Keystone logo
Croatia

Belajar MBA dalam Croatia 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  269
 • Bahagian utiliti

  52
 • Langganan Internet

  24
 • Pengangkutan tempatan

  44

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  6
 • Pint bir tempatan

  3

Kira-kira Croatia

Mengenai Croatia terletak di Laut Adriatik di Tenggara Eropah, Croatia bersempadan dengan Hungary, Bosnia dan Herzegovina, Serbia, Montenegro dan Slovenia. Ia mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 1991, dan walaupun ia masih mengambil beberapa tahun berjuang untuk menstabilkan, ia kini demokrasi berparlimen yang kukuh. Termasuk di negara ini banyak pulau-pulau di Laut Adriatic; semua bersama-sama, Croatia mempunyai 5.835 km dari pantai. Negara ini mengawal kebanyakan laluan tanah di antara Eropah Barat dan Selat Turki dan Laut Aegean. Iklim yang kedua-dua Mediterranean dan Eropah, dengan kedua yang lebih meluas dan memberi kenaikan kepada musim sejuk dan musim panas yang panas. Sepanjang pantai, ia adalah lebih sederhana. Belajar Perniagaan di Croatia Walaupun bahasa kebangsaan adalah Bahasa, memandangkan Bahasa Inggeris adalah bahasa perniagaan, anda boleh belajar perniagaan di Croatia dalam bahasa tersebut di beberapa institusi.Anda akan mendapati ada kedua-dua ijazah sarjana dalam perniagaan sarjana muda dan, dan beberapa sekolah menawarkan pelbagai pengkhususan seperti pemasaran, pengurusan, kewangan, sumber manusia dan sistem maklumat. Dalam beberapa kes, institusi itu adalah sekutu atau cawangan universiti yang berpangkalan di negara lain. Tempoh masa yang diperlukan untuk mendapatkan ijazah anda di Croatia akan bergantung kepada program tertentu yang anda pilih. Secara umum, program sarjana muda akan berlangsung empat tahun, manakala ijazah sarjana adalah satu atau dua tahun panjang. Kursus pengajian sering ditubuhkan mengikut kalendar semester dengan kejatuhan dan musim bunga sesi, biasanya dari September hingga Mei; jadual kursus musim panas boleh disediakan atau dikehendaki juga. Seperti dijangka, pilihan dalam talian adalah lebih fleksibel. Kos pendidikan anda akan berbeza-beza bergantung kepada di mana anda memilih untuk belajar dan jenis program yang anda memilih. Satu program sarjana muda boleh berkisar dari sekitar 4375-5900 euro setahun.Ini tidak termasuk kos tambahan, buku, bekalan atau kos sara hidup. Yuran peperiksaan bagi syarikat luar negara juga tidak termasuk. A satu tahun MBA program mungkin kos dua kali ganda, dan tidak boleh menjadi satu pilihan untuk kajian separuh masa juga. Mendapatkan ijazah perniagaan di Croatia adalah peluang yang baik untuk pelajar yang berminat untuk bekerja dalam perniagaan antarabangsa. Ia amat bermanfaat jika anda mengambil kesempatan daripada penempatan internship, kerana bekerja di sini akan menyediakan peluang pembelajaran anda tidak akan dapat untuk mendapatkan tempat lain. Sebagai sebuah ekonomi yang masih membangun, iklim perniagaan di sini akan menjadi agak berbeza daripada di beberapa negara lain. Jika anda memilih satu program yang mempunyai gabungan dengan institusi luar negara, anda boleh meningkatkan lagi pemasaran anda untuk pekerjaan selepas tamat pengajian.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Viza C) / Permit Kediaman Pelajar

Harga dan mata wang

HRK 500

Yuran permohonan permit kediaman sementara bagi tujuan pengajian ialah 500 Kuna (sekitar 65 EUR).

Pelajar antarabangsa yang menerima geran daripada Kementerian Sains, Pendidikan dan Sukan Croatia serta Agensi Mobiliti dan Program EU dikecualikan daripada yuran ini tetapi mereka harus membayar kos pengeluaran kad kediaman dalam jumlah 240,00 HRK (kira-kira 35,00 EUR) dan yuran setem duti sebanyak 20,00 HRK (kira-kira 3,00 EUR).

