Keystone logo
Jerman

Belajar MBA dalam Jerman 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  507
 • Bahagian utiliti

  91
 • Langganan Internet

  43
 • Pengangkutan tempatan

  60

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Kira-kira Jerman

Jerman adalah rumah kepada lebih daripada 80 juta orang, menjadikannya salah satu daripada negara-negara yang paling ramai penduduk di Kesatuan Eropah. Ia adalah pemimpin yang bersejarah, sebuah bandar budaya penting, dan satu dengan pengaruh ekonomi yang kuat di rantau ini. Bagi mereka yang ingin belajar di Jerman, kajian perniagaan adalah salah satu pilihan yang paling biasa yang dipilih. Pelajar antarabangsa sering disambut di sini, terlalu. Di mana Mengkaji perniagaan di Jerman? Bagi pelajar yang ingin melanjutkan ijazah perniagaan di Jerman, pelbagai sekolah boleh didapati. Fakulti Perniagaan menawarkan program yang sama seperti yang terdapat di negara-negara Eropah yang lain. Apa Jenis Ijazah Perniagaan Sesuai? Pelajar memasukkan kajian perniagaan di Jerman sebagai mahasiswa dan bekerja untuk mencapai tahap 's sarjana muda mereka. Ramai pelajar pergi ke program vokasional dan bukannya memajukan ijazah mereka. Walau bagaimanapun, MBA boleh didapati. Proses ini biasanya mengambil masa antara dua dan empat tahun.Permohonan bagi kajian cenderung untuk bermula pada bulan Julai tahun sebelumnya. Kos pendaftaran di sekolah perniagaan di Jerman berbeza dari satu sekolah ke yang berikutnya. Kos cenderung untuk menjadi kompetitif kepada sekolah-sekolah lain di Eropah. Kebanyakan pelajar akan mendaftar di sekolah 9 hingga 10 bulan setiap tahun. Apa Ijazah Pilihan Perniagaan Adakah Disediakan untuk Pelajar Antarabangsa? Pelajar antarabangsa boleh mendaftar di mana-mana sekolah perniagaan, sementara menunggu kelulusan permohonan mereka oleh universiti. Bidang tumpuan dalam perniagaan termasuk pengurusan, kajian antarabangsa, ekonomi, dan undang-undang perniagaan, walaupun pelbagai pilihan lain juga disediakan. Pelajar antarabangsa perlu memohon ke sekolah itu sebagai langkah pertama. Kemudian, pihak sekolah akan membantu pelajar antarabangsa untuk mendapatkan dokumentasi yang diperlukan untuk dibenarkan secara sah di negara ini. Proses ini boleh mengambil masa beberapa bulan, itulah sebabnya permohonan awal adalah digalakkan.Apa yang akan Berlaku Selepas Bergraduat dari Pelajar Antarabangsa? Jerman adalah sebuah negara yang besar dan berkembang. Sebagai kuasa dunia dan sektor ekonomi dan kewangan yang penting dalam Kesatuan Eropah, ia adalah sangat mungkin untuk pelajar menamatkan pengajian di sekolah MBA di Jerman untuk mencari pekerjaan di sana. Persaingan bagi yang memenuhi syarat, pelajar yang berjaya menamatkan pengajian di sekolah-sekolah Jerman 's cenderung untuk menjadi tinggi. Bagi mereka yang ingin mendaftar sebagai pelajar antarabangsa, peluang di sini adalah banyak dan sering juga bernilai pelaburan untuk mereka yang ghairah tentang Jerman.

Keperluan Visa

 1. Visa Kursus Bahasa (Visa untuk Pembelajaran Bahasa) – pilihan yang sesuai untuk mereka yang ingin mempelajari bahasa Jerman di Jerman.
 2. Visa Pemohon Pelajar (Visum Zur Studienbewerbung) – jika anda ingin belajar di Jerman, tetapi masih cuba mencari program yang sesuai atau anda masih belum mendapat surat pengesahan daripada Universiti anda.
 3. Visa Pelajar (Visum Zu Studienzwecken) – jika anda telah diterima masuk ke universiti Jerman.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Kursus Bahasa; Visa Pemohon Pelajar; Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 60

Anda harus mengharapkan untuk membayar €60 (~US$74) untuk visa pelajar anda ke Jerman.

Siapa yang boleh memohon visa?

Bagi warganegara dari EU atau dari Iceland, Norway, Switzerland, atau Liechtenstein, hanya perlu mempunyai kad pengenalan untuk memasuki Jerman. Ia tidak perlu mempunyai visa.

