Sarjana Pentadbiran Perniagaan MBA

Umum

Penerangan Program

MBA Stirling yang diiktiraf AMBA direka untuk mengubah pengurus yang berkebolehan menjadi pemimpin perniagaan yang berjaya. Kelayakan MBA kami unik kerana memberi tumpuan kepada amalan, proses dan hasil pengurusan dalam pelbagai konteks, dari syarikat multinasional besar hingga perusahaan kecil. Terdapat penekanan pada kepemimpinan yang bertanggungjawab, strategi berkelanjutan, kreativiti dan perubahan yang membantu memberitahu perbahasan kontemporari tentang bagaimana mengurus sumber terhad dengan berkesan dengan berkesan.

Kelayakan yang dicari ini akan memberi anda pemahaman yang mendalam mengenai bidang perniagaan dan pengurusan fungsional termasuk:

  • Perakaunan dan kewangan
  • Pemasaran
  • Ekonomi
  • Pengurusan Operasi
  • Pengurusan Sumber Manusia

Dengan melengkapkan kursus ini, anda akan mendapat keyakinan dan daya tahan untuk bertindak balas terhadap keadaan yang terus berkembang, kemahiran untuk membina dan memimpin sebuah pasukan, dan pengetahuan teoretikal dan praktikal untuk berjaya menguruskan cabaran persekitaran perniagaan moden.

Anda akan berpeluang pergi ke tapak lawatan biasa dengan eksekutif kanan dan pakar industri, serta peluang untuk menjalankan projek perundingan dengan perniagaan atau organisasi di seluruh sektor awam, swasta dan bukan keuntungan. Ini membolehkan anda mengintegrasikan pengetahuan dan kemahiran dari MBA anda untuk menyelesaikan cabaran perniagaan yang sebenar.

Belajar dari pakar-pakar

Anda akan diajar oleh pakar mata pelajaran yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Mereka semua mempunyai pengalaman perniagaan dan perundingan yang luas. Sepanjang kursus ini, anda juga dapat berurusan dengan eksekutif kanan dari sektor swasta, awam dan ketiga, serta usahawan. Ini memberi anda perspektif praktikal mengenai topik perniagaan kontemporari. Kami mempunyai rangkaian ceramah dan bengkel tetamu yang menyediakan banyak peluang rangkaian dengan bakal majikan.

Sekolah Pengurusan University of Stirling

Di Sekolah Pengurusan University of Stirling , prinsip perniagaan, dasar dan amalan yang bertanggungjawab adalah penting kepada semua yang kita lakukan. Visi ini membantu kami melengkapkan pelajar dengan berkesan dengan kemahiran untuk bertindak sebagai warganegara global, yang mampu menangani keperluan masyarakat.

Sebagai ahli Persatuan Berkanun untuk Sekolah Perniagaan, kami mempunyai hubungan yang kuat dengan industri dan baru-baru ini dianugerahkan Piagam Perniagaan Kecil kerana terlibat dengan perusahaan tempatan dan serantau.

Kami berada dalam kumpulan elit sekolah perniagaan di peringkat global - dan satu daripada hanya 14 di UK - untuk memegang akreditasi dari Persatuan MBA (AMBA) untuk kedua-dua kursus MBA dan MSc Perniagaan dan Pengurusan (MBM) kami.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

  1. Kursus ini diakreditasi oleh Persatuan MBA - pihak berkuasa antarabangsa yang tidak memihak kepada pendidikan perniagaan pascasiswazah.
  2. Anda diajar oleh staf akademik pakar yang mempunyai pengalaman perniagaan dan perundingan yang luas.
  3. Eksekutif kanan dari seluruh sektor swasta, awam dan ketiga kerap berkomunikasi dengan pelajar MBA kami, memberikan perspektif praktikal mengenai topik perniagaan kontemporari.

Objektif kursus

Memahami amalan dan proses perniagaan dari segi kemasukan, alam sekitar, budaya, sosial dan ekonomi adalah penting dalam kursus ini. Kebimbangan dan perspektif ini diteroka dalam konteks pelbagai industri dan ekonomi. Di seluruh dunia, isu-isu sedemikian semakin semakin diambil, sebagai tindak balas terhadap krisis kewangan semasa. Kursus ini adalah MBA pertama di Scotland yang direka khusus untuk memenuhi agenda penting ini.

