MBA khusus dalam Pengurusan Strategik dan Perisikan Ekonomi

ESLSCA Business School

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

MBA khusus dalam Pengurusan Strategik dan Perisikan Ekonomi

ESLSCA Business School

Dimulakan pada 2005, MBA yang mengkhusus dalam Pengurusan Strategik dan Perisikan Ekonomi (MSIE) adalah unik di Perancis hari ini, kerana ia benar-benar di persimpangan perisikan dan strategi ekonomi.

Dengan melampaui pendekatan tradisi pengurusan organisasi dan analisis kompetitif, latihan berterusan MSIE menawarkan metodologi yang disesuaikan dengan keperluan baru pembuat keputusan yang dihadapi oleh pertembungan ekonomi.

Jadual-jadual itu bersesuaian dengan aktiviti profesional sepenuh masa. Pengauditan peribadi juruaudit terhadap pencapaian objektif profesional mereka adalah ciri pedagogi EMT.

KEDUDUKAN

Sejak tahun 2002, Ecole de Guerre Economique telah disenaraikan sebagai pembentukan Perancis terbaik dalam "Perisikan Ekonomi" oleh panduan Eduniversal-SMBG Master Terbaik dan tuan terbaik ke-7 pada tahun 2017 dalam " Master in Business Intelligence, Knowledge and Security Management " masters.com).

Christian Harbulot, pengarah program, menerima hadiah pedagogi terbaik untuk semua kursus pada tahun 2005 di Anugerah Pedagogi.

OBJEKTIF

 • Memberi juruaudit kunci kepada pengurusan projek perisikan ekonomi.
 • Belajar, menghasilkan semula dan menerapkan metodologi pengamal terbaik dalam perisikan ekonomi.

WHO IS TRAINING

Latihan peringkat tinggi ini bertujuan untuk pengurus dan pengurus semua fungsi (pembangunan perniagaan, pemasaran, komersial, kewangan, undang-undang, strategi, R

PERKONGSIAN

Dalam 20 tahun kewujudan, Sekolah Perang Ekonomi telah menjalin hubungan yang kuat dengan rakan-rakan institusi, akademik atau teknikal, baik di Perancis dan di peringkat antarabangsa. Sebagai contoh: Institut EI, CCI Perancis, Yayasan Prometheus, ANAJ-IHEDN, Perikatan Data Besar, Lexis Nexis, KB Crawl, Konsep Gephi ...

PROGRAM KURSUS

Latihan ini mempunyai tempoh purata 320 jam arahan ditambah 80 jam latihan yang diarahkan.

Ia dipecah menjadi 3 modul pengajaran dan 2 kalendar yang disesuaikan untuk setiap aktiviti profesional.

 • Pelajaran: Ini melibatkan pemahaman interaksi antara isu-isu geoeconomic, kompetitif dan kemasyarakatan, mentafsir sumber baru persaingan ekonomi, pecah, pakatan dan gabungan, mengenalpasti kaedah pengembangan ekonomi dan logik baru pertumbuhan ekonomi. penaklukan pasaran.
 • Latihan yang diarahkan: Pedagogi EGE sebahagian besarnya berdasarkan tindakan, iaitu untuk mengatakan latihan dijalankan dari kes-kes yang dicadangkan oleh syarikat, pentadbiran atau pelaku ekonomi masyarakat madani.
 • Kerja peribadi: Ini adalah tentang menyediakan pembuat keputusan masa depan untuk mengetahui bagaimana menggunakan semua mata pelajaran masyarakat maklumat. Memacu perniagaan melibatkan pendekatan baru kepada pengurusan melalui pembelajaran dan menguasai alat untuk penyelidikan, analisis maklumat dan sokongan keputusan.

PELUANG

Berhadapan dengan kenaikan risiko dan pendedahannya kepada pasaran antarabangsa akibat globalisasi, syarikat itu kini mesti mempunyai permulaan.

Pertalian saling ketergantungan antara bidang ekonomi, politik dan sosial, digabungkan dengan dunia komunikasi yang terganggu oleh teknologi baru, telah meningkatkan keperluan bagi syarikat untuk menyediakan maklumat yang strategik, boleh dipercayai dan bernilai tinggi.

Menguruskan aliran maklumat ini memerlukan pengetahuan khusus yang tuan profesional EI.

Perniagaan inti perisikan ekonomi memberi tumpuan kepada kitaran maklumat yang merupakan intipati dari disiplin. Kitaran ini meringkaskan pemprosesan maklumat oleh syarikat dan mentakrifkan kepakaran yang diperlukan untuk mengawalnya.

BEBERAPA PROFIL ANCIENS

Mereka menduduki jawatan pengurus, pengarah, dalam jabatan strategi, R

 • Nicolas DUBUC, Pengurus Watch, Michelin
 • Virginie ALLAIRE, Pengarah, Coop West
 • Frédéric RAYNAL, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas, Quarkslab
 • Ludovic PARISOT, Pengurus Inovasi, GDF Suez
 • Alexandre LUBOT, Ketua Pegawai Eksekutif, Meetic France
 • Luc DELNORD, Pengarah Keselamatan, The Post
 • Jean-Luc Jaboulay, Pegawai Kanan, Kementerian Pertahanan
This school offers programs in:
 • Perancis


Tarikh Akhir Kemaskini June 14, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sambilan
Price
Harga
9,000 EUR
Locations
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2019
Perancis - Paris, Île-de-France
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat