Master Eksekutif EMBA dalam Pentadbiran Perniagaan

Umum

Penerangan Program

Mengapa USI ?

USI EMBA adalah sarjana, Advanced Master dalam bidang Pengurusan, diajar dalam bahasa Inggeris, oleh fakulti antarabangsa yang luar biasa di Università della Svizzera Italiana. Kelas diadakan di Lugano setiap bulan, selama empat belas bulan dan diajar selama tiga hari berturut-turut, bermula pada hari Khamis hingga Sabtu berikutnya. Program ini mempunyai 11 kursus teras, ditambah dengan modul Intercultural di luar negara di Dubai, tiga kursus lanjutan dan tiga bulan kerja projek pada akhirnya.

Format fleksibel program membolehkan pengurus dan eksekutif menyelesaikan semua kursus semasa bekerja sepenuh masa. Ijazah itu berakhir dengan peluang para peserta untuk menggunakan pengetahuan dan kemahiran baru mereka: di bawah bimbingan seorang profesor, mereka menjalankan projek konsultasi keystone selama tiga bulan.

Ciri khas USI EMBA

 • Fakulti antarabangsa yang terkenal dengan pengalaman yang luas: dari sekolah perniagaan terkemuka antarabangsa dan dari syarikat-syarikat perunding strategik di seluruh dunia.
 • Pengalaman pembelajaran peribadi: terima kasih kepada saiz kelas yang kecil dari lima belas hingga dua puluh peserta, pertukaran antara peserta dan fakulti adalah bermakna dan tunjuk ajar memastikan setiap individu memperoleh maksimum dari kursus.
 • Kursus kursus yang disesuaikan: daripada senarai kursus yang dicadangkan, para peserta akan memilih secara kolektif empat daripada mereka.
 • Keseimbangan antara teori, konsep dan pembelajaran diterapkan: pengajar tetap dan tetamu berkongsi pengetahuan dan panduan para peserta dalam penerapan praktikal konsep dan kompetensi baru.
 • Lokasi yang luar biasa: suasana yang indah untuk pembelajaran terinspirasi.

Metodologi

Global dalam skop, fokus serantau. Global dalam lingkup adalah kerjasama dengan fakulti antarabangsa yang menggunakan kajian kes strategik dari seluruh dunia. Rujukan serantau bermakna mempunyai pengalaman pembelajaran yang khusus dan digunakan kerana saiz kelas kecil dan berdasarkan tradisi kecemerlangan Switzerland.

Pendekatan kami mempercepatkan pembangunan intelektual, memberikan visi strategik yang lebih besar dan pengetahuan yang segera berkaitan. Ia praktikal, memberi tumpuan kepada kerja kumpulan, pembelajaran berasaskan amalan dan refleksi diri. Penggunaan anda dan membina pengalaman anda sendiri untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan anda dan mengurus projek-projek yang kompleks.

Penugasan, seimbang antara praktik dan teori, simulasi perniagaan, kegiatan kerja kelompok kecil dengan teman sekelas dari latar belakang dan pengalaman yang berlainan adalah beberapa ciri khas dari reka bentuk USI EMBA.

Anda akan kembali dari setiap modul ke organisasi anda dengan kemahiran baru untuk mengenal pasti, membingkai dan menyelesaikan masalah perniagaan yang kompleks; keyakinan untuk membuat keputusan perniagaan penting dalam persekitaran yang tidak menentu dan berubah dengan pantas, dan kemahiran kepimpinan untuk memacu perubahan asas organisasi dan industri anda. USI EMBA juga membolehkan anda menguji kemahiran baru anda di bawah bimbingan pakar fakulti tertinggi USI semasa projek batu asas pada akhir program.

Jadual

USI EMBA 9 bermula pada bulan Oktober 2019 dan berterusan sehingga Mei 2021. Kelas diadakan di Lugano setiap bulan, selama empat belas bulan dan diajar lebih dari tiga hari berturut-turut, bermula pada hari Khamis pagi pukul 8.30 pagi dan terus sampai hari Sabtu pukul 17.30 malam.

