Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA)

Menyedari bahawa kejayaan dan kelangsungan organisasi bergantung pada keberkesanan pengurusannya, UUM Othman Yeop Abdullah Graduate Business School menawarkan program MBA yang direka untuk membangunkan pemimpin perniagaan yang dilengkapi dengan kemahiran yang diperlukan untuk menghadapi persekitaran perniagaan yang mencabar.

MBA kami bukan sahaja membolehkan anda memperoleh pemahaman tentang bagaimana organisasi perniagaan berfungsi dalam konteks dunia global, tetapi ia juga menawarkan peluang bagi anda untuk menerapkan pengetahuan fungsian anda dengan berkesan dalam menyelesaikan masalah dan masalah perniagaan yang rumit. Melalui pengetahuan teoritis yang disampaikan semasa mesyuarat kelas, perbincangan kajian kes, bengkel kecil, dan persembahan kumpulan, anda mempunyai peluang untuk menilai secara kritis fungsi teori pengurusan dan menilai kebolehgunaannya dalam organisasi perniagaan hari ini.

Matlamat Program dan Hasil Pembelajaran

Program ini dirancang sedemikian rupa sehingga pelajar yang mengikuti program ini dapat melakukan hal-hal berikut:

1. Mengintegrasikan dan mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran perniagaan yang maju dalam organisasi pengurusan.

2.Memawarkan kemahiran praktikal dalam organisasi ke arah pencapaian objektif dan matlamat perniagaan.

3. Mengeksekusi keupayaan analisis dan menerapkan pertimbangan sosial semasa membuat keputusan perniagaan.

4. Berkomunikasi dengan berkesan, baik secara lisan dan secara bertulis, dengan pihak berkepentingan yang berbeza.

5.Kembangkan kemahiran sosial dan tunjukkan tanggungjawab sosial ketika bekerja dalam satu pasukan.

6. Menonjolkan profesionalisme dan pematuhan dengan standard etika dalam melaksanakan kebertanggungjawaban dan tanggungjawab.

7. Mewujudkan budaya pembelajaran berterusan dengan menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi untuk mengikuti perkembangan persekitaran perniagaan.

8. Menampilkan kemahiran pengurusan dan keusahawanan untuk membuat keputusan yang berkesan.

9.Pembrayalan kualiti kepimpinan dalam mengurus perniagaan secara strategik.

Keperluan Kemasukan

Kemasukan ke program MBA boleh diberikan berdasarkan kriteria yang dinyatakan di bawah:

1.Ajazah Sarjana Muda dari Universiti Utara Malaysia atau mana-mana institusi pengajian tinggi lain yang diiktiraf oleh Senat Universiti dengan PNGK sekurang-kurangnya 2.75 dan mempunyai sekurang-kurangnya tiga (3) tahun pengalaman kerja yang berkaitan dengan bidang pengkhususan yang dipilih; ATAU

2.a diploma dari mana-mana institusi pengajian tinggi yang diiktiraf oleh Senat Universiti dengan sekurang-kurangnya sepuluh (10) tahun pengalaman kerja yang berkaitan, 35 tahun atau lebih dan lulus Penilaian APEL (tahap 7); DAN

3. Memenuhi Syarat Bahasa Inggeris yang ditetapkan oleh Senat Universiti.

* Pemilihan adalah berdasarkan penilaian akademik Pemohon Kemasukan sejarah akademik pemohon, keputusan Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris atau TOEFL / IELTS, cadangan, pengalaman kerja, wawancara dan komitmen untuk menyelesaikan program. Dalam proses pemilihan, Jawatankuasa Kemasukan menilai keupayaan akademik pemohon, watak peribadi, motivasi, keupayaan kepimpinan, kemahiran interpersonal, pengalaman kerja dan potensi pengurusan.

Program diajar dalam:
  • English
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Jan 2020
Duration
3 - 15 
Sambilan
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Jan 2020
Tarikh tutup permohonan

Jan 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date