke Kanada telah disalah nyatakan - jika kursus pengajian bukan sebab sebenar seseorang individu memohon. Lebih berkemungkinan, bukti dana yang disediakan mungkin tidak mencukupi untuk perbelanjaan yang dijangkakan untuk tuisyen, makanan, sewa, dll, atau mungkin tidak mencukupi dengan jelas untuk kursus pengajian yang dituntut.