MBA

Rhodes Business School

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

MBA

Rhodes Business School

Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) yang ditawarkan oleh Rhodes Business School adalah gelaran kursus bersama dengan disertasi lima belas ribu (15 000) perkataan. Disertasi menyumbang 30% daripada jumlah kredit. Ijazah ditawarkan secara paruh waktu, asas modular selama dua setengah tahun. Dalam dua tahun pertama, calon-calon dikehendaki menghadiri dua blok pengajaran selama tiga minggu di Grahamstown setiap tahun dan untuk menyelesaikan tugasan kerja berdasarkan tempoh di antara blok pengajaran. Enam bulan terakhir didedikasikan untuk menyiapkan disertasi. Inti Rhodes Business School adalah "Kepimpinan untuk Kemapanan" dan oleh itu prinsip kepimpinan dan kemapanan menggariskan semua subjek dalam kurikulum MBA. Penekanan diberikan kepada kesinambungan perniagaan, serta mencapai keseimbangan antara kemapanan ekonomi, sosial dan alam sekitar (Triple Bottom Line). Sekolah Perniagaan telah bertekad untuk mematuhi Prinsip Pendidikan Pengurusan Bertanggungjawab (PRME).

MBA direka untuk melengkapkan pengamal dan pengurus berpotensi untuk membantu dalam penciptaan, pembangunan dan kepimpinan organisasi yang berjaya dalam persekitaran perniagaan yang kompetitif. Untuk tujuan ini, MBA Rhodes telah direka bentuk di mana pengurus perlu tahu untuk memastikan bahawa mereka dapat menyumbang kepada pencapaian hasil perniagaan yang unggul dalam organisasi yang mereka bekerja. Di samping itu, kurikulum MBA Rhodes telah dinilai semula terhadap kurikulum Sekolah Perniagaan terkemuka yang lain. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa MBA Rhodes diiktiraf sepenuhnya oleh Majlis Pendidikan Tinggi. Untuk memberi tumpuan kepada melengkapkan graduan dengan pengetahuan dan kemahiran untuk mengejar kecemerlangan pengurusan dan organisasi, program MBA Rhodes adalah berdasarkan prinsip-prinsip berikut:

  • Ini terutamanya MBA am yang bertujuan untuk menyediakan rangka kerja bersepadu, konseptual dan teori untuk memahami bidang perniagaan dan pengurusan generik. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa empat kursus elektif dalam Pengurusan Alam Sekitar
  • Ia tidak mempunyai pengetahuan mendalam tentang perniagaan, ekonomi dan / atau perakaunan terdahulu. Ia adalah program penukaran akademik, di mana graduan dengan ijazah pertama dalam kepelbagaian subjek dapat mencapai pengetahuan profesional mengenai perniagaan dan pengurusan
  • Ia bertujuan untuk meningkatkan pengalaman kerja berkaitan pengurusan terdahulu dengan membantu pelajar menilai pengalaman perniagaan praktikal mereka dari perspektif yang lebih profesional, akademik dan penyelidikan
  • Di mana sesuai, ia menggunakan metodologi pengajaran berasaskan kes yang menggabungkan kajian kes Afrika Selatan di mana ia boleh didapati.

Kelayakan

Pemohon biasanya:

  • memegang sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda atau diploma tiga tahun dari universiti, teknikon atau institusi lain yang diluluskan

ATAU

  • memegang kelayakan akhir badan profesional yang boleh diterima oleh Universiti
  • mempunyai sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman praktikal dan / atau organisasi praktikal yang berkaitan dengan sepenuh masa.
  • menjadi mahir dalam Bahasa Inggeris
  • telah mendapat lulus dalam peperiksaan Matematik dalam peperiksaan Sijil Kanan atau bersamaan

Anda tidak memerlukan ijazah pertama dalam perniagaan, perakaunan atau ekonomi untuk memohon. Kami mengalu-alukan aplikasi dari graduan dalam mana-mana bidang (misalnya kejuruteraan, seni, sains, undang-undang dan lain-lain)

Jika anda tertarik dengan apa yang ditawarkan oleh MBA Rhodes tetapi tidak pasti mengenai kelayakan anda untuk program kami dan sama ada kursus yang tepat untuk anda, sila hubungi Pengarah Sekolah Perniagaan Universiti Rhodes, untuk perbincangan tidak formal.

Prosedur Pemilihan

Calon yang, berdasarkan permohonan mereka muncul memenuhi kriteria kami, biasanya dijemput untuk temu bual di Grahamstown, East London atau Port Elizabeth. Sebagai tambahan untuk membolehkan kami menilai sama ada anda sesuai untuk program ini, kami sedar bahawa wawancara itu mestilah proses dua hala untuk memastikan bahawa anda, pemohon, merasa gembira dengan apa yang ditawarkan oleh MBA Rhodes, tanpa keraguan dan kekaburan. Pemohon juga dikehendaki menulis ujian kemasukan yang menilai literasi dan numerasi.

Pautan

Risalah MBA

Borang permohonan

This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Jan. 2019
Duration
Tempoh
Sambilan
Locations
Afrika Selatan - Grahamstown, Eastern Cape
Tarikh mula : Jan. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Jan. 2019
Afrika Selatan - Grahamstown, Eastern Cape
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat