Sarjana dalam MBA Global (edisi gabungan Roma)

Umum

Penerangan Program

MBA Global yang direka oleh Uninettuno (Master peringkat pertama) adalah program baru yang disesuaikan untuk menganalisis kesan teknologi ICT dan digital baru terhadap pengurusan syarikat. Topik utama Master adalah inovasi syarikat, ICT dan teknologi digital untuk perniagaan, Big Data, E-Commerce, ICT, syarikat swasta dan awam, Blockchain, dan sistem pembiayaan inovatif.

Program akademik memberikan sejumlah 90 ECTS, yang terdiri daripada 56 ECTS aktiviti dalam talian di platform Uninettuno dan 22 ECTS di kampus. Program ini diakhiri dengan disertasi pelajar master; disertasi mempunyai jumlah 12 ECTS.

Kursus ini dirancang untuk melengkapkan pelajar dengan teori, teknik, dan amalan inovasi dan digitalisasi semasa dan yang baru muncul dalam pengurusan dan pentadbiran perniagaan. Ini berusaha untuk menyediakan persekitaran yang menantang dan menuntut intelektual, di mana pelajar didorong untuk terlibat dengan literatur akademik, kajian kes, dan satu sama lain, sambil merenungkan pengalaman pengurusan dan perniagaan mereka sendiri.

Kursus ini bertujuan untuk mempersiapkan pelajar untuk jawatan pengurusan kanan di organisasi sektor awam dan swasta dan untuk menangani tuntutan persekitaran perniagaan global yang kompleks dan berubah dengan cepat.

142856_pexels-photo-2977565.jpeg

Analisis senario

Dalam fasa sejarah dan ekonomi seperti sekarang, komunikasi korporat telah mengalami evolusi yang signifikan dari media tradisional ke Media Digital Baru.

Terdapat beberapa elemen, di luar syarikat, yang mempunyai kesan kuat pada tahap digital: relevansi media sosial yang semakin meningkat dengan tingkah laku orang, serta perubahan berterusan senario teknologi sangat mempengaruhi pemasaran digital berbanding kesederhanaan dan sifat statik media tradisional.

Transformasi digital dengan cepat mengubah senario ekonomi dan sosial dan secara mendalam mentakrifkan semula persekitaran persaingan di mana syarikat beroperasi, serta model perniagaan mereka. Cabaran untuk syarikat yang diciptakan oleh digitalisasi memerlukan program pendidikan baru berdasarkan teknologi baru, ICT, dan transformasi digital.

Dalam konteks ini, syarikat perlu mengembangkan strategi baru untuk menentukan model perniagaan baru sesuai dengan cabaran digital baru.

Jadual induk

Aktiviti dalam talian

Terma pertama

 • Perakaunan kewangan antarabangsa
 • Teknologi digital untuk perniagaan
 • Pengurusan Data dan Pangkalan Data Besar

Istilah kedua

 • Ekonomi Inovasi
 • ICT untuk organisasi rangkaian
 • Teknologi web yang maju

Penggal ketiga

 • Pengurusan awam dan e-kerajaan
 • Pemasaran, e-perniagaan, e-dagang
 • Pengurusan Risiko

Aktiviti di kampus

Menginap kediaman di Rome untuk aktiviti di kampus adalah 1 bulan dan wajib dilakukan.

Tempoh aktiviti di kampus yang dijadualkan: Mac 2021, 2022 Mac, 2023 Mac.

Aktiviti di kampus akan diambil di Uninettuno Multimedia Classroom di Piazza Grazioli, 17 - Rome.

Modul di kampus adalah seperti berikut:

 • Blockchain
 • Alat pembiayaan inovatif
 • Kajian kes perniagaan

Disertasi

Pengambilan

 • Oktober
 • Februari
 • Mungkin

142857_pexels-photo-3727464.jpeg

Peluang pekerjaan

Peluang pekerjaan utama untuk pelajar Master adalah:

 • Pakar dalam pengurusan digital di pelbagai bidang perniagaan
 • Pentadbiran dan kawalan, kewangan, pemasaran, organisasi, pengurusan
 • Ketua pegawai digital
 • Penganalisa perniagaan

Syarat Kemasukan

Untuk mengakses kursus ini diperlukan ijazah sarjana muda dalam "Ekonomi" atau "Pengurusan". Ijazah sarjana lain akan dihantar sebelum pendaftaran untuk penilaian lembaga ilmiah.

Peperiksaan akhir dan tamat pengajian

Proses latihan terdiri daripada penilaian yang berbeza. Setiap kursus memerlukan ujian akhir berdasarkan temu ramah lisan, peperiksaan bertulis, atau kerja projek.

Peperiksaan akhir akan terdiri daripada kerja projek perusahaan dan akan menjadi sintesis proses pembelajaran di dalam kelas.

Yuran pendaftaran

Bayaran pendaftaran untuk Kursus Sarjana ini adalah € 4.000,00.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The International Telematic University UNINETTUNO, is the only Italian distance teaching University successfully assessed by ANVUR (https://goo.gl/TZfjxw), the Italian Ministerial Agency for Quality i ... Baca lebih lanjut

The International Telematic University UNINETTUNO, is the only Italian distance teaching University successfully assessed by ANVUR (https://goo.gl/TZfjxw), the Italian Ministerial Agency for Quality in Higher Education. Established by the decree of the 15th April 2005 of the Italian Ministry of Education, University and Research, UNINETTUNIO delivers academic titles having a legal value everywhere in the world for undergraduate and postgraduate university studies. Baca Ringkas