MBA dengan Media

Umum

Penerangan Program

Ambil kewartawanan dan pengalaman media anda ke peringkat seterusnya dengan Cardiff MBA dengan Media.

Dihantar dengan kerjasama Sekolah Kewartawanan, Media dan Kebudayaan, Cardiff MBA dengan Media menggabungkan bahan-bahan teras MBA utama kami dengan peluang untuk memahami cabaran pengurusan yang berbeza dalam industri media.

Anda akan mendapat asas perniagaan, pengurusan dan pengetahuan media dan wawasan yang mantap untuk membantu anda menjawat jawatan kanan dalam organisasi media di seluruh dunia. Anda akan mendapat manfaat daripada pengajaran yang disampaikan oleh pengamal akademik pakar yang disokong oleh teori terkini dan dimaklumkan oleh dunia, ilustrasi dan pengalaman praktikal.

MBA Cardiff dengan Media direka untuk orang-orang yang mempunyai pengalaman kerja yang relevan dalam kewartawanan dan media, yang mempunyai cita-cita untuk mempercepatkan perkembangan mereka kepada peranan kepimpinan senior melalui tempoh kajian dan pembangunan peribadi yang difokuskan. Program ini menawarkan pengalaman yang mencabar yang akan menghulurkan dan menyokong pengurus yang ingin memacu perubahan perniagaan yang positif.

Di samping pelajar dengan pelbagai latar belakang, anda akan mengembangkan pengetahuan perniagaan anda, meningkatkan kesedaran diri anda dan mengasah kemampuan anda sebagai pemimpin yang berkesan dan inspirasi. Anda akan mempertimbangkan implikasi komersil, sosial dan alam sekitar yang lebih luas dalam membuat keputusan dalam pelbagai konteks praktikal dan berpeluang untuk memahami cabaran pengurusan industri media, yang penting untuk kejayaan ekonomi kreatif yang maju dan maju.

MBA Cardiff dengan Media akan membantu anda membuat perubahan.

Ciri khas

 • Springboard ke dalam program MBA Cardiff dan komuniti pembelajaran dengan orientasi khas dan program pembinaan pasukan.
 • Perkhidmatan Kelebihan Kerjaya: Akses kepada perunding kerjaya dan jurulatih peribadi untuk pembangunan profesional yang diperibadikan.
 • Program Pembangunan Kepimpinan yang dipesan lebih dahulu, untuk membantu anda menilai keupayaan kepimpinan anda, membangunkan laluan pembangunan peribadi dan membina kemahiran kepimpinan utama.
 • Cardiff Connections akan membantu anda menjadi sebahagian daripada komuniti perniagaan melalui acara rangkaian, akses kepada pemimpin perniagaan dan alumni bercakap mengenai motivasi dan pilihan kerjaya mereka, dan lawatan syarikat.
 • Jelajah Pelancongan Antarabangsa yang menyediakan peluang untuk mengkaji amalan perniagaan dalam konteks yang tidak dikenali.
 • Tema bersepadu kontemporari yang dijalankan melalui semua modul, seperti masa depan kerja, kepimpinan yang bertanggungjawab dan transformasi digital.
 • Peluang untuk membuat perubahan kepada masyarakat dan ekonomi melalui aktiviti pembelajaran dan kokurikulum sejajar dengan Nilai Awam.

Penilaian yang direka untuk menangani cabaran dunia sebenar:

 • Cabaran Simulator Strategi Perniagaan
 • Cabaran Rakyat
 • Cabaran Perundingan Antarabangsa
 • Cabaran Inovasi
 • Cabaran Media
 • Cabaran Simulasi Krisis

Projek Pemecut - respons kepada masalah yang rumit, pelbagai masalah yang ditimbulkan oleh klien perniagaan.

Kriteria kemasukan

Calon dijangka mempunyai minimum 2: 1 (IPK 3.0 / 4.0) di peringkat sarjana muda, dari institusi yang diiktiraf, dan pengalaman kerja sekurang-kurangnya 3 tahun. Bukan graduan dengan kelayakan profesional yang diluluskan dan / atau pengalaman kerja yang penting juga boleh dipertimbangkan.

Proses temuduga: Pemohon yang disenarai pendek akan diwawancarai, sama ada secara peribadi atau Skype, untuk menubuhkan tahap pengalaman kerja mereka, kebolehan mereka untuk program, dan motivasi mereka.

Pemohon yang bahasa pertamanya bukan Bahasa Inggeris dikehendaki untuk mendapatkan skor IELTS minimum 7.0 secara keseluruhan dengan 6.0 dalam setiap kategori (atau kelayakan bahasa Inggeris yang setara).

Struktur

MBA Cardiff dengan Media disusun sekitar serangkaian enam modul-modul yang ditumpukan, berdasarkan senario rentas fungsian dan tindakan yang biasanya terdapat di tempat kerja. Ini termasuk Kepimpinan Bertanggung Jawab, Transformasi Digital dan Masa Depan Kerja.

Pembelajaran yang diperlukan untuk menghadapi cabaran berpengalaman dalam blok immersive yang direka untuk merangsang rasa ingin tahu anda, memaklumkan proses siasatan anda dan menguatkan penerapan pembelajaran anda.

Pendekatan ini memberikan peluang yang lebih baik untuk:

 • Penggunaan aktiviti berganda dan lanjutan untuk meningkatkan pemahaman.
 • Interaksi pelajar untuk menyokong pengertian akal bersama.
 • Penyiasatan mendalam dipandu.
 • Kerjasama antara pelajar dan pasukan program.
 • Semakan semula pandangan dan perkembangan yang kerap.
 • Pelajaran yang difokuskan dan bukannya permintaan yang mengganggu pelbagai modul.
 • Pembelajaran bebas berstruktur.

