Keystone logo
Itali

Belajar MBA dalam Itali 2024

Belajar di Itali

Pendapatan Ijazah Perniagaan di Itali Sebagai ahli Kesatuan Eropah, Itali mempunyai sistem pendidikan yang lebih tinggi yang berikut taraf semua sekolah EU dan termasuk rangka kerja Proses Bologna. Terutamanya yang terdiri daripada negeri-lari dan universiti awam, sistem pendidikan tinggi Itali 's juga menawarkan sekolah menengah untuk pelajar yang berhasrat vokasional dan bukannya pendidikan akademik. Selepas memperoleh ijazah Sarjana 's di Itali, pelajar boleh mendaftar di Grandes ecoles, atau "Superior Sekolah Siswazah " yang diiktiraf anugerah gelaran antarabangsa dan kebangsaan seperti Diploma di Perfezionamento (doktor falsafah) atau Doktor Philosophiae (Ph. D). Peluang pekerjaan bagi pemegang ijazah perniagaan postdoctorate biasanya melibatkan bekerja untuk sebuah universiti sebagai penyelidik atau pengajar.Program ijazah sarjana muda dengan memberi tumpuan kepada perniagaan dan kewangan biasanya berujung dengan pelajar menamatkan kursus Capstone yang melibatkan penyelidikan konsep perniagaan dan prinsip-prinsip yang dipelajari dalam kursus sebelumnya dan mengintegrasikan mereka ke dalam penyelidikan kes-kajian projek. Panjang Program dan bayaran Yuran Pengajian Tuisyen berbeza antara universiti. Bergantung kepada status kewangan pelajar 's, yuran pengajian boleh diketepikan atau biasiswa boleh diberikan. Sarjana Muda dalam Perniagaan boleh mengambil kira-kira tiga atau empat tahun untuk disiapkan. Master yang lebih wajar Pentadbiran Perniagaan (MBA) memerlukan tambahan setahun atau dua kerja kursus sebelum ijazah yang dianugerahkan. Mengapa Kajian untuk Ijazah Perniagaan di Itali? Sebagai ahli Kesatuan Eropah, Itali membentangkan banyak peluang pekerjaan yang berdaya maju untuk jurusan perniagaan pendapatan ijazah dalam Perniagaan Antarabangsa, Pentadbiran Perniagaan dan ekonomi Eropah.Di samping itu, industri pelancongan yang berkembang pesat menawarkan kemungkinan keusahawanan yang menguntungkan bagi jurusan perniagaan yang diperlukan untuk memulakan syarikat mereka sendiri.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  408
 • Bahagian utiliti

  66
 • Langganan Internet

  28
 • Pengangkutan tempatan

  35

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  9
 • Pint bir tempatan

  5

Kira-kira Itali

Secara rasmi dikenali sebagai Republik Itali, Itali terletak di kebanyakan bahagian selatan Eropah dan bersempadan dengan Austria, Switzerland, Slovenia dan Perancis. Sardinia dan Sicily dua Kepulauan Mediterranean dianggap sebahagian daripada Republik Itali. Itali adalah rumah kepada dua negara berdaulat - Vatican City dan San Marino, yang politik yang dikenali sebagai "enklaf " dalam negara Itali. Salah satu daripada negara-negara yang paling maju dari segi ekonomi di dunia 's, Itali juga merupakan tarikan pelancong utama di kalangan negara-negara Eropah yang lain dan menikmati kemakmuran yang dilakukan oleh jenis industri. Selain bandar yang menarik Rom, Itali juga menarik berjuta-juta pelawat setiap tahun dengan menyediakan akses kepada apa-apa laman web yang bersejarah runtuhan Pompeii, Coliseum di Rom, Menara condong Pisa dan Katakom San Callisto.