Program ini terdiri daripada 11 kursus teras, ditambah satu modul di luar negara (Dubai, UAE), tiga kursus lanjutan dan tiga bulan kerja projek pada akhir program.

Semasa kurikulum teras, dua kursus akan diajar selari: satu pagi dan satu lagi pada waktu petang selama tiga hari berturut-turut, dari hari Jumaat hingga Sabtu. Kursus akan bermula dengan blok 3 hari dan berterusan, sebulan kemudian, dengan blok 3 hari seterusnya. Dua blok membentuk satu modul. Halfway melalui setiap modul, akan ada masa untuk merenung pembelajaran yang diperoleh dan bekerja pada tugasan untuk dua mata pelajaran modul. Kursus-kursus lanjutan biasanya dilakukan hanya dengan satu blok, iaitu tiga hari.

Di atas adalah ilustrasi proses untuk menyelesaikan modul, iaitu dua kursus di atas dua blok. C1 dan C2 mewakili dua Kursus utama.

Kurikulum

Kursus Teras

Kaedah kuantitatif

Menggunakan alat kuantitatif untuk menganalisis maklumat perniagaan dan untuk membangunkan strategi syarikat adalah keperluan untuk pemimpin perniagaan. Kursus ini merangkumi pengenalan kepada kebarangkalian, statistik, pengoptimuman, semua digunakan dalam memahami trend perniagaan dan meningkatkan kecekapan.

Perakaunan

Kursus ini menyediakan maklumat dan alat yang diperlukan untuk memahami keperluan perakaunan kewangan dan pelaporan. Di samping itu, ia menawarkan pengenalan kepada konsep dan rangka kerja yang berguna yang membentuk asas perakaunan pengurusan.

Ekonomi

Bagaimanakah iklim ekonomi sekarang mempengaruhi syarikat? Kursus ini memberikan pemahaman mengenai pandangan terbaru dari teori mikroekonomi dan permainan. Ia juga menerangkan pengaruh makroekonomi terhadap persekitaran perniagaan.

Tingkah Laku dan Kepimpinan Organisasi

Bagaimana individu, kumpulan dan organisasi belajar? Mengapa sesetengah kumpulan melakukan dengan baik sedangkan yang lain tidak? Apakah kepimpinan dan bagaimana anda menjadi pemimpin? Ini adalah jenis soalan yang akan dibincangkan dalam OB.

Pemasaran

Tanpa pasaran, adakah ada gunanya mempunyai produk? Memahami pengguna, pesaing, dan pembangunan produk adalah penting bagi kebanyakan perniagaan. Lebih-lebih lagi, dalam penjajakan pasaran global yang semakin hari ini mengambil dimensi baru. Akhirnya, kursus ini melihat saluran dan alat baru yang tersedia untuk promosi produk.

Pengurusan Sumber Manusia

Mempekerjakan adalah penting untuk kebanyakan organisasi, tetapi bagaimana anda melakukannya dengan betul? Apakah prestasi dan bagaimana anda menilainya? Bagaimanakah anda mencipta insentif yang tepat untuk pekerja yang dihargai anda? Kursus ini melihat semua aspek pengurusan pekerja.

Kewangan

Memahami kewangan sesuatu syarikat adalah penting. Kursus ini mengajar logik yang mendasari keputusan kewangan firma: pelaburan, pembiayaan, dan dasar pembayaran.

Strategi

Bagaimanakah syarikat dapat bersaing dengan berkesan di pasarannya? Menggunakan rangka kerja konsep untuk lebih memahami persekitaran luaran - persaingan dan halangan - serta pemacu dalaman untuk kelebihan daya saing yang mampan adalah fokus kursus ini.

Pengurusan Operasi

Bagaimanakah anda boleh membangunkan rantai bekalan yang boleh dipercayai dan fleksibel? Di manakah lokasi terbaik untuk pengeluaran? Bagaimana dan mengapa anda memperkenalkan sistem kualiti dalam organisasi anda? Ini adalah beberapa isu yang ditangani dalam kursus ini.

