Keystone logo
China

Belajar MBA dalam China 2024

Belajar di China

China mempunyai beberapa sekolah perniagaan yang berstruktur dan direka. Bagi mereka yang sedang mencari peluang untuk menghadiri mana-mana, ia adalah penting untuk mempertimbangkan yang menghadiri sekolah. Kebanyakan sekolah Cina yang terbaik untuk perniagaan yang terletak di Beijing, walaupun pilihan lain wujud di seluruh negara. Antara sekolah-sekolah perniagaan terbesar di kawasan ini termasuk Universiti Peking 's Guanghau Pusat Pengajian Pengurusan, Cheung Kong Sekolah Pengajian Siswazah Perniagaan dan sekolah Beijing International MBA. Menghadiri Sekolah Perniagaan di China Kebanyakan pelajar mendaftar dalam Sarjana Muda ' program ijazah s mulanya dan kemudian bergerak ke sekolah siswazah untuk mendapatkan MBA. Pilihan termasuk kedua-dua tahun sepenuh masa, ijazah antarabangsa, ijazah berkembar (pilihan biasa di kawasan yang sangat kompetitif ini) dan MBA eksekutif, yang direka untuk kedudukan kepimpinan pendidikan. Pendidikan boleh mengambil masa antara dua dan enam tahun untuk disiapkan. Walau bagaimanapun, beberapa program satu tahun juga disediakan.Kebanyakan program menyediakan pelbagai pilihan. MBA darjah di China sering menawarkan memberi tumpuan kepada bidang-bidang seperti pemasaran, pengajian perniagaan antarabangsa, dan ekonomi, walaupun pengurusan, sumber manusia, dan kejuruteraan juga topik untuk belajar. Kos program ini berbeza dari satu sekolah ke depan, walau bagaimanapun, ia cenderung untuk menjadi lebih mahal untuk pelajar antarabangsa. Apa Adakah Pilihan untuk Pelajar Antarabangsa? Pelajar antarabangsa seringkali disambut di sekolah-sekolah perniagaan di China. Pertandingan bagi jawatan-jawatan ini boleh menjadi sangat sukar untuk mendapatkan. Adalah penting bagi pelajar untuk memohon ke sekolah perniagaan yang mereka pilih secara langsung. Jika diterima, maka ia adalah perlu untuk memohon visa pelajar untuk belajar di sekolah. Proses ini boleh mengambil masa tiga bulan atau lebih dalam beberapa kes. Ia adalah perlu untuk memohon sekolah secepat mungkin, biasanya empat atau lebih bulan sebelum menghadiri mana mungkin.Peluang-peluang untuk pelajar-pelajar yang mendaftar dan melengkapkan MBA di China secara meluas pelbagai. China semakin berkembang dan berkembang dari segi ekonomi dan terdapat kekosongan jawatan, termasuk dengan syarikat-syarikat besar dengan peluang-peluang antarabangsa.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  325
 • Bahagian utiliti

  17
 • Langganan Internet

  11
 • Pengangkutan tempatan

  26

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  6
 • Pint bir tempatan

  0.9

Kira-kira China

China menawarkan banyak peluang kepada pelajar antarabangsa. Negara, yang merupakan rumah kepada lebih daripada 1.3 bilion orang, adalah salah satu daripada entiti ekonomi yang paling penting. China juga mempunyai sejarah yang unik dan budaya yang pelbagai. Tidak kira ke mana anda pergi ke dalam negara, anda 'akan mencari peluang untuk belajar tentang kawasan yang ' s sejarah. Walaupun negara ini merupakan salah satu daripada kedua-dua terbesar dari segi saiz dan penduduk, terdapat peluang di sini untuk pelajar antarabangsa yang berminat dalam menyediakan sesuatu yang unik kepada masyarakat.

Keperluan Visa

 • X1 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar lebih daripada 6 bulan.
 • X2 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar dalam tempoh kurang daripada 6 bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (X1 Visa; X2 Visa)

Harga dan mata wang

Yuran permohonan visa pelajar berbeza-beza mengikut kewarganegaraan anda, bilangan penyertaan yang diperlukan, negara tempat anda memohon dan sama ada anda mahukan perkhidmatan ekspres. Yuran boleh sekitar $30 hingga $150.