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar antarabangsa yang ingin belajar di Croatia mesti memohon permit kediaman sementara jika penginapan mereka di Croatia adalah untuk tempoh lebih daripada 90 hari.

Warganegara Kesatuan Eropah tidak memerlukan visa. Walau bagaimanapun, pasport dan kad pengenalan diperlukan. Untuk orang lain, visa diperlukan, yang boleh diperolehi daripada konsulat Croatia terdekat anda.

Maklumat mengenai negara yang tertakluk kepada keperluan visa boleh didapati di laman web Kementerian Luar Negeri dan Eropah Croatia: http://www.mvep.hr/en/consular-information/visas/visa-requirements-overview/

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Misi Diplomatik atau Konsulat Republik Croatia

Permohonan visa (Viza C) mesti diserahkan kepada misi diplomatik atau konsulat Republik Croatia di negara asal warga asing itu. Permohonan visa boleh dikemukakan sama ada secara peribadi atau melalui e-mel.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Calon mesti mengisi borang permohonan visa (Viza C) dan menyerahkannya bersama-sama dokumen yang diperlukan kepada kedutaan atau konsulat Croatia di tempat kediaman mereka. Calon boleh menghantar permohonan melalui e-mel atau secara peribadi.

Dokumen berikut mesti dikemukakan:

 • Gambar satu warna 35x45 mm
 • Pasport yang sah dan fotokopi pasport (bukan warganegara EU) atau kad pengenalan (warganegara EU)
 • Bukti perumahan terjamin (cth bukti bertulis penginapan terjamin di asrama pelajar atau pajakan pangsapuri dan bukti pemilikan pangsapuri tuan rumah untuk pelajar di penginapan persendirian). Sila ambil perhatian bahawa apabila anda tiba di Croatia, dalam masa 48 jam, anda perlu mendaftarkan alamat anda di Pejabat Warga Asing di Pejabat Pentadbiran Polis tempatan. Jika anda menginap di hotel atau asrama pelajar, alamat anda akan didaftarkan secara automatik.
 • Bukti insurans kesihatan
 • Bukti dana yang mencukupi untuk menyara diri sendiri: biasiswa atau bukti mempunyai akses kepada kewangan dalam jumlah sekurang-kurangnya 1,000 Kuna sebulan selama 12 bulan. Bukti penerimaan biasiswa dikeluarkan oleh entiti sah yang memberikan biasiswa dan bukti kewangan dikeluarkan oleh bank dalam bentuk penyata bank.
 • Bukti kemasukan ke institusi pengajian tinggi di Croatia yang ditulis dalam bahasa Croatia.

Bilakah anda perlu memohon?

Pelajar yang menghantar permohonan kepada misi diplomatik atau konsulat Republik Croatia di negara asal mereka harus berbuat demikian sebelum ketibaan mereka yang dijadualkan di Croatia. Prosedur biasa boleh mengambil masa tiga bulan atau lebih lama (termasuk masa yang diperlukan untuk semua dokumen yang diperlukan untuk diterjemahkan ke dalam bahasa Croatia). Terdapat juga pilihan laluan pantas untuk mengendalikan permohonan dan pelajar boleh memintanya di misi diplomatik atau konsulat, dalam hal ini mereka membayar yuran yang lebih tinggi.

Permit kediaman sementara biasanya diberikan untuk tempoh satu tahun atau untuk tempoh tahun akademik.

Masa pemprosesan

3 Months

Peluang kerja

Semua pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi Croatia boleh memohon kerja pelajar sekali-sekala. Perkara yang sama berlaku kepada pelajar antarabangsa.

Di Croatia, pekerjaan pelajar sepenuh masa dikendalikan oleh Pusat Khidmat Pelajar (Perkhidmatan Pelajar) yang mempunyai anak syarikat di semua bandar universiti dan tempat lain.

Pelajar antarabangsa yang menghadiri program pengajian pendek (pelajar pertukaran, pelajar jemputan) perlu menyemak dengan institusi pengajian tinggi yang mereka mohon sama ada mereka dibenarkan bekerja sekali-sekala pelajar melalui pusat khidmat pelajar dan dalam keadaan apa.

Jika pelajar antarabangsa dibenarkan bekerja sekali-sekala melalui Pusat Khidmat Pelajar, dia boleh mendaftar dengan datang sendiri ke Pusat Khidmat Pelajar dan mengisi borang.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.