Cabaran termasuk simulasi strategi perniagaan, penyelesaian jangka masa singkat dari pasukan pengurusan kanan, dan pembangunan penyelesaian perniagaan yang inovatif. Modul pakar dalam membangun dan mengurus produk media digital kemudian membentangkan satu siri senario langsung yang akan mencabar anda untuk membangunkan cara baru untuk berfikir dan bekerja dengan khalayak tertentu dan untuk membangunkan perspektif fokus dalam keadaan perubahan berterusan.

Projek Accelerator adalah projek dunia nyata yang dijalankan dengan kerjasama klien media untuk membangunkan penyelesaian kepada isu strategik yang penting. Modul menyimpulkan kemudian menggunakan simulasi pengurusan krisis untuk mempertimbangkan pelbagai aspek cabaran kepimpinan semasa. Ia juga menjangkakan landskap masa depan dan perubahan transformatif yang diperlukan.

Struktur berasaskan cabaran yang mendalam ini akan meningkatkan keupayaan anda dalam empat bidang yang saling berkaitan. Anda akan:

 • Membangunkan pemahaman holistik terhadap bidang perniagaan teras dan proses, menggambarkan perspektif fungsional, disiplin dan kontekstual yang kontras.
 • Mengintegrasikan teori dan amalan untuk mempromosikan pemikiran kritis dan menyelesaikan masalah.
 • Terlibat dengan pengambilan keputusan strategik yang rumit, dinamik dan kabur.
 • Dapatkan wawasan yang dipertingkatkan ke potensi peribadi anda dan kemahiran kepimpinan yang maju.

Berjalan sepanjang program ini adalah pakej sokongan yang disediakan oleh Program Pembangunan Kepimpinan MBA. Ini secara langsung menangani kemahiran peribadi dan profesional yang diperlukan untuk anda melaksanakan dengan berkesan dalam setiap cabaran, dan pada peringkat seterusnya dalam kerjaya anda.

Modul-modul yang ditunjukkan adalah contoh kurikulum biasa dan akan ditinjau sebelum tahun akademik 2020/21. Modul akhir akan diterbitkan pada September 2020.

Modul teras

Tajuk modul Kod modul Kredit
Cabaran Global dan Membuat Keputusan Strategik BST901 20 kredit
Perspektif Orang BST902 20 kredit
Analisis Kewangan dan Perniagaan BST903 20 kredit
Kreativiti, Inovasi dan Perusahaan BST904 20 kredit
Projek Pemecut BST906 40 kredit
Perubahan Terkemuka dan Mengubah Hadapan BST907 20 kredit
Program Pembangunan Kepimpinan BST908 10 kredit
Pengenalan Kreatif untuk Membangun dan Mengurus Produk Media Digital MCT596 30 kredit

128696_photo-1497015289639-54688650d173.jpgSam McGhee / Unsplash

Pembelajaran dan penilaian

Bagaimanakah saya akan diajar?

Pendekatan pembelajaran aktif tertanam di Cardiff MBA dengan Media. Kami percaya bahawa pembelajaran yang berkesan diasaskan pada dua perkara - penglibatan anda dalam pengalaman yang pelbagai dan mencabar, dan cara anda memahami pengalaman tersebut, secara individu dan dengan orang lain. Pasukan yang termasuk ahli akademik dari pelbagai disiplin, dan pengamal yang mewakili pelbagai fungsi dan sektor akan memudahkan setiap modul. Ini akan menggambarkan amalan tempat kerja dan menggalakkan persenyawaan silang dari perspektif yang berbeza.

Anda akan mendapati bahawa setiap blok pengajaran melibatkan pelbagai aktiviti termasuk lawatan syarikat, penceramah industri, cabaran masa yang terhad, bermain-main dan simulasi. Ini semua direka untuk menimbang semula pemahaman anda yang sedia ada dan untuk meneroka isu-isu dari perspektif yang berbeza. Pelbagai latar belakang dalam kohort pelajar membuat sumbangan berharga di sini.

Kami akan membantu anda untuk meningkatkan kemahiran reflektif pesanan anda yang lebih tinggi, termasuk pemerhatian, analisis, dan sintesis untuk membangunkan kesimpulan yang komprehensif mengenai pengalaman ini.

Kami juga akan menggalakkan anda untuk menunjukkan kerjasama dengan rakan-rakan, ahli akademik dan pengamal untuk mencabar struktur pengetahuan anda, andaian, nilai dan kemahiran. Ini juga akan membolehkan anda berunding dan membina pandangan baru mengenai sifat kepimpinan dan amalan perniagaan dan membangunkan respons kreatif kepada masalah perniagaan.

Anda akan mempunyai peluang untuk mengintegrasikan dan menerapkan pemahaman baru, bersama-sama dengan kemahiran dari bengkel Pembangunan Kepimpinan, dalam tugas praktikal yang tertanam di setiap blok pembelajaran, dan cabaran kerja kursus formal di mana setiap modul dirancang.

Bagaimanakah saya akan disokong?

Universiti menawarkan banyak sokongan untuk pelajar pasca siswazah. Ini termasuk:

Pembelajaran pusat

Learning Central adalah persekitaran pembelajaran maya di universiti. Semua program dan bahan modul disiarkan di sini untuk pelajar mengakses sebelum, semasa dan selepas kuliah.

Perpustakaan

Pelbagai salinan buku, jurnal dan pangkalan data keras dan elektronik disediakan untuk peserta dalam program ini. Perpustakaan Aberconway terletak di laman web Sekolah Perniagaan utama, dan sumber tambahan boleh didapati di perpustakaan lain di seluruh kampus. Banyak jurnal dan buku juