MBA

Umum

Penerangan Program

Kolej Pengurusan Perindustrian menawarkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA), yang menyediakan pendidikan dan kemahiran yang diperlukan untuk menyediakan pelajar untuk bekerja dan berjaya dengan jayanya, tahap pengurusan. Program ini merangkumi semua bidang perniagaan fungsional dan membolehkan pelajar mengambil kursus elektif tambahan yang sepadan dengan matlamat kerjaya mereka dan matlamat dan perkembangan peribadi mereka, yang membolehkan mereka mengintegrasikan semua bidang fungsional dan mendapatkan pandangan keseluruhan prestasi organisasi. Program ini menerima kedua-dua pelajar sepenuh masa dan separuh masa dan menyediakan senarai kursus kekurangan bagi mereka yang latar belakang pendidikannya tidak berada dalam bidang perniagaan. Pelbagai kaedah pengajaran digunakan termasuk pembelajaran pengalaman, kes, projek pasukan, penyelidikan lapangan, dan simulasi.

Walaupun orientasi keseluruhan program ini adalah pengurusan perniagaan am, ia juga memberi penekanan yang cukup terhadap kepimpinan, globalisasi, strategi, dan menekankan penerapan teori dan kemahiran ke persekitaran perniagaan Saudi.

KEPERLUAN KEMASUKAN

Seorang pemohon untuk masuk ke program MBA hendaklah:

 1. Ijazah Sarjana Muda (BA, BS atau BE) yang berumur empat tahun dalam perniagaan, kejuruteraan atau sains dari institusi yang mempunyai program sarjana muda yang bersamaan dengan panjang, kandungan, dan kualiti kepada KFUPM, dengan major dalam bidang yang dicadangkan atau bukti latar belakang yang sesuai untuk memasuki bidang yang dicadangkan.
 2. Purata Nilai Gred (IPK) sebanyak 2.50 atau lebih tinggi pada skala 4.00 atau setaraf, dan IPK 3.00 dalam mata pelajaran utama. Transkrip rasmi dan sijil ijazah diperlukan untuk kemasukan akhir.
 3. Penyiapan TOEFL dengan skor minimum 520 (PBT), 190 (CBT) atau 68 (IBT). Skor TOEFL mesti dihantar terus ke Dekan Pengajian Siswazah (kod KFUPM ialah 0868). IELTS juga boleh diterima (min 6.0).
 4. Penyempurnaan Ujian Kemasukan Pengurusan Siswazah (GMAT) dengan skor yang boleh diterima.
 5. Sekurang-kurangnya tiga surat cadangan dari fakulti yang mengajar kursus sarjana pemohon.
 6. Sekurang-kurangnya satu kursus dalam kalkulus peringkat kolej yang meliputi kedua-dua subjek pembezaan dan integrasi.
 7. Pengetahuan tentang komputer seperti yang dibuktikan oleh sekurang-kurangnya satu kursus di kawasan tersebut (misalnya pemprosesan data, pengaturcaraan, sistem maklumat, dll.)
 8. Sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja sepenuh masa. Keperluan ini boleh diketepikan untuk pembantu siswazah, pembantu penyelidik, dan pemohon dengan rekod akademik yang luar biasa.

KEMASUKAN PELAJAR DENGAN PELANGGAN

Pelajar yang dimasukkan ke program MBA dijangka mempunyai semua asas dan asas dalam bidang pentadbiran perniagaan. Mereka yang mempunyai kekurangan 10 dalam semua atau sebahagian daripada bidang ini akan diberi peluang untuk mendaftar dalam kursus kekurangan yang ditawarkan oleh Kolej Pengurusan Perindustrian. Syarat-syarat berikut akan dikenakan kepada pelajar-pelajar ini:

 1. Mereka dimasukkan sebagai pelajar Pra-MBA dan tidak dibenarkan mendaftarkan diri dalam kursus MBA teras dan elektif sehingga mereka menyelesaikan semua kursus kekurangan mereka.
 2. Semua kursus Pra-MBA mesti dilengkapkan dengan IPK kumulatif sebanyak 3.00 atau lebih untuk pelajar dimasukkan ke dalam program MBA.
 3. Kursus Pra-MBA tidak akan dikira dalam pengiraan GPA program MBA untuk tujuan pengijazahan. MBA kumulatif MBA akan merangkumi gred dalam kursus teras, elektif dan batu permata sahaja.

Kursus Pra-MBA:

Rekod akademik setiap pemohon akan dikaji semula. Pemohon yang kekurangan asas dan asas bidang fungsian perniagaan akan diberi peluang untuk mendaftar dalam semua atau beberapa kursus kekurangan berikut:

 1. ACCT 502 Pengenalan kepada Perakaunan dan Kewangan 3
 2. ECON 501 Prinsip Ekonomi 3
 3. OM 502 Analisis Statistik untuk Perniagaan 3

KEPERLUAN IJAZAH MBA

Calon untuk gelar MBA adalah pelajar yang telah diterima masuk ke program ini dan tidak dikehendaki mengambil kursus kekurangan atau telah menyelesaikan kursus kekurangan yang diperlukan dengan IPK kumulatif sekurang-kurangnya 3.00 pada skala 4.0 , dan memenuhi semua ketentuan penerimaan. Keperluan ijazah MBA terdiri daripada 42 jam kredit di mana 30 jam kredit dalam kursus teras, 9 jam kredit dalam pilihan, dan 3 jam kredit dalam pembelajaran pengalaman.

