Sarjana Pentadbiran Perniagaan

Umum

Penerangan Program

Penerangan Program

Program MBA terdiri daripada 52 unit kredit. Kurikulum ini direka untuk menyediakan graduan untuk menghadapi cabaran persaingan pasaran global, perubahan paradigma teknologi dan komunikasi, dan fleksibiliti untuk menyesuaikan diri dengan perubahan pesat dan mendadak dalam persekitaran perniagaan. Program ini juga mengambil kira keadaan ekonomi yang unik, makro sosial, dan keperluan budaya Armenia dan rantau ini.

Mengaku pelajar dikehendaki mengambil kursus Komunikasi Berkesan dan Kaedah Kuantitatif pada bulan Ogos, sebelum memasuki semester pertama program. Kurikulum program mempunyai 3 komponen utama: kursus (teras) yang diperlukan, pilihan kepekatan khusus dan pilihan pengurusan umum.

1. Kursus yang diperlukan. Inti MBA terdiri daripada kursus asas yang diperlukan dalam bidang utama perniagaan fungsional dan kajian komprehensif konteks ekonomi, politik, undang-undang dan sosial di mana perusahaan perniagaan beroperasi. Inti MBA memberikan pelajar pemahaman yang tegas tentang alat pengurusan umum dan memberikan mereka teknik inovatif untuk menyelesaikan masalah pengurusan.

Pelajar dikehendaki mengambil kursus berikut:

BUS300 Pengenalan Strategi Kompetitif Antarabangsa
BUS305 Menguruskan Orang dan Organisasi
Analisis Data BUS320 untuk Keputusan Perniagaan
BUS322 Ekonomi Pengurusan
Pengurusan Kewangan BUS330
BUS345 Perakaunan Kewangan
BUS346 Perakaunan dan Kawalan Pengurusan
Pengurusan Pemasaran BUS360
Operasi dan Pengurusan Proses BUS380

2. Kursus Elektif. Kurikulum MBA cukup fleksibel untuk membolehkan pelajar mengejar bidang yang menarik dengan memilih pelbagai kursus elektif. Pilihan ini membolehkan pelajar mengintegrasikan pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari dalam kursus teras dan menyesuaikan pengalaman pembelajaran mereka. Dengan pelbagai kursus elektif untuk dipilih, pelajar mempunyai peluang untuk menyesuaikan program pengajian mereka dengan cara yang sesuai dengan matlamat dan aspirasi kerjaya mereka.

2.1. Pilihan pemilihan tertentu. Walaupun pelajar tidak dikehendaki untuk mengisytiharkan kepekatan, AUA MBA memberikan pelajar peluang untuk mengkhususkan diri dalam salah satu dari tiga bidang fungsional Kewangan

Kursus dalam Kewangan

BUS 332 Kewangan Korporat (diperlukan untuk trek)
BUS 348 Analisis Penyata Kewangan (diperlukan untuk trek)
BUS 338 Pengurusan dan Analisis Pelaburan (major kewangan)
BUS 336 Pengurusan Institusi Kewangan (major kewangan)
BUS 339 Topik Khusus dalam Kewangan: Kewangan Perilaku (utama kewangan)
BUS 353 Kawalan dan Penilaian Audit (Perakaunan major)
BUS 351 Perakaunan kos (utama perakaunan)
BUS 355 Perakaunan Kewangan Lanjutan (Perakaunan utama)

Kursus dalam kepekatan Analytics Perniagaan:

BUS 321 Pertambangan Data untuk Keputusan Perniagaan (diperlukan untuk trek)
BUS 383 Analytics Perniagaan
BUS 378 Intelligence Business
BUS 365 Pemasaran pemasaran

Kursus dalam Konsentrasi Pemasaran:

Penyelidikan Pemasaran BUS 365
BUS 373 Inovasi Pemasaran
BUS 384 Pemasaran Digital
BUS 366 Pengurusan Pengiklanan
BUS 369 Topik Khusus dalam Pemasaran: Pemasaran Strategik
BUS 369 Topik Khusus dalam Pemasaran: Persaingan harga

2.2. Pilihan umum.

Menyedari bahawa para pemimpin perniagaan semakin perlu menggunakan pelbagai kemahiran yang tidak sesuai sepenuhnya ke dalam satu bidang fungsional, kurikulum MBA menawarkan beberapa kursus pembangunan kemahiran yang berdiri sendiri. Kursus-kursus ini biasanya memenuhi format saiz kelas kecil yang membolehkan pengalaman pembelajaran yang dinamik dan diperibadikan. Kursus pembangunan kepimpinan termasuk:

Rundingan Pengurus BUS306
Strategi Pembangunan Kerjaya BUS308
BUS390 Keusahawanan, Inovasi dan Pertumbuhan

Pelajar MBA mempunyai peluang untuk memilih pilihan di luar kawasan tumpuan, yang direka dengan mempertimbangkan permintaan semasa dan masa depan perkataan perniagaan kontemporari. Kursus seperti

BUS327 Dasar-dasar Daya Saing (dengan kerjasama Sekolah Perniagaan Harvard)
BUS391 Startup Science
Pengurusan Modal Teroka BUS377
Pengurusan Projek BUS 305

Pelajar MBA juga mempunyai peluang untuk mengikuti kursus dalam program akademik lain dalam AUA dan mempunyai unit-unit yang dikira ke arah keperluan gelar MBA mereka. Walau bagaimanapun, sebelum pendaftaran, pelajar mesti mendapatkan kelulusan pentadbiran program dan jabatan pengehosan untuk memastikan mereka memenuhi keperluan kedua-dua jabatan.

Ringkasan Struktur Program:
Kursus teras 22 kredit
Kursus elektif 30 kredit
Jumlah: 52 kredit

Garis masa program

Struktur yang dicadangkan
Panjang tetap, 28 bulan 24 bulan 3 tahun
Kejatuhan 1 8 8 8
Spring 1 8 8 8
Musim panas 1 6 6 6
Kejatuhan 2 8 11 8
Spring 2 8 11 8
Musim panas 2 6 8 4
Kejatuhan 3 8 0 6
Spring 3 0 0 4
Jumlah kredit 52 52 52
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1991, AUA provides a high-quality, graduate and undergraduate education that encourages civic engagement and promotes democratic values, fostering scholarship in a setting that values and d ... Baca lebih lanjut

Founded in 1991, AUA provides a high-quality, graduate and undergraduate education that encourages civic engagement and promotes democratic values, fostering scholarship in a setting that values and develops academic excellence, free inquiry, integrity, scholarship, leadership, and service to society. Baca Ringkas