Pentadbiran Perniagaan MBA

Umum

Penerangan Program

Kelayakan MBA terus menjadi kelayakan utama untuk pelajar-pelajar perniagaan pascasiswazah yang ingin meningkatkan pengetahuan mata pelajaran, membina portfolio kemahiran pengurusan dan meningkatkan prospek kerjaya masa depan dalam arena yang kompetitif dan semakin global.

Suite MBA terdiri daripada tiga laluan (lihat di atas) yang merangkumi tiga topik utama, yang memberikan asas bagi perniagaan yang berjaya, iaitu strategi, kewangan dan kepimpinan.

Di samping itu, terdapat laluan pilihan yang menyediakan peluang untuk memilih dari dan termasuk amalan perniagaan transnasional untuk mencerminkan pertumbuhan dan perkembangan global dan kebimbangan alam sekitar yang semakin meningkat dalam pelaporan korporat dan prosedur perniagaan.

Pilihan lain termasuk mata pelajaran yang agak baru dalam Pengurusan Aset yang meliputi pengurusan kitaran hayat aset dan merupakan fungsi penting dalam perancangan dan penyelenggaraan perniagaan yang berkembang. Risiko merupakan kebimbangan penting apabila menilai dan membuat keputusan perniagaan dan merupakan pilihan tambahan. Akhirnya, pilihan perubahan kreatif dan inovasi menggunakan pelbagai pendekatan yang digunakan untuk kesinambungan perniagaan, pertumbuhan dan kaitan dengan pasaran.

Ciri-ciri Kursus Utama

 • Ia adalah masa anda untuk memberi tumpuan kepada kemahiran dan pengetahuan pembangunan kerjaya dalam persekitaran yang menyokong.
 • Modul MBA adalah sejajar dengan Rangka Kerja Kompetensi Institut Pengarah yang merangkumi pelbagai kemahiran, pengetahuan dan set minda.
 • Modul Pengurusan Aset diselaraskan dengan rangka kerja kelayakan Pengurusan Institut.
 • Akses kepada rangkaian pengurus perniagaan yang bercita-cita yang diambil dari pelbagai sektor dan organisasi.
 • Peluang menghadiri acara berkaitan perniagaan Wrexham Glyndŵr University di kampus.
 • Elemen penyelidikan dalam program ini membolehkan pelajar mengenal pasti, menyiasat, menganalisis dan mencadangkan penyelesaian yang baik berkaitan dengan masalah perniagaan.
 • Pengajaran adalah interaktif dan, jika mungkin, berdasarkan isu-isu perniagaan kontemporari sepanjang program.

Apa yang anda akan belajar?

Program ini disampaikan melalui satu siri enam modul khusus subjek yang diajar pada dua trimester, topik tersebut digariskan dalam gambaran keseluruhan bahagian program dan sub-seksyen bertajuk Spesifikasi Program. Walaupun terdapat unsur teori dalam setiap modul, fokusnya adalah mengenai isu-isu perniagaan kontemporari dan masalah untuk menyediakan kajian kes dan peluang untuk perdebatan kritikal untuk meningkatkan pengetahuan dan aplikasi praktikal.

Pelajar juga mengkaji kaedah penyelidikan dan mengemukakan cadangan penyelidikan pada akhir trimester dua. Pelajar digalakkan untuk memilih topik penyelidikan mengenai sifat kontemporari, berkaitan dengan perniagaan dan pengurusan, yang mempunyai potensi nilai dan kaitan dengan aspirasi kerjaya masa depan. Semasa semester ketiga, pelajar melengkapkan disertasi yang melibatkan elemen penyelidikan dan kehadiran dalam satu siri mesyuarat penyeliaan yang diatur secara individu.

Penyampaian program sepenuh masa adalah timetabled selama dua hari seminggu yang menyediakan fleksibiliti bagi pelajar yang bekerja dan dapat diselesaikan dalam tempoh 12 bulan, dengan kemajuan yang memuaskan dilakukan melalui penyampaian modular.

Laluan sambilan kami memperluaskan program ini untuk dua tahun dan memerlukan kehadiran untuk satu hari seminggu semasa minggu pengajaran. Pelajar sepenuh masa dan sambilan akan diajar bersama untuk meningkatkan kekayaan persekitaran pembelajaran dalam beberapa bidang, termasuk peluang untuk rangkaian, komunikasi dan kerja kumpulan.

Pelajar biasanya dijangka menghadiri blok tiga jam setiap minggu yang dikhaskan untuk setiap modul. Ini akan terdiri daripada syarahan dan tutorial untuk membolehkan pembangunan dan aplikasi kemahiran. Majoriti modul mempunyai dua penilaian yang diperlukan oleh pelajar untuk menyelesaikannya melalui program.