Keusahawanan dan Intrapreneurship

Mewujudkan perusahaan baru adalah penting bagi ekonomi, dan begitu juga proses di dalam organisasi untuk mewujudkan produk dan perkhidmatan yang inovatif. Dalam kursus ini, perbincangan akan diadakan di sekitar penciptaan syarikat-syarikat baru serta cara-cara di mana organisasi-organisasi yang sedia ada boleh tinggal atau menjadi usahawan lagi.

Rundingan

Proses perundingan adalah sebahagian daripada aktiviti setiap hari pengurus dengan orang di dalam dan di luar organisasi, orang yang kerjasamanya penting untuk mencapai matlamat anda. Rundingan untuk seorang eksekutif, untuk pemimpin dan untuk seorang usahawan bukan pilihan; ia adalah satu kewajipan.

Kursus lanjutan

Walaupun kursus teras adalah asas program, kursus-kursus lanjutan, yang ditawarkan menjelang akhir tempoh 18-bulan, memberi peserta kesempatan untuk mengambil pandangan yang lebih mendalam mengenai topik dan isu-isu tertentu. Dengan menggunakan perundingan dan kemahiran kepimpinan mereka, para pelajar MBA Eksekutif akan mempunyai peluang untuk memberi pengaruh mereka terhadap pilihan kursus lanjutan. Senarai kursus lanjutan yang dicadangkan oleh profesor dalaman dan luaran terdiri daripada:

 • Perniagaan Antarabangsa
 • Undang-undang perniagaan
 • Analisis Perniagaan (termasuk Pengurusan Risiko)
 • Lean Six Sigma (termasuk Pengurusan Agile)
 • Pengurusan projek
 • Membuat keputusan pengurusan
 • Komunikasi Strategik
 • Inovasi dan Kreativiti
 • Pengurusan perubahan
 • Penyelesaian Masalah & Membuat Keputusan di Tingkat Lembaga
 • M & A

Kepelbagaian dan Rundingan silang budaya di Dubai

Matlamat kursus ini adalah untuk memahami bagaimana rundingan dapat terjejas dalam suasana berbilang budaya.

 • Kepelbagaian budaya
 • Membuat keputusan strategik dalam suasana berbilang budaya
 • Bagaimana untuk menangani: amalan terbaik.

Projek Keystone

Setelah kurikulum teras selesai, para peserta, dengan bantuan para profesor yang relevan, memuktamadkan fokus projek mereka. Projek batu tongkat selama 3 bulan biasanya dilakukan di dalam syarikat peserta EMBA. Satu bahagian penting dalam pengalaman pembelajaran pengurusan lanjutan, projek meletakkan peserta sebagai perunding. Dengan menggunakan kemahiran baru dan pengalaman profesional mereka, para peserta kemudian akan mengusahakan isu strategik untuk syarikat mereka di bawah bimbingan Profesor USI .

Seminar, persidangan, dan bengkel

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah menganjurkan seminar dengan pengurus kanan dari industri yang berbeza, seperti kimia, perbankan, farmaseutikal, fesyen atau industri telekom. Seminar-seminar Universiti ini akan dibuka kepada peserta program sebagai tambahan kepada seminar dan ceramah khas yang dianjurkan dengan penceramah antarabangsa dan tempatan.

Yuran kelas tambahan

Kos MBA Eksekutif ialah CHF 45'000.

Ini termasuk tuisyen, semua program, dan yuran berkaitan projek, bahan kursus, rehat kopi, makan tengah hari program dan satu makan malam kelas bagi setiap modul.

Yuran program dibayar dalam empat ansuran:

 • Ansuran pertama CHF 1'500 akan dibayar selepas pengesahan kemasukan ke program.
 • Bayaran kedua, keempat dan keempat CHF 14'500 akan dibayar pada November 2020, November 2021 dan Mei 2022.

