Strategi Khusus MBA dan Perisikan Ekonomi

Umum

Penerangan Program

Rujukan latihan di Perancis, menduduki tempat ke-1 di Palmares Eduniversal sejak tahun 2002, Strategi Perisikan Ekonomi Khusus MBA SIE juga memberikan akses kepada tajuk "Pakar (e) dalam perisikan ekonomi" , tingkat I, yang didaftarkan di National Directory of Certifications Profesional (RNCP) .

Dianjurkan di sekitar pusat pengajaran (program rujukan dalam Strategi dan Kecerdasan Ekonomi) dan sebuah pusat penyelidikan yang digunakan di IE, struktur perintis di Eropah tegas berlabuh dalam pendekatan transdisipliner untuk membaca keseimbangan kuasa. antarabangsa.

Walaupun konsep perang ekonomi telah menyebarkan banyak kekaburan, bukan epistemologi tetapi ideologi, penyelidikan teoretis yang dijalankan pada tahun-tahun kebelakangan ini kini cenderung untuk memperjelaskan dan mengesahkan pendekatan kami terhadap konfrontasi yang kompetitif.

kedudukan

Sejak 2002, beliau telah disenaraikan sebagai pembentukan Perancis terbaik dalam "Perisikan Ekonomi" oleh panduan Eduniversal-SMBG untuk Master Terbaik dan tuan terbaik ke-8 di dunia pada tahun 2017 dalam " Master in Business Intelligence, Knowledge and Security Management " (best-masters.com).

Christian Harbulot, pengarah program, menerima hadiah untuk pelatih pedagogi terbaik pada tahun 2011 untuk Anugerah Pedagogi.

objektif

Melatih pakar terbaik dalam strategi dan risikan perniagaan.

Siapa latihan untuk?

Strategi MBA dan Perisikan Ekonomi bertujuan untuk pelajar dari universiti, sekolah perniagaan, jurutera, IEP dan profesional.

Program kursus

Pembaharuan pedagogi kami berkuat kuasa pada awal tahun akademik 2015/2016. Ia disusun sekitar tiga prinsip utama:

 • Penyusunan semula tujuh modul kursus
 • Pertimbangan pekerjaan yang lebih besar
 • Satu pembelajaran dinamik EI menyebar sepanjang tahun dalam empat belas latihan.

Penciptaan modul Pembangunan Perniagaan mencerminkan keinginan kami untuk memikat beberapa pelajaran EMT dalam isu membangunkan daya saing syarikat. Nampaknya kita penting untuk melatih pelajar kita dalam kaedah pengurusan maklumat yang disesuaikan dengan konteks persaingan global. Modul yang didedikasikan untuk analisis dan metodologi mempunyai kerangka transdisipliner yang membolehkan menyeberang sumbangan pengurusan, sosiologi organisasi dan IE sebenar.

Kerja individu kini menyumbang 30% daripada skor keseluruhan. Perubahan dalam penilaian ini tidak menimbulkan persoalan tentang kepentingan latihan kelompok tetapi bertujuan untuk lebih memahami evolusi perolehan pengetahuan.

Kekuatan EMT hari ini adalah keupayaannya untuk memberi pelajar kes yang nyata untuk dirawat dalam pelbagai bentuk latihan. Kedudukan dan kepelbagaian kami kedudukan kami hari ini sebagai satu-satunya latihan untuk mengajar EI dengan menggabungkan pengeluaran pengetahuan, kawalan hubungan kekuasaan ekonomi dan penggunaan teknologi maklumat.

 • Modul 1: Memahami Perisikan Ekonomi
 • Modul 2: Geoeconomics dan Globalization
 • Modul 3: Pengurusan Maklumat dan Pengetahuan Pengeluaran
 • Modul 4: Analisis dan Metodologi
 • Modul 5: Pengurusan Risiko
 • Modul 6: Pembangunan Perniagaan dan Perisikan Ekonomi
 • Modul 7: Pengaruh Pengaruh
 • Latihan operasi

Program profesional MercurIE

Program pengkhususan dalam kecerdasan ekonomi

MercurIE adalah salah satu respons pengajaran EGE yang membolehkan pelajar dalam latihan awal "Strategi Perisikan Ekonomi EIS" untuk memahami paksi strategik yang dibangunkan oleh sebuah syarikat.

Dengan pasukan, pelajar bekerja untuk kepentingan pengurusan kumpulan besar, PKS atau pelaku dalam sektor awam atau parokumen untuk menjalankan kajian yang memerlukan manipulasi sempurna metodologi yang diajar.

Lebih 8 bulan, satu hari seminggu, disertai guru dari Sekolah dan eksekutif dari syarikat rakan kongsi, pelajar mendefinisikan tema kajian, menubuhkan sistem pemantauan dan pengumpulan maklumat, menjalankan kajian dengan mesyuarat pakar dan operasi lapangan (pameran perdagangan, lawatan?) dan memuktamadkan dokumen itu dengan satu set cadangan untuk diikuti.

Mereka kemudiannya akan menyokong kerja mereka dengan pembentangan di dalam jabatan berkenaan.

Program MercurIE ini lebih daripada latihan kerana ia memberi peluang kepada para pelajar untuk melaksanakan semua atau sebahagian daripada program yang diajarkan dan mengembangkan kerja kolaboratif dalam struktur berprestij seperti Kerja Inovasi Kumpulan EADS, R

peluang

Sejak penciptaannya pada tahun 1997, L'Ecole de Guerre Economique telah menetapkan dirinya sebagai rujukan pendidikan Eropah dalam kecerdasan ekonomi .

Pemain utama dalam landskap EI Perancis, L'Ecole de Guerre Economique dibezakan oleh keinginan tetap untuk mempromosikan EI .

Rangkaian alumninya adalah yang terbesar dan salah satu yang paling berkuasa di Perancis dalam IE. Persatuan Alumni (AEGE), yang menyatukan semua graduan Sekolah (latihan awal dan pendidikan berterusan) mewakili lebih daripada 1700 ahli aktif .

Integrasi profesional, dalam perdagangan EI, adalah pesanan 85%.

Angka ini sendiri menggambarkan reputasi EGE yang sangat baik di kalangan perniagaan dan kerajaan.

kemasukan

Sekolah ini menawarkan anda kemungkinan, untuk semua kursus, untuk memohon dalam talian sepanjang tahun: dari Januari hingga Disember.

Pemilihan calon dilakukan pada file (kuesioner aplikasi CV) diikuti oleh wawancara motivasi.

Syarat kemasukan:

Bac 4 disahkan atau Bac 3 dan 3 tahun pengalaman pada fungsi bingkai.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Companies move with a crisis world where the development issue is completely linked to confrontation’s notion.

Companies move with a crisis world where the development issue is completely linked to confrontation’s notion. Baca Ringkas