Siapa yang boleh memohon visa?

Mana-mana pelajar asing yang berhasrat untuk belajar di China perlu mendapatkan visa pelajar China (visa X). Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di China.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China

Anda boleh menyerahkan borang permohonan visa anda di Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China di negara asal anda. Sekiranya anda tidak boleh datang sendiri untuk penyerahan, anda boleh menghantarnya melalui agensi pelancongan atau agensi visa untuk penyerahan bagi pihak anda. Ingat bahawa permohonan yang dihantar melalui pos tidak diterima oleh kebanyakan Kedutaan atau Konsulat China.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda boleh memuat turun borang visa di sini: http://www.china-embassy.org/eng/visas/fd. Isi borang permohonan visa dengan teliti dan tepat pada komputer anda. Ambil cetakan borang permohonan yang telah diisi dan tandatanganinya. Ingat bahawa cetakan borang permohonan adalah penting kerana borang tulisan tangan tidak boleh diterima. Ambil perhatian bahawa perubahan atau pembetulan tidak dibenarkan pada borang yang dicetak.

Dokumentasi berikut hendaklah dikemukakan di Kedutaan atau Konsulat China:

 1. Pasport asal dengan baki sah laku sekurang-kurangnya enam bulan dan halaman visa kosong, dan salinan halaman data pasport dan halaman foto jika ia berasingan.
 2. Satu Borang Permohonan Visa yang lengkap dengan gambar pasport berwarna yang diambil baru-baru ini (telanjang kepala, muka penuh) dengan latar belakang yang terang.
 3. Bukti tinggal sah atau status kediaman (terpakai kepada mereka yang tidak memohon visa di negara kewarganegaraan mereka)
 4. Asal dan salinan Surat Kemasukan yang dikeluarkan oleh sekolah atau entiti lain di China.
 5. Asal dan salinan "Permohonan Visa untuk Belajar di China" (Borang JW201 atau Borang JW202).

Selepas ketibaan: Pemegang visa X1 mesti mendaftar di Biro Keselamatan Awam (PSB) tempatan dalam tempoh 30 hari selepas ketibaan di China dan memohon Permit Kediaman Sementara China daripada PSB tempatan. Pemegang X2 hendaklah tinggal di China dalam tempoh tempoh seperti yang dinyatakan pada visa, dan mereka tidak perlu memohon permit kediaman sementara.

Bilakah anda perlu memohon?

Mohon visa pelajar sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum tarikh perjalanan anda yang dirancang untuk memberi masa yang cukup untuk prosedur permohonan disiapkan tepat pada masanya untuk anda menyertai kursus anda. Masa pemprosesan biasa ialah 4 hari bekerja. Jika anda ingin mengambil visa anda lebih awal, perkhidmatan ekspres dan perkhidmatan tergesa-gesa disediakan dengan bayaran tambahan.

Visa X1 biasanya dikeluarkan untuk berbilang penyertaan dengan tempoh sah sehingga 5 tahun. Visa X2 biasanya dikeluarkan untuk satu penyertaan dengan tempoh sah sehingga 6 bulan.

Masa pemprosesan

4 Days

Peluang kerja

Pelajar asing dibenarkan melakukan kerja sambilan di China. Universiti hendaklah mengeluarkan Surat Keizinan; unit/syarikat pengambilan pekerja hendaklah mengeluarkan Sijil; balai polis kemudiannya akan menandakan pada visa anda "Kerja Sambilan; Belajar Sambilan".

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Berikut adalah beberapa perkara penting yang tidak boleh anda lakukan semasa memohon visa pelajar ke China:

 • Jangan cuba menghantar borang permohonan visa pelajar anda dengan menghantarnya melalui pos kerana ia tidak akan diterima.
 • Jangan tunjukkan dokumen palsu untuk visa pelajar anda.
 • Jangan sembunyikan atau salah nyatakan fakta dalam permohonan visa anda.