MBA dengan Pengkhususan dalam Pengurusan atau Perolehan

Umum

Penerangan Program

 • Tempoh: 18 Bulan
 • Kelayakan yang dianugerahkan: MBA dengan Pengkhususan dalam Pengurusan / dengan Pengkhususan dalam Perolehan
 • Badan Penganugerahan: Kolej Alexander
 • (Dikreditkan oleh 'Agensi Cyprus Jaminan Kualiti dan Akreditasi dalam Pengajian Tinggi' (CYQAA)
 • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris
 • Cara Pengajian: Sepenuh masa
 • Kredit ECTS: 90

Insight Course

Kursus ini fleksibel dan unik kerana ia menawarkan para pelajar dan profesional perniagaan peluang untuk belajar, mengurus dan mengamalkan pengkhususan pilihan mereka melalui Pathway Perolehan awam / swasta atau Pathway Pengurusan . Kursus ini juga membolehkan para pelajar peluang untuk menggabungkan modul dari kedua-dua Pathways sebagai alternatif untuk memilih hanya satu daripada dua pengkhususan. Ini boleh dilakukan melalui Pathway Umum MBA.

Mana-mana Pathway anda memutuskan untuk mengikuti, beban belajar anda tidak akan melebihi lebih daripada 3 modul setiap tempoh, sesi kuliah anda akan mempunyai tempoh maksimal hanya 2 jam dan akan berlangsung pada waktu malam atau Sabtu dan anda akan diajar dan dinilai oleh berpengalaman akademik dan profesional. Anda juga akan mempunyai tempoh enam bulan untuk menyediakan disertasi anda.

Pengkhususan

Pathway Perolehan

Program MBA ini adalah satu-satunya di Cyprus yang menawarkan Pathway Perolehan. Pengkhususan ini dicirikan oleh kandungan interdisiplinernya dan menawarkan wawasan pemerolehan profesional agar pelajar dapat memberi kesan langsung kepada syarikat dan institusi awam dan swasta yang dikaitkan dengannya. Ia memanfaatkan projek-projek penyelidikan terbaru dari Pusat Penyelidikan Alexander mengenai Perundangan dan Pelaksanaan Perolehan Awam / Swasta untuk mendapatkan pandangan yang substansial mengenai topik tersebut. Pathway ini sesuai untuk pembeli awam, penender swasta dan pelajar yang berminat dalam kerjaya dalam menguruskan perolehan.

Pathway Pengurusan

Pengkhususan Pengurusan menawarkan perspektif yang mendalam dan mengkaji pengaruh dalaman dan luaran terhadap konsep dan amalan pengurusan seperti perubahan dalam multinasional dan EKS. Ia mengambil kesempatan daripada penyelidikan kontemporer mengenai Perniagaan Mikro dan Kecil yang dijalankan oleh institusi gabungan, Pusat Penyelidikan Alexander. Pathway ini sesuai untuk pelajar yang melihat diri mereka dalam peranan pengurusan dan bercita-cita untuk menjadi fokus Pemimpin dalam Perundingan, Pengurusan Antarabangsa dan Kepimpinan.

Pathway Umum

Pathway MBA Umum membolehkan pelajar menggabungkan modul dari dua bidang dan bukan hanya memilih satu pengkhususan. Ini cara anda boleh menyesuaikan MBA anda kursus yang sesuai dengan kepentingan anda campuran individu, pilihan dan keperluan kerjaya dengan memilih modul elektif dari kedua-dua pihak Pengurusan dan Perolehan pengkhususan Pathways untuk arah yang lebih fleksibel pembangunan manakala mendapat pengetahuan yang berharga dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi Pakar Pengurusan dan Keusahawanan.

131855_photo-1517245386807-bb43f82c33c4.jpgHeadway / Unsplash

Kandungan dan Tempoh

Program MBA ini mempunyai jumlah nilai kredit sebanyak 90 kredit ECTS (Sistem Pemindahan Kredit Eropah) dan tempoh 18 bulan selama tiga semester. Dua semester pertama kursus dibahagikan kepada empat syarat 8 minggu (Terma A, B, C, D) dan keseluruhan semester ketiga dan akhir disebut sebagai Term E.

Kuliah berlangsung antara dua dan empat kali seminggu, bergantung kepada beban kajian untuk setiap istilah. Struktur kursus memberi tumpuan kepada hanya tiga Modul setiap istilah yang membenarkan pengurusan beban kerja yang lebih baik dan peningkatan skop untuk kejayaan. Semasa Semester ketiga (Term E), pelajar hanya akan mengambil satu modul selain menyediakan dan menyelesaikan Disertasi mereka. Tarikh mula tertakluk kepada pengesahan dan mungkin berbeza tetapi sebagai garis panduan umum, semester pertama biasanya bermula pada hari Isnin lepas.

Untuk mempersiapkan pelajar untuk program MBA, dua modul asas dalam Perakaunan dan Ekonomi juga ditawarkan sebelum program MBA dimulakan. Ini adalah pilihan dan tidak mempunyai nilai kredit.

