Read the Official Description

MBA Global (GMBA)

Ditubuhkan pada tahun 1998, program MBA Global Yonsei adalah program MBA sepenuh masa pertama di Korea, yang ditawarkan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Disokong oleh sejarah 96 tahun (sejak 1917) dalam pendidikan perniagaan, Yonsei School of Business dikenali sebagai sekolah perniagaan pertama dan terbaik Korea.

Program ini mempunyai tumpuan yang kuat terhadap perniagaan di Timur Laut Asia (Korea, China, dan Jepun), yang membezakannya daripada pelbagai program MBA lain yang ditawarkan di Korea atau di tempat lain. Dengan beberapa pilihan yang memberi tumpuan kepada rantau ini, setiap kursus direka untuk membantu para pelajar menjadi pakar dalam perniagaan Timur Laut Asia.

Di samping itu, program ini direka untuk memberi pelajar pengalaman yang benar-benar global, di mana pelajar dari 20-30 negara yang berbeza berinteraksi antara satu sama lain untuk mendapatkan pemahaman tentang budaya, pengetahuan dan aspek perniagaan mereka.

Gambaran Keseluruhan Program GMBA

Keperluan Kursus

Pelajar dikehendaki melengkapkan 51 jam kredit yang merangkumi 33 jam kredit untuk teras dan 18 jam kredit untuk pilihan. Struktur yang diperlukan disusun dalam empat peringkat -foundation, function, experiential, dan integrasi. Pelajar juga boleh memilih untuk mengkhusus dalam salah satu daripada tiga bidang fungsian-Kewangan, Pemasaran, atau Strategi / Pengurusan.

Kursus Teras termasuk

Statistik untuk Pengurusan, Analisis Ekonomi, Bengkel Pembangunan Kerjaya, Strategi Perniagaan, Pengurusan Kewangan, Pengurusan Pemasaran Moden, Perakaunan Kewangan, Sains Pengurusan, Kelakuan Organisasi, Pengurusan Operasi, Internship Korporat (atau Global Fieldwork), IT untuk Nilai Perniagaan, Perakaunan Pengurusan, Global Strategi Perniagaan, Pembentangan Perniagaan & Kes / Persaingan, Etika Perniagaan & Tanggungjawab Sosial

Kursus elektif termasuk:

Analisis perniagaan & penilaian, Strategi cukai & perniagaan, Kawalan dalaman, pengurusan pendapatan & penipuan perakaunan, Analisis pernyataan kewangan, Pemasaran hubungan, Pengiklanan dan komunikasi pemasaran bersepadu, Strategi pemasaran untuk perniagaan dinamik, Memahami tingkah laku pengguna, Pemasaran teknologi tinggi untuk kelebihan daya saing, Global persekitaran perniagaan, pemasaran global, pengurusan Asia, pengurusan pengetahuan global, pengurusan aliansi global, strategi pasaran yang berkembang, menjalankan perniagaan di Korea, menjalankan perniagaan di China, menjalankan perniagaan di Jepun, strategi lautan biru, kepimpinan, tindakan keusahawanan, Rundingan perniagaan strategik, Kewangan antarabangsa, Pengurusan risiko institusi kewangan, Ekonomi pasaran kewangan, Kewangan korporat, Pelaburan, Logistik & pengurusan rantaian bekalan, Pengurusan perkhidmatan, Pengurusan pembelian dan pengurusan kelas dunia, Pengurusan rantaian bekalan global, Pengurusan projek, Proses perniagaan inovasi, strategi IT, industri IT di Korea, membuat keputusan di bawah ketidakpastian, simulasi Perniagaan, bengkel membuat keputusan, menyelesaikan masalah kreatif (Tidak semua kursus elektif ditawarkan dalam semua semester, dan senarai ini tertakluk kepada perubahan.)

program pertukaran

Dalam usaha untuk memberi para pelajar peluang untuk meningkatkan perspektif perniagaan dan kemahiran komunikasi global mereka, serta memenuhi keperluan pelajar dari kawasan lain peluang untuk terlibat dalam pengalaman dan rangkaian Asia, pertukaran unik dan program lawatan untuk pelajar telah diselaraskan.

Syarat Kemasukan

Jadual Kemasukan: Tahun Sekolah 2011-2012

Tarikh permohonan: 31 Disember 2010

Pemberitahuan Wawancara: 14 Januari 2011

Keputusan Kemasukan: 31 Januari 2011

Yonsei Global MBA bertujuan untuk menyatukan pelbagai peserta dari pelbagai negara dengan pelbagai pengalaman, latar belakang akademik, dan bakat. Pemohon dijangka mempunyai:

  • Ijazah Sarjana Muda (BS / BA)
  • Pengalaman kerja minimum 2 tahun
  • Skor TOEFL, IELTS, TOEIC, PTE atau TEPS yang baik, atau hasil yang setara jika bahasa Inggeris bukan bahasa pengajaran di peringkat sarjana. Kod institusi untuk TOEFL adalah 9893.
  • Berikut adalah keperluan wajib, tetapi amat disyorkan:
    • Skor GMAT yang memuaskan (kod institusi untuk GMAT ialah 1637)

Kriteria Pemilihan

  • Pemohon akan ditayangkan atas dasar rekod akademik, surat cadangan, esai GMAT dan TOEFL (atau setaraf), dan pengalaman terdahulu
  • Pemohon yang disenarai pendek akan diwawancara dalam pers

Biasiswa

Mempelajari MBA memerlukan pelaburan yang besar. Dengan ini, Yonsei MBA menyediakan pelbagai biasiswa dan pembantu lepasan untuk semua pelajar.

Pemohon yang berpotensi tinggi dengan pencapaian akademik yang cemerlang dan kepimpinan yang kuat dan kemahiran interpersonal akan mendapat peluang untuk menerima biasiswa dan pembantu lepasan.

Jumlah beasiswa antara 25% hingga 100% dari yuran pengajian. Pembantu lepasan menyediakan satu stipend (1,000,000 sebulan), yang meliputi perbelanjaan hidup. Semua biasiswa dan pembantu diberikan pada masa keputusan pengambilan dibuat.

Program taught in:
English
This course is Campus based
Start Date
Jun 2019
Duration
18 
Sepenuh masa
Price
- Yuran permohonan: $ 85 USD
By locations
By date
Start Date
Jun 2019
Application deadline

Jun 2019

Location
Application deadline
End Date