Modul Teras dan Pilihan

 • Melaksanakan Strategi (Teras)
 • Komunikasi Bersepadu (Teras)
 • Tema Kepimpinan Kontemporari (Teras)
 • Wawasan Kewangan, Perisikan Perniagaan (Teras)
 • Perubahan Kreatif dan Inovasi (Teras)
 • Menekankan Alam Sekitar (Pilihan)
 • Menilai Risiko dan Keputusan (Pilihan)
 • Kaedah Penyelidikan dan Disertasi (Teras)

Syarat Kemasukan dan Pemohon

Kemasukan minimum ialah ijazah sarjana kelas 2: 1.

Pemohon, yang tidak memenuhi ijazah sarjana muda Universiti 2: 1 akan dinilai secara individu melalui temuduga. Pengalaman kerja yang relevan akan diambil kira apabila menilai pemohon tanpa ijazah sarjana muda.

Bagi semua pemohon yang berjaya, penekanan akan diberikan kepada keperluan untuk bekerja secara intensif dan konsisten sepanjang kursus dengan komitmen kehadiran yang tinggi dan pertemuan semua tarikh akhir.

Keperluan bahasa Inggeris

Sebagai tambahan kepada keperluan kemasukan akademik, semua pemohon yang bahasa pertamanya tidak Bahasa Inggeris / Bahasa Wales memerlukan Ujian Bahasa Inggeris Selamat Bahasa Inggeris (SELT) yang telah disahkan UKVI yang mencapai skor keseluruhan 6.5, tanpa komponen di bawah 6.0.

Memohon Kursus

Jika anda memohon sebagai pelajar rumah atau European Union, anda perlu membuat permohonan anda secara elektronik melalui borang permohonan langsung.

Versi kertas boleh didapati atas permintaan daripada Pasukan Kemasukan dan Penyiasatan.

Sekiranya memohon sebagai Pelajar Antarabangsa, anda perlu membuat permohonan anda melalui sistem aplikasi dalam talian kami, Centurus.

Anda juga akan dapat mengesan status permohonan anda dan menerima surat tawaran dan surat CAS anda.

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau ingin maklumat lanjut tentang kursus ini, keperluan kemasukan atau proses permohonan, sila hubungi kami.

Penilaian dan Pengajaran

Modul-modul yang diajar akan dinilai secara besar-besaran melalui tugasan individu atau kumpulan. Walau bagaimanapun, beberapa modul mempunyai peperiksaan sebagai sebahagian daripada prosedur penilaian. Anda mesti lulus semua modul anda untuk mencapai 120 kredit dan kemajuan ke peringkat disertasi.

Untuk dianugerahkan MBA, penyempurnaan disertasi diperlukan, dan 180 kredit dicapai. Anda akan dikehendaki menyerahkan disertasi anda pada musim gugur berikutan taksiran pada bulan Mei. Selepas kemajuan, ke peringkat disertasi, anda akan diperuntukkan seorang penyelia untuk menasihati pembinaan dan perkembangan disertasi anda.

Prospek kerjaya

Hala tuju kerjaya pelajar MBA adalah beragam dan khusus, bagaimanapun, peranan yang memerlukan perancangan yang berkesan dan pelaksanaan projek sangat dibuktikan, bersama dengan tanggungjawab yang dipertingkatkan dan pengurusan pasukan atau kumpulan di mana kemahiran kepimpinan dan pengambilan keputusan diperlukan dengan jelas. Peranan lain mungkin lebih tertumpu kepada keistimewaan seperti sumber manusia, pemasaran, dan kewangan dan perakaunan.

Pelajar yang lalu telah menjadi Pengurus Operasi, Pengurus Lean, Pengurus Projek dalam pelbagai bidang, Pengurus Sumber Manusia dan Pengurus Pemasaran. Senarai ini tidak lengkap.

The Careers & Zone di Universiti Wrexham Glyndŵr ada untuk membantu anda membuat keputusan dan merancang langkah-langkah seterusnya ke arah masa depan yang cerah. Daripada mencari kerja atau kajian lanjut untuk mengusahakan minat, kemahiran dan aspirasi anda, mereka dapat memberikan maklumat, nasihat dan panduan pakar yang anda perlukan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Wrexham Glynd?r University started in 2008 so we’re still one of the youngest universities in the UK. It is a vibrant, friendly place where each student’s learning and future is given personal attenti ... Baca lebih lanjut

Wrexham Glynd?r University started in 2008 so we’re still one of the youngest universities in the UK. It is a vibrant, friendly place where each student’s learning and future is given personal attention. Baca Ringkas