Akreditasi profesional

Akreditasi AMBA

The Stirling MBA diiktiraf oleh Persatuan MBA (AMBA), pihak berkuasa tidak bertanggungjawab antarabangsa mengenai pendidikan perniagaan pasca siswazah. Ditubuhkan pada tahun 1967, AMBA bertujuan untuk meningkatkan profil pendidikan perniagaan dan kelayakan MBA di UK, Eropah dan seluruh dunia.

Rakan Kongsi Institut Pengurusan Chartered (CMI)

Pelajar MBA kami mempunyai pelajar automatik / ahli gabungan CMI. Anda juga boleh dianugerahkan Diploma Pengurusan Strategik dan Kepimpinan Tahap 7 (bergantung pada modul yang dipelajari) setelah menamatkan MBA, yang akan memberi anda jaminan keahlian penuh Institut setelah tamat pengajian.

Butiran kursus

Pembangunan peribadi dan profesional adalah ciri utama sepanjang kursus kami. Terdapat fokus pada kesedaran diri dan kemampuan peribadi. Kami akan membantu anda mengenal pasti, mengembangkan dan mempraktikkan kemahiran utama yang menyumbang kepada kerjaya pengurusan yang berjaya. Ini merangkumi menangani konflik dalam kumpulan, menguruskan dinamika kelompok, ketegasan, fasilitasi, penaakulan kritis dan pengembangan argumen.

Pelbagai kelas kami memastikan anda mendapat gambaran tentang setiap fungsi pengurusan penting, seperti perakaunan dan kewangan, pemasaran, pengurusan sumber manusia, pengurusan operasi. Ini memberi anda kesempatan yang jarang untuk memahami semua aspek perniagaan dan pengurusan. Kami juga membantu anda memahami bagaimana fungsi-fungsi ini disepadukan melalui kelas strategi kami, membolehkan anda melihat gambaran yang besar bersama dengan perincian dan bekerja dengan selesa dengan kedua-duanya pada masa yang sama.

Mengajar

Pengajaran dijalankan melalui kuliah, kerja kumpulan, kajian kes, simulasi main peranan, bengkel, penceramah tetamu, kelas induk dan persembahan. Kelas induk kami disampaikan oleh para akademik dan pemimpin industri yang terkenal di dunia, dan pengamal yang bertanggungjawab membentuk pemikiran pengurusan hari ini. Kami juga mempunyai hubungan baik dengan organisasi tempatan, nasional dan antarabangsa. Eksekutif kanan dari seluruh sektor swasta, awam dan ketiga kerap berkomunikasi dengan pelajar MBA kami, memberikan perspektif praktikal mengenai topik perniagaan kontemporari melalui siri ceramah dan bengkel tetamu.

Sekiranya anda berjaya menyelesaikan elemen pengajaran kursus ini, anda akan menerima anugerah Diploma dan kemudian anda boleh meneruskan kursus untuk anugerah MBA. Untuk menerima anugerah MBA, anda akan menyiapkan disertasi 10,000 perkataan berdasarkan soalan penyelidikan asal yang telah anda persetujui dan penyelia anda, atau projek perundingan bagi pihak organisasi pelanggan luaran.

Kerja lapangan

Anda akan pergi dalam perjalanan lapangan dan lawatan industri di mana anda boleh mendapat gambaran tentang kerja-kerja syarikat Scotland yang berjaya dipilih secara khusus. Lawatan akan merangkumi gambaran keseluruhan sejarah dan budaya syarikat, serta memahami pendekatan mereka terhadap pembangunan strategi.

Penilaian

Anda akan dinilai oleh campuran kerja kursus (individu dan kumpulan berdasarkan), termasuk tugasan bertulis, ujian kelas dan persembahan.

Pengarah kursus

Profesor George Burt
+44 (0) 1786 467407
mba@stir.ac.uk

Yuran - 2020/2021

  • Luar Negara: £ 20,750
  • Rumah / EU: £ 16,950
Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas

Akreditasi