MBA Program

Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) adalah ijazah lanjutan yang dianugerahkan kepada pelajar yang telah menguasai kajian perniagaan. program MBA dianggap antara yang paling berprestij di dunia. Pelajar program MBA mengkaji teori dan aplikasi prinsip-prinsip perniagaan dan pengurusan. Program MBA melengkapkan pelajar dengan pengetahuan yang boleh digunakan untuk pelbagai situasi perniagaan dunia sebenar.

MBA boleh menambah daya saing tambahan kepada mana-mana resume profesional - sama ada anda datang secara langsung daripada ijazah sarjana muda atau yang bekerja profesional. program MBA dalam Perniagaan Antarabangsa , program MBA di HR , program MBA dalam Kewangan , program MBA dalam Pengurusan , MBA program di IT ,idType = 1 & idSector = 265 "> program MBA di pemasaran dan banyak lagi berkaitan dengan pelbagai bidang perniagaan. program MBA akan memberi manfaat kepada profesional yang mencari pekerjaan dalam sektor awam, bukan keuntungan dan sektor swasta, atau pemilikan perniagaan.

Pelbagai program MBA berbeza dapat banyak - don 't biarkan ia menghalang anda! Mulakan carian anda dengan melihat MBA program yang paling popular yang disenaraikan di bawah.

MBAs baru ditambah

Cromwell UK International Education

Top Up MBA Antarabangsa

Sept. 20, 2018
The New University Buckinghamshire New University MBA adalah ijazah Sarjana bagi mereka yang memegang ijazah sarjana muda dan diploma pascasiswazah dan ingin mendapat penguasaan dalam bidang Pentadbiran Perniagaan di pasaran global.

Johnson & Wales University

MBA

Sept. 20, 2018
Mahu mengambil kerjaya anda ke peringkat seterusnya? Program MBA bertaraf dunia, yang keempat terbesar di New England (di belakang hanya Harvard, BU, dan MIT) dan diikuti di kampus Utara Miami dan Denver kami, direka untuk menampung jadual profesional kerja dan bahkan boleh diselesaikan hanya dalam 12 bulan.

Assumption College

MBA

Sept. 18, 2018
Jabatan Pengajian Perniagaan di Assumption College menawarkan program MBA paruh waktu yang direka untuk profesional yang bekerja, serta MBA dipercepat sepenuh masa untuk graduan kolej baru-baru ini dengan ijazah perniagaan.

Universiti di مليسيا

Ubah lokasi

Apakah yang dimaksudkan dengan MBA?

MBA mengajar terutamanya kemahiran kuantitatif yang diperlukan untuk jawatan pengurusan seperti perakaunan, kewangan, pemasaran, statistik, pengurusan projek, operasi teknik penyelidikan, membuat keputusan analisis, dan sumber manusia. Beberapa program MBA pakar dalam bidang tertentu, contohnya kewangan , IT atau Perniagaan Antarabangsa , manakala yang lain adalah lebih umum. Ramai pelajar luar profesion perniagaan mengejar MBA kerana ia memberi mereka kemahiran untuk bergerak ke dalam kedudukan pengurusan dalam bidang asal mereka. Sebagai contoh, ramai jurutera memilih MBA bukan sarjana teknikal kerana mereka menjadi berminat dalam pengurusan selepas mengasah kemahiran teknikal mereka untuk beberapa tahun.

Kebaikan MBA

Keupayaan untuk menguasai gaji yang lebih tinggi adalah sebab yang paling ketara untuk mengambil program MBA. A 2012 kajian olehforbes.com/sites/ronaldyeaple/2012/05/30/is-the-mba-obsolete/ " data-cke-saved-href="http://www.forbes.com/sites/ronaldyeaple/2012/05/30/is-the-mba-obsolete/">Forbes reported pelajar sepenuh masa biasanya mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian yang dibayar 50 peratus lebih tinggi daripada pendapatan mereka sebelum mereka masuk sekolah. Satu lagi kajian sekolah di Virginia mendapati, 18 bulan selepas tamat pengajian, gaji median bagi graduan MBA adalah kira-kira dua kali ganda daripada graduan dengan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perniagaan.

Selain pendapatan meningkat, mengambil MBA mempunyai faedah lain, seperti:

 • Meningkatkan pengetahuan mengenai amalan terbaik dan lain-lain aspek persekitaran perniagaan yang boleh memberi anda perspektif yang lebih luas.Perspektif ini boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik dan meningkatkan keupayaan anda untuk menjalin hubungan interpersonal yang anda berurusan dengan kedua-dua pelanggan dan pekerja.
 • Memberi anda peluang rangkaian untuk bertemu dengan orang-orang dari lain
  industri. Di samping meningkatkan rangkaian peribadi anda, anda juga akan mendapatkan maklumat tentang bagaimana industri yang berbeza mengendalikan dan isu-isu yang mereka hadapi.
 • Menyediakan peluang untuk mengamalkan pengurusan dan kemahiran kerja berpasukan dalam suasana dengan beberapa, jika ada, akibat untuk membuat kesilapan.
 • Menunjukkan bahawa anda komited untuk profesion anda. Terdapat apa-apa seperti ijazah lanjutan untuk membiarkan orang lain tahu bahawa anda serius tentang kerjaya anda. Faedah sampingan menjadi seorang pelajar adalah bahawa anda juga mungkin layak untuk diskaun dalam masyarakat profesional semasa anda menghadiri sekolah.
 • Kemahiran yang akan memindahkan ke bahagian lain dalam hidup anda belajar. Pengurusan dan kemahiran kuantitatif anda belajar daripada MBA boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik dan yang lebih teratur dalam semua aspek kehidupan anda. MBA kemahiran anda juga boleh menjadi berharga jika anda mempunyai minat yang membawa anda untuk peranan kepimpinan dalam sebuah organisasi di luar daripada tugas harian anda.