Calon Sempurna

Peserta USI EMBA adalah pengurus, usahawan, pemimpin perniagaan dan permulaan yang mempunyai pengalaman profesional yang ketara, yang diperolehi secara tempatan atau antarabangsa, dari semua jenis organisasi, syarikat, dan institusi.

Anda mesti memegang ijazah sarjana muda (dalam mana-mana pelbagai disiplin), bersedia untuk memperoleh pengetahuan, wawasan, dan pemahaman yang berkaitan dengan kedudukan semasa dan masa depan anda. Kami mencari mereka yang termotivasi dan mempunyai semangat untuk berjaya, serta keinginan untuk meningkatkan kompetensi, kemahiran, dan kerjaya mereka. Dalam kes-kes khas, kami akan mempertimbangkan aplikasi berdasarkan kelayakan profesional.

Walaupun anda semua mempunyai latar belakang, pengalaman, dan pengetahuan yang berbeza, anda akan berkongsi kesediaan untuk belajar dan berkembang daripada berinteraksi dengan peserta lain dan ahli fakulti. Anda juga akan berkongsi semangat anda tentang menyumbang kepada peningkatan organisasi anda. Gabungan kepelbagaian dan semangat ini memastikan perbincangan di dalam kelas dan semasa kerja kumpulan memberikan sudut dan perspektif baru untuk semua peserta.

Purata profil kelas USI EMBA biasanya mencerminkan:

 • 8 atau lebih tahun pengalaman kerja dalam banyak sektor (Perbankan / Perkhidmatan Kewangan, Telekom, Industri, IT, Kemudahan Awam, Pentadbiran Awam, Kejuruteraan, Pengangkutan, Tenaga, Harta Tanah dan sebagainya.).
 • 6 atau lebih tahun dalam kedudukan pengurusan.
 • Dari 29 hingga 55 tahun.
 • Ijazah Sarjana Muda dari pelbagai bidang (Ekonomi, Pentadbiran Perniagaan, Sains Komputer, Kejuruteraan, Kemanusiaan, Undang-Undang & Politik, Sains Semula Jadi, Penjagaan Kesihatan, Komunikasi, Perniagaan & Teknologi dan sebagainya) atau setara.
 • 20% peserta memulakan perniagaan mereka sendiri.
 • 20% bekerja untuk syarikat besar (multinasional dan awam).
 • 20% kerja untuk perusahaan kecil dan sederhana.
 • 20% bekerja untuk Bank atau institusi kewangan.
 • 10% adalah perunding bebas.
 • 10% bekerja di sektor awam.

Kemasukan

Calon memerlukan sekurang-kurangnya empat tahun pengalaman kerja sepenuh masa; bukti kepimpinan atau potensi kepimpinan; surat cadangan dan ijazah sarjana muda dalam mana-mana disiplin. Dalam kes-kes khas, permohonan berdasarkan kelayakan profesional juga boleh dipertimbangkan. Calon juga akan dijemput untuk temu duga sebagai sebahagian daripada proses kemasukan.

Proses permohonan

Fail permohonan hendaklah termasuk:

 • Borang permohonan yang diisi
 • CV
 • Esei menunjukkan motivasi calon untuk menghadiri program EMBA
 • 2 Surat cadangan daripada penyelia atau rakan sekerja
 • Transkrip ijazah Universiti (Sarjana Muda)

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

USI is a young and agile university that offers its students a quality education and an enhancing study experience. International faculty teach students with an interdisciplinary, engaging, and intera ... Baca lebih lanjut

USI is a young and agile university that offers its students a quality education and an enhancing study experience. International faculty teach students with an interdisciplinary, engaging, and interactive approach, leaving room for practical application. The quality of the study curricula is complemented by USI small size, by its cosmopolitan environment and its informal and dynamic culture. These elements make USI a hub of opportunity open to the world, where students can engage in direct dialogue with their professors and define their educational path, discover unexpected horizons, and embrace international careers. Baca Ringkas
Lugano , Mendrisio + 1 Lagi Kurang