Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA)

Umum

Penerangan Program

Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) adalah program utama Asian Institute of Management . Ia adalah program sarjana sepenuh masa 16 bulan yang membangunkan pengurus dan pemimpin perniagaan yang seterusnya.

Ia adalah satu program perniagaan yang khusus diposisikan untuk Asia yang, selama beberapa dekad, telah menghasilkan banyak titans industri di rantau ini dan seterusnya.

Buka kunci Asia yang baru muncul

Program MBA AIM , dengan pendekatan yang difokuskan pada wilayahnya, dirancang khusus untuk memberi para pelajar suatu kelebihan yang lebih baik di tengah-tengah peredaran bisnis Asia yang terus berubah. Di sini, mereka belajar tentang amalan perniagaan, peraturan, dan perspektif khusus budaya. Pengetahuan semacam itu adalah kunci untuk membuka dan memaksimumkan peluang di rantau ini.

Transform dan Transcend

Selepas hampir setengah abad, program MBA terus menghasilkan graduan berfikiran ke hadapan yang tajam yang telah menjadi pemimpin perniagaan terkemuka dan berpengaruh di Asia dan di bahagian lain di dunia.

Para pelajar AIM MBA sentiasa dicabar untuk menjadi kritis, analitis, inovatif, dan kolaboratif ketika mereka melalui lebih daripada 800 kes perniagaan dunia nyata dalam kurikulum yang ketat yang meliputi ekonomi, kewangan dan perakaunan, pemasaran, operasi, kepemimpinan, dan strategi.

Para profesor, kebanyakannya pengamal perniagaan, memudahkan perbincangan kes melatih pelajar untuk membuat keputusan bermaklumat dan merangka strategi dan pelan tindakan yang bijak.

Ini dinamik mengubah para pelajar untuk menjadi pengurus berorientasikan dan berorientasikan tindakan yang bersedia untuk memimpin organisasi mereka ke tahap yang baru.

Kriteria Pemilihan

Di Asian Institute of Management , setiap calon Pentadbir Pentadbiran Perniagaan akan dinilai berdasarkan parameter berikut:

Kredensial akademik

Persembahan akademik lalu dan GMAT / GRE / AIMAT anda (CAT / XAT untuk pemohon India) mendapat markah membantu Institut menilai keupayaan anda untuk menampung kekukuhan program MBA. Penentuan akademik dan skor pensijilan, di mana berkenaan, juga dipertimbangkan.

Potensi Kepimpinan

Pemohon dinilai berdasarkan kesannya terhadap kehidupan profesional dan peribadi mereka. Metrik yang digunakan untuk penilaian ini adalah -

  • Inisiatif pemohon mungkin dipelopori
  • Tanggungjawab terdahulu dikendalikan
  • Kemajuan kerjaya yang dicapai setakat ini.

Cadangan profesional juga membantu mengukur potensi kepimpinan pemohon dalam suasana dunia sebenar.

Individu

Individu yang serba boleh, serba lengkap membawa perspektif yang berbeza ke dalam kelas dan akan dapat berkongsi pandangan yang unik.

Kekayaan pengalaman juga penting. AIM menggalakkan pemohon dari pelbagai latar belakang untuk menjadi sebahagian daripada program MBA. Kepelbagaian merentas pelbagai bidang (misalnya, pengalaman kerja, pendidikan, budaya) juga difokuskan ke dalam proses permohonan.

Kriteria Kelayakan

Adakah saya layak menerima Master dalam Pentadbiran Perniagaan?

Untuk memenuhi syarat untuk masuk ke program Sarjana Pentadbiran Perniagaan, pemohon mesti:

  • Mempunyai ijazah sarjana muda (atau kelayakan yang setara dalam mana-mana disiplin, untuk dinilai oleh Jawatankuasa Kemasukan program)
  • Mempunyai pengalaman kerja lebih daripada dua tahun. Pertimbangan boleh diberikan kepada calon yang mempunyai pengalaman kerja yang rendah tetapi yang menunjukkan kebolehan kepimpinan di bidang lain, seperti sukarelawan atau kerja kemasyarakatan

Penempatan

Di AIM, kami memberi peluang kepada pelajar untuk diamalkan di dunia sebenar apa yang mereka pelajari di dalam kelas. Pejabat Perkhidmatan Kerjaya (CSO) memudahcarakan penempatan kerjaya melalui hubungan berterusan dengan rakan industri. CSO menyediakan pelajar AIM dengan maklumat mengenai industri, peranan pekerjaan, dan peluang yang ada melalui karier atau ceramah pengambilan dan aktiviti dalam talian. Kaunseling dan perundingan kerjaya juga boleh didapati, serta bengkel yang meliputi topik-topik seperti résumé dan menulis surat, kemahiran wawancara, dan strategi memburu pekerjaan.

