Pengurusan Strategik MBA dan Perisikan Ekonomi

Umum

Penerangan Program

Dimulakan pada tahun 2005, Pengurusan Strategik dan Perisikan Ekonomi MBA (MSIE) unik di Perancis hari ini, kerana ia benar-benar di persimpangan perisikan ekonomi dan pengurusan strategik .

Dengan melampaui pendekatan tradisi pengurusan organisasi dan analisis kompetitif, latihan berterusan MSIE menawarkan metodologi yang disesuaikan dengan keperluan baru pembuat keputusan yang dihadapi oleh pertembungan ekonomi.

Jadual-jadual itu bersesuaian dengan aktiviti profesional sepenuh masa. Pengauditan peribadi juruaudit terhadap pencapaian objektif profesional mereka adalah ciri pedagogi EMT.

Di samping itu, L'Ecole de Guerre Economique adalah badan pensijilan bagi tajuk " Pakar (e) dalam perisikan ekonomi ", tahap I, yang didaftarkan di National Directory of Certifications Profesional (RNCP).

kedudukan

Sejak tahun 2002, Ecole de Guerre Economique telah disenaraikan sebagai pembentukan Perancis terbaik dalam "Perisikan Ekonomi" oleh panduan Eduniversal-SMBG Master Terbaik dan tuan terbaik ke-7 pada tahun 2017 dalam "Master in Business Intelligence, Knowledge and Security Management" masters.com).

Christian Harbulot, pengarah program, menerima hadiah pedagogi terbaik untuk semua kursus pada tahun 2005 di Anugerah Pedagogi.

objektif

  • Memberi juruaudit kunci kepada pengurusan projek perisikan ekonomi.
  • Belajar, menghasilkan semula dan menerapkan metodologi pengamal terbaik dalam perisikan ekonomi.

Siapa latihan untuk?

Latihan Pengurusan Strategik dan Perisikan Ekonomi MBA adalah tahap tinggi dan bertujuan untuk eksekutif dan pengurus semua fungsi (pembangunan perniagaan, pemasaran, komersil, kewangan, undang-undang, strategi, R

Parteneriats

Dalam 20 tahun kewujudan, Sekolah Perang Ekonomi telah menjalin hubungan yang kuat dengan rakan-rakan institusinya, akademik atau teknikal, baik di Perancis dan di peringkat antarabangsa. Contohnya: Institut EI, CCI Perancis, Yayasan Prometheus, ANAJ-IHEDN, Perikatan Big Data, Lexis Nexis, KB Crawl, Konsep Gephi, dll.

Program kursus

Kursus Strategik Pengurusan dan Perisikan Ekonomi MBA mempunyai tempoh purata 320 jam pengajaran ditambah 80 jam latihan yang diarahkan.

Ia dipecah menjadi 3 modul pengajaran dan 2 kalendar yang disesuaikan untuk setiap aktiviti profesional.

  • Pelajaran: Ini melibatkan pemahaman interaksi antara isu-isu geoeconomic, kompetitif dan masyarakat, menguraikan sumber baru persaingan ekonomi, pecah, pakatan dan gabungan, mengenalpasti kaedah pengembangan ekonomi dan pendekatan baru untuk pembangunan ekonomi. penaklukan pasaran.
  • Latihan yang diarahkan: Pedagogi EGE adalah berdasarkan kepada tindakan yang dilakukan, iaitu latihan dijalankan dari kes-kes yang dicadangkan oleh syarikat, pentadbiran atau pelaku ekonomi masyarakat madani.
  • Kerja peribadi: Ini adalah tentang persediaan pembuat keputusan masa depan untuk mengetahui bagaimana menggunakan semua mata pelajaran masyarakat maklumat. Memacu perniagaan melibatkan pendekatan baru untuk pengurusan melalui pembelajaran dan menguasai alat untuk penyelidikan, analisis maklumat dan sokongan keputusan.

peluang

Berhadapan dengan kenaikan risiko dan pendedahannya kepada pasaran antarabangsa akibat globalisasi, syarikat itu kini mesti mempunyai permulaan.

Pertalian saling ketergantungan antara bidang ekonomi, politik dan sosial, digabungkan dengan dunia komunikasi yang terganggu oleh teknologi baru, telah meningkatkan keperluan bagi syarikat untuk menyediakan maklumat yang strategik, boleh dipercayai dan bernilai tinggi.

Menguruskan aliran maklumat ini memerlukan pengetahuan khusus yang tuan profesional EI.

Perniagaan inti perisikan ekonomi memberi tumpuan kepada kitaran maklumat yang merupakan intipati dari disiplin. Kitaran ini meringkaskan pemprosesan maklumat oleh syarikat dan mentakrifkan kepakaran yang diperlukan untuk mengawalnya.

kemasukan

Sekolah ini menawarkan anda kemungkinan, untuk semua kursus, untuk memohon dalam talian sepanjang tahun: dari Januari hingga Disember.

Pemilihan calon dilakukan pada file (kuesioner aplikasi CV) diikuti oleh wawancara motivasi.

Keperluan kemasukan untuk latihan Strategik Pengurusan dan Perisikan Ekonomi MBA :

Bac 4 disahkan dan 3 tahun pengalaman mengenai fungsi rangka kerja.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Companies move with a crisis world where the development issue is completely linked to confrontation’s notion.

Companies move with a crisis world where the development issue is completely linked to confrontation’s notion. Baca Ringkas