Warganegara dari Australia, Israel, Jepun, Kanada, New Zealand, Korea Selatan dan Amerika Syarikat boleh memohon visa mereka walaupun selepas mereka tiba di Jerman.

Bagi warganegara dari negara lain, perlu memohon visa sebelum datang ke Jerman.

Jika tinggal kurang daripada 90 hari di Jerman, terdapat lebih banyak peraturan. Rakyat dari negara tertentu boleh memasuki Jerman untuk kali ini tanpa visa. Ini ialah Venezuela, Vatican City, Uruguay, Singapura, Seychelles, Paraguay, Panama, Nicaragua, Mexico, Mauritius, Malaysia, Macau, Croatia, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Chile, Brunei, Brazil, Bolivia, Bermuda, Barbados, Bahamas , dan Argentina.

Lawati laman web Pejabat Luar Negeri Persekutuan Jerman untuk keperluan visa terkini untuk semua negara: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Jerman

Anda perlu memohon visa daripada kedutaan atau konsulat Jerman di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Pertama, anda perlu menjadualkan temujanji untuk temu duga visa. Pada hari temu duga, anda harus menawarkan dokumen permohonan visa anda.

Dokumen yang biasa anda perlukan ialah:

 • Borang permohonan yang lengkap
 • Pasport sah
 • Dua gambar
 • Surat yang menunjukkan anda telah diterima oleh universiti Jerman
 • Transkrip rekod akademik
 • Sijil penguasaan bahasa Jerman atau bukti bahawa anda berhasrat untuk menghadiri kursus bahasa di Jerman (jika belajar dalam bahasa Jerman)
 • Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi untuk menyara diri anda semasa tinggal di Jerman (€8,700 setahun, iaitu kira-kira ~US$9,390)
 • Sijil yang menunjukkan anda telah membeli insurans kesihatan
 • Pengisytiharan ketulenan dokumen yang dikemukakan

Bergantung kepada kedutaan, anda juga mungkin perlu menunjukkan bukti bahawa anda tidak mempunyai rekod jenayah.

Semua orang perlu mendaftar dengan pihak berkuasa pendaftaran tempatan (Einwohnermeldeamt) pada minggu pertama tiba di Jerman. Anda perlu mengambil pasport/ID negara anda (dan visa jika sesuai), bukti alamat anda di Jerman (cth. perjanjian sewa daripada tuan rumah anda) dan mungkin sijil pendaftaran kursus anda. Anda akan diberi pengesahan pendaftaran.

Bilakah anda perlu memohon?

Pemeriksaan permohonan visa biasanya mengambil masa kira-kira 6 hingga 8 minggu untuk kursus bahasa. Walau bagaimanapun, jika kursus bahasa melebihi tiga bulan, masa yang diambil untuk memproses permohonan boleh dilanjutkan sehingga 8 hingga 10 minggu. Dan semasa musim perjalanan puncak, permohonan boleh dihantar di bawah tempoh menunggu. Oleh itu, pelajar yang memerlukan visa pelajar untuk Jerman harus mengemukakan permohonan mereka lebih awal sebelum kursus bermula. Anda perlu memohon secepat mungkin, dan sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum anda berpindah ke negara ini.

Visa belajar hanya sah untuk tempoh kursus atau program. Permit pemastautin biasanya dikeluarkan selama setahun tetapi boleh dilanjutkan.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Rakyat negara EU/EEA dan Switzerland boleh bekerja dengan bebas di Jerman tetapi tidak lebih daripada 20 jam seminggu semasa tempoh penggal.

Warganegara EU/EEA/Swiss (kini termasuk Croat mulai Julai 2015) dibenarkan bekerja sehingga 120 penuh atau 240 setengah hari setahun (termasuk kerja sukarela) tanpa permit. Anda boleh bekerja lebih banyak jam jika bekerja di universiti sebagai pelajar atau pembantu siswazah; untuk jenis pekerjaan lain, anda memerlukan kebenaran daripada Agentur für Arbeit (Agensi Pekerjaan Persekutuan) dan Pihak Berkuasa Orang Asing untuk melebihi had 120/240. Pelajar studienkolleg dan bahasa memerlukan kebenaran daripada pihak berkuasa ini untuk menjalankan sebarang kerja. Pelajar tidak boleh menjadi pekerja bebas atau bekerja sendiri.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Ini adalah sebab utama mengapa permohonan visa anda untuk visa pelajar Jerman mungkin ditolak:

 • Status kewangan yang lemah
 • Profil akademik yang lemah
 • Kurang persediaan untuk temuduga anda
 • Tahap bahasa tidak mencukupi (Jerman atau Inggeris)
 • Tidak konsisten dengan pilihan program pengajian anda