Kemasukan

Salah satu tujuan kami adalah untuk memupuk populasi pelajar yang mencerminkan kepelbagaian dan sifat budaya dan ekonomi Asia. Mempelopori komuniti eklektik memerlukan kita untuk melangkaui kualiti individu pemohon dan juga mempertimbangkan pengalaman kerja, sektor industri, kewarganegaraan, dan jantina.

Bersama dengan pertimbangan ini, Institut mencari yang berikut dalam pemohonnya:

Jelas Matlamat Peribadi

Kami menghargai calon yang dapat menunjukkan hubungan yang jelas antara penyediaan pendidikan mereka, apa yang mereka lakukan pada masa ini, dan apa yang mereka mahu lakukan pada masa akan datang.

Something Unique Individual

Kami mencari calon dengan pengalaman dan pencapaian yang unik dan unik. Jika anda telah menanam bendera negara anda di K2, merancang aplikasi, atau mengasaskan permulaan yang mengganggu dengan rakan-rakan kolej, atau telah bekerja dalam program bantuan bencana sebagai sukarelawan, kami ingin mendengar cerita anda, dan memberi peluang kepada pelajar lain untuk belajar dari pengalaman anda.

Keterampilan Pemikiran dan Komunikasi yang Sharp

Kami mencari calon yang boleh berfikir dengan jelas dan menyuarakan pandangan mereka dengan cara yang difahami oleh profesor dan rakan sekelas mereka. Kejelasan pemikiran juga termasuk keupayaan untuk menganjurkan idea supaya ini dapat dibentangkan secara logik.

Kemahiran ini menjadi aset yang tidak ternilai di dalam kelas di mana waktu adalah terhad, dan menyiarkan suatu sumber berharga.

Ketahanan Akademik Dan Keupayaan Tinggi Untuk Pembelajaran

Kami mencari calon yang mempunyai daya tahan dan keupayaan untuk lulus dari program Institusi. Skor ujian kemasukan adalah salah satu cara untuk mengukur kemahiran kuantitatif, lisan, dan pemikiran yang diperlukan untuk berjaya menyempurnakan pengajian di peringkat siswazah.

Tetapi langkah-langkah ujian hanya berpotensi - walaupun tidak akan menyakiti untuk memiliki banyak. Kami juga melihat bagaimana pemohon menawan semasa mengambil kursus terdahulu. Perbezaan akademik dicatatkan dengan baik, kerana ini menunjukkan kemungkinan pelajar untuk cemerlang di AIM.

Kemampuan Kepimpinan Terbukti

Akhirnya, kami mencari calon yang memegang jawatan kepimpinan di sekolah dan di tempat kerja, di pelbagai industri.

Jika anda mempunyai cerita kepimpinan yang menarik dan agak unik, maka kami ingin menjadi orang pertama yang mendengarnya.

Biasiswa MBA

Asian Institute of Management komited untuk menjadikan kursus MBAnya tersedia untuk menjadi graduan yang berpengalaman di Asia. Untuk berbuat demikian, Institut menyediakan biasiswa penuh dan separa kepada pelajar yang sangat berkualifikasi.

Pelajar-pelajar ini dipilih kerana berpotensi untuk memperkayakan perbincangan dalam bilik kes kami, menggalakkan pandangan dunia yang lebih luas, dan menyumbang kepada komuniti dan masyarakat perniagaan mereka sendiri.

Biasiswa AIM sangat berdaya saing. Institut berhak untuk tidak menganugerahkan biasiswa ini jika tiada calon yang sesuai dan cemerlang dikenalpasti.

Kelayakan untuk Beasiswa

  • Rekod akademik cemerlang
  • Kemahiran orang luar biasa
  • Potensi kepimpinan yang hebat
  • Pencapaian profesional yang kuat dan trajektori kerjaya
  • Kemahiran komunikasi berbahasa Inggeris yang ditulis dengan lisan dan lisan
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Asian Institute of Management (AIM) is an international graduate school that aims to make a difference in sustaining the growth of Asian societies by developing professional, entrepreneurial, and ... Baca lebih lanjut

The Asian Institute of Management (AIM) is an international graduate school that aims to make a difference in sustaining the growth of Asian societies by developing professional, entrepreneurial, and socially responsible managers. Baca Ringkas