Objektif Kursus

 • Untuk memberikan pemahaman menyeluruh mengenai disiplin pengurusan teras, iaitu teori organisasi, persekitaran ekonomi dan perundangan perniagaan, kaedah perakaunan dan penyelidikan, kewangan, pemasaran, teknologi maklumat dan inovasi, dan proses dan amalan pengurusan dan perolehan;
 • Untuk memberi pelajar pengetahuan dan pandangan yang mencukupi ke dalam peranan pentadbiran perniagaan dan perolehan dalam perusahaan dan masyarakat untuk berfungsi secara profesional dan mencerminkan isu-isu masyarakat;
 • Menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kebolehan akademik yang sesuai untuk maju ke arah memimpin peranan dan tanggungjawab dalam sektor perniagaan dan awam, atau melanjutkan pelajaran mereka;
 • Untuk memberikan pandangan keseluruhan kepada pengurusan organisasi dalam konteks yang berubah-ubah;
 • Untuk membangunkan keupayaan untuk menganjurkan usaha yang kompleks, mengintegrasikan hasil kajian dan analisis yang pelbagai dan menghasilkan produk yang diperlukan mengikut tarikh akhir dan spesifikasi yang ditetapkan;
 • Untuk meningkatkan pengetahuan dan kecekapan teoritis dan praktikal khusus dalam bidang Perancangan dan Pengurusan Perolehan awam dan swasta moden.

Pengajaran dan Pembelajaran

Kursus ini diajar melalui campuran pelbagai persekitaran pembelajaran termasuk ceramah, seminar, tugasan yang dipimpin oleh tutor dan projek yang diketuai pelajar bebas serta kajian bebas yang penting termasuk penyelidikan, kerja dalam talian dan penyediaan penilaian.

Penilaian

Anda akan dinilai melalui gabungan kerja kursus dan peperiksaan yang bertujuan untuk menilai bukan sahaja apa yang anda ketahui tetapi juga sifat-sifat yang dinilai oleh majikan termasuk kerja berpasukan, komunikasi dan kemahiran persembahan, kemahiran IT dan numeracy, kemahiran pengurusan projek dan masa serta kemahiran intelektual pemecahan masalah, pemikiran kritikal, analisis dan penilaian, kreativiti dan inovasi. Tugasan akan diubah dan akan termasuk esei, laporan, pelan perniagaan, projek penyelidikan terpakai, pembentangan serta penilaian diri.

Keperluan Pengijazahan

Untuk mencapai MBA / MBA Am dengan Pengkhususan dalam Perolehan / MBA dengan Pengkhususan dalam Ijazah Pengurusan, anda mesti berjaya menyempurnakan sepuluh modul teras (50 ECTS), tiga modul pilihan / pengkhususan anda (15 ECTS) dan Disertasi anda (25 ECTS) memperolehi jumlah 90 kredit ECTS yang diperlukan untuk layak untuk tamat pengajian.

Syarat kemasukan

Pemohon mesti memegang ijazah pertama Sarjana Muda dalam bidang pengajian yang berkaitan atau setara yang diiktiraf dari badan profesional serta surat rujukan dari dua majikan atau dari satu majikan ditambah satu rujukan akademik. Pemohon yang berpengalaman minimum tiga tahun dalam bidang pentadbiran akan diberi keutamaan. Anda mungkin ditemuramah sebelum diterima.

Pemohon yang bahasa pertamanya bukan bahasa Inggeris akan dijangka memenuhi keperluan kami untuk kecekapan bahasa Inggeris. Graduan Program Bahasa Inggeris akan dianggap layak mendapat kemasukan tanpa bukti bahasa Inggeris tambahan. Calon berbahasa Inggeris bukan asli akan dikehendaki mengemukakan sijil berikut: TOEFL dengan gred 550, GCEOL dengan gred minimum C, gred minimum IELTS 5.5. atau mana-mana sijil setaraf yang lain. Calon tanpa syarat Bahasa Inggeris yang mencukupi akan berpeluang mengambil Ujian Bahasa Inggeris persediaan Kolej.

Kemasukan berdasarkan pengalaman akan dipertimbangkan dari individu yang mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman pengurusan tetapi tidak mempunyai ijazah pertama. Bukti pembangunan dan pencapaian profesional alternatif mesti dikemukakan dengan permohonan itu.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Alexander College has a long-standing history of educational excellence and this is owed, in no small part, to our established UK connections and collaborations with accredited UK Universities and awa ... Baca lebih lanjut

Alexander College has a long-standing history of educational excellence and this is owed, in no small part, to our established UK connections and collaborations with accredited UK Universities and awarding bodies. Over the years we have established a number of close links and in addition to our own recognised programmes, we currently offer UK undergraduate and postgraduate degrees in collaboration with Canterbury Christ Church University (CCCU). Deciding to study for a degree is not an easy choice; it requires a high level of commitment and dedication in order to succeed. At Alexander, we understand this and strive to make your time with us an enjoyable, rewarding and worthwhile experience. Baca Ringkas