Keperluan Visa

 1. Visa jenis C: Visa tinggal pendek atau visa perjalanan sah untuk satu atau lebih penyertaan dan untuk tempoh tidak melebihi 90 hari.
 2. Visa jenis D: Visa tinggal lama sah selama lebih daripada 90 hari.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa jenis C; Visa jenis D

Harga dan mata wang

USD 70

Bayaran untuk visa pelajar ke Itali biasanya sekitar 50-70 USD. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar EU/EEA boleh memasuki Itali dengan pasport atau kad pengenalan yang sah dan berhak untuk melengkapkan ijazah di Itali tanpa visa selama yang mereka mahu. Walau bagaimanapun, pelajar ini mesti mendaftar dengan Questura (balai polis) dalam tempoh 8 hari dari ketibaan mereka, untuk mendapatkan permit kediaman.

Pelajar bukan EU dikehendaki mendapatkan visa pelajar sebelum memasuki Itali. Untuk belajar lebih daripada 90 hari, anda perlu memohon kad pemastautin (permesso di soggiorno) di pejabat pos tempatan dalam tempoh 8 hari pertama ketibaan di Itali. Ini bersama-sama dengan visa anda akan membolehkan anda tinggal di Itali sepanjang tempoh pengajian anda. Terdapat bayaran yang berkaitan dengan kad pemastautin.

Warganegara beberapa negara bukan EU tidak memerlukan visa untuk tinggal dan belajar di Itali untuk tempoh sehingga 90 hari.

Anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan negara ini di sini: https://www.immigrationworld.com/italy/how-to-apply-for-italy-student-visa/

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan Itali atau konsulat

Anda perlu memohon visa pelajar anda di kedutaan Itali atau konsulat di negara anda. Anda juga perlu menjalani temu duga di kedutaan atau konsulat.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Selepas anda menerima surat penerimaan atau surat kemasukan untuk kursus pengajian yang anda inginkan, anda boleh menyemak kelayakan anda untuk mendapatkan visa pelajar Itali dan kemudian meneruskan prosedur permohonan visa. Anda perlu membentangkan dokumentasi berikut:

 • Borang permohonan visa kemasukan; anda boleh menemuinya di
  http://vistoperitalia.esteri.it/Moduli/it/Formulario Visto Nazionale.pdf
 • Gambar terkini berukuran pasport;
 • Dokumen perjalanan sah sekurang-kurangnya tiga bulan selepas visa;
 • Pendaftaran atau pra-pendaftaran dalam kursus universiti;
 • Bukti bahawa anda mempunyai penginapan di Itali;
 • Bukti bahawa anda mempunyai sokongan kewangan (sekurang-kurangnya € 448,07 sebulan untuk tahun akademik, sejumlah € 5824,91 setahun);
 • Perlindungan insurans yang mencukupi untuk rawatan perubatan dan kemasukan ke hospital;
 • Bukti ketersediaan sumber kewangan yang diperlukan untuk penghantaran pulang;
 • Bukti pengetahuan bahasa Itali atau Inggeris yang mencukupi mengikut bahasa program;
 • Jika pelajar itu di bawah umur, mereka mesti mendapat persetujuan ekspatriasi yang ditandatangani oleh setiap pihak berkuasa ibu bapa, atau semasa ketiadaan mereka, oleh penjaga yang sah.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda perlu memohon visa pelajar Itali sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum ketibaan anda yang dirancang ke Itali. Pemprosesan permohonan visa anda mungkin mengambil masa antara 1–3 minggu. Anda harus menjadualkan temu duga visa anda sekitar empat hingga enam minggu lebih awal.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus anda.

Masa pemprosesan

3 Weeks

Peluang kerja

Jika anda dari EU, anda dibenarkan bekerja di Itali tanpa memerlukan permit kerja. Waktu bekerja tidak boleh melebihi 20 jam seminggu sepanjang semester. Anda hanya boleh bekerja sepenuh masa semasa cuti antara semester.

Pelajar antarabangsa dari luar EU perlu memohon permit kerja di pejabat imigresen tempatan di Itali. Pertama, anda perlu mempunyai kontrak pekerjaan yang ditandatangani dan menunjukkan salinan di pejabat imigresen.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.