Keperluan kursus ijazah MBA: (42 Jam Kredit)

Kursus Teras

Kod Tajuk kursus Jam Kredit
ACCT 509 Laporan Kewangan dan Analisis 3
ACCT 510 Perakaunan Pengurusan 3
ECON 510 Ekonomi Pengurusan 3
FIN 510 Pengurusan Kewangan 3
MGT 512 Kepimpinan dan Kelakuan Organisasi 3
MGT 580 Pengurusan Strategik 3
MIS 511 Teknologi Maklumat dalam Organisasi 3
MKT 510 Pengurusan pemasaran 3
OM 511 Sains Pengurusan 3
OM 513 OPERASI DAN PENGURUSAN SUPPLY CHAIN 3

Kursus Pembelajaran Experiential yang Diperlukan

Kod Tajuk kursus Jam Kredit
MBA 510 Praktikum Perniagaan 3

Kursus Elektif

Setiap pelajar dikehendaki mengambil 9 jam kredit dari senarai kursus elektif. Pelajar diberi kebebasan dan fleksibiliti untuk menyesuaikan elektifnya untuk memenuhi matlamat dan kepentingan peribadi dan kerjayanya. Pelajar boleh memilih untuk memperluaskan pengetahuan dan kemahirannya dengan mengambil pilihannya dari kawasan fungsional yang berlainan atau dia boleh memilih untuk menumpukan semua pilihannya dalam satu kawasan fungsional untuk mendapatkan kedalaman dan pengkhususan di kawasan itu. Sebagai tambahan kepada kursus elektif MBA yang tersedia untuk pelajar MBA di Kolej Pengurusan Perindustrian, seseorang pelajar boleh mengambil salah satu daripada elektifnya dari kursus lepasan lain yang ditawarkan di Universiti dengan kelulusan Pengerusi Jabatan dan Dekan Pengajian Siswazah.

Keperluan Pra-MBA untuk Pelajar Bukan MBA

58141_PreMba.jpg

58142_MBA01.jpg

58143_MBA02.jpg

Carta Prasyarat MBA semasa

Keperluan Pendaftaran untuk Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan

Keperluan minimum untuk kemasukan mungkin sebagai pelajar siswazah biasa dalam program Sarjana dalam Pentadbiran Perniagaan adalah seperti berikut:

 • Ijazah Sarjana Muda (BA, BS atau BE) selama empat tahun dalam bidang perniagaan, kejuruteraan atau sains dari institusi yang diiktiraf.
 • Purata Nilai Gred (GPA) sekurang-kurangnya 3.00 pada skala 4.0 atau setaraf. Transkrip rasmi dan sijil ijazah diperlukan untuk kemasukan akhir.
 • Penyiapan TOEFL dengan skor minimum 520 (PBT), 190 (CBT) atau 68 (IBT). Skor TOEFL mesti dihantar terus ke Dekan Pengajian Siswazah (kod KFUPM ialah 0868). IELTS juga boleh diterima (min 6.0).
 • Penyempurnaan Ujian Kemasukan Pengurusan Siswazah (GMAT) dengan skor minimum 450. Skor GMAT mesti dihantar terus ke Dekan Pengajian Siswazah (kod KFUPM untuk GMAT adalah 0868).
 • Sekurang-kurangnya tiga surat cadangan dari fakulti yang mengajar kursus sarjana pemohon. [untuk diserahkan melalui sistem cadangan dalam talian]
 • Sekurang-kurangnya satu kursus dalam kalkulus peringkat kolej yang meliputi kedua-dua subjek pembezaan dan integrasi.
 • Pengetahuan tentang komputer seperti yang dibuktikan oleh sekurang-kurangnya satu kursus di kawasan tersebut (misalnya pemprosesan data, pengaturcaraan, sistem maklumat, dll.)
 • Sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja sepenuh masa. Keperluan ini boleh diketepikan untuk pembantu siswazah, pembantu penyelidik, dan pemohon dengan rekod akademik yang luar biasa. Untuk program MBA Eksekutif, pengalaman minimum 8 tahun, termasuk 3 tahun pada kedudukan pengurusan peringkat pertengahan atau atas.
 • Memenuhi kepuasan memenuhi keperluan kemasukan jabatan atau universiti tambahan.

Nota: Memuaskan keperluan minimum penerimaan tidak menjamin kemasukan ke dalam program ini sebagai kemasukan akhir adalah tertakluk kepada penilaian keseluruhan permohonan, dan kapasiti program individu.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

CIM will continue to lead the way for business education in the Kingdom, ensure that the curriculum remains relevant and current to the needs of stakeholders, incorporate ethics based on the tenets of ... Baca lebih lanjut

CIM will continue to lead the way for business education in the Kingdom, ensure that the curriculum remains relevant and current to the needs of stakeholders, incorporate ethics based on the tenets of Islam, forge links with the business community, and foster intellectual development of its faculty. Baca Ringkas

Akreditasi

AACSB Accredited