Memilih Program MBA Itulah Hak untuk Anda

Terdapat beratus-ratus program MBA, jadi sebelum anda memilih satu, berfikir tentang matlamat anda, minat dan gaya hidup anda. Jika matlamat dan minat anda tertumpu di satu kawasan, seperti kewangan, keusahawanan, atau perniagaan antarabangsa, anda mungkin ingin mengambil program khusus. Gaya hidup anda juga akan membantu anda membuat keputusan sama ada anda mahu menghadiri sekolah sepenuh masa, separuh masa, atau mengikuti kursus pembelajaran dalam talian atau jarak pengajian.

 • Sepenuh Masa . Menghadiri sekolah sepenuh masa biasanya memerlukan komitmen dua tahun. Pada masa ini, anda akan mungkin tidak dapat tahan kerja sepenuh masa, jadi pastikan untuk faktor yang ke dalam perbelanjaan anda. Sebaliknya, menghadiri sekolah sepenuh masa membolehkan anda untuk menumpukan perhatian penuh kepada pelajaran dan akan membuat anda lebih banyak masa untuk komitmen keluarga dan usaha-usaha lain.
 • Part Time . Banyak sekolah menawarkan program separuh masa pada waktu malam atau hujung minggu. Program hujung minggu yang sangat popular di kalangan pelajar-pelajar yang mesti berjalan untuk bekerja atau yang bekerja tidak tentu masa. Kelebihan utama kepada kehadiran sebahagian adalah bahawa anda tidak perlu meninggalkan kerja anda, dan sesetengah majikan mungkin membayar sebahagian atau semua perbelanjaan anda. Walau bagaimanapun, mengimbangi pekerjaan sepenuh masa dengan kajian masa sebahagian bukan untuk semua orang. Program separuh masa berbeza panjang. Beberapa program yang sangat berstruktur dan tawaran dipercepatkan pilihan pembelajaran yang boleh diselesaikan dalam satu tahun, manakala yang lain membolehkan anda untuk meneruskan pada kelajuan anda dan mengambil apa sahaja masa yang anda perlukan untuk menyelesaikan.
 • Online dan Pengajian Jarak Jauh . Online dan pembelajaran jarak jauh program MBA kini menjadi semakin popular. Banyak menawarkan fleksibiliti yang besar dalam jadual dan tempoh dan boleh membolehkan anda untuk mengambil bahagian dalam program berprestij tanpa bergerak. Anda terlepas peluang dan keupayaan untuk belajar daripada rakan-rakan pelajar apabila anda mengkaji talian rangkaian. Walau bagaimanapun, banyak program pembelajaran jarak jauh mempunyai "sekutu" di kawasan tunggal, supaya anda boleh mengekalkan beberapa faedah daripada kehadiran bermastautin.


Berikut adalah beberapa perkara tambahan yang perlu dipertimbangkan apabila anda memilih program MBA:

 • Kos berbeza-beza secara meluas, daripada kira-kira $ 20,000 hingga sehingga $ 60,000 atau lebih di sesuatu institusi top-tier. Walau bagaimanapun, kajian Forbes itu mendapati ia biasanya mengambil masa hanya kira-kira 3,5-4 tahun untuk pulang modal atas pelaburan MBA.
 • Pastikan untuk memilih MBA program bertauliah. Terdapat berpuluh-puluh badan akreditasi seperti Persatuan untuk Advance Collegiate Sekolah Perniagaan di Amerika Syarikat dan Persatuan MBA di UK.


Peluang Kerjaya

Peluang kerjaya dengan MBA adalah hampir tidak berkesudahan. Beberapa graduan memilih untuk kekal dalam perniagaan tradisional dalam industri tertentu, manakala yang lain mungkin ingin menukar industri atau menggunakan kemahiran mereka untuk memulakan syarikat mereka sendiri. Banyak tempatan, negeri, persekutuan dan kakitangan kerajaan juga mendapati bahawa MBA menyediakan kemahiran yang mereka perlukan untuk bergerak ke dalam kedudukan peringkat yang lebih tinggi dan juga bergerak dari satu agensi kerajaan yang lain. Pertubuhan bukan keuntungan sentiasa memerlukan orang yang kedua-dua bersemangat dan tahu bagaimana untuk menjalankan sesuatu. Tidak kira apa yang anda pilih untuk lakukan, anda akan meletakkan kemahiran MBA anda untuk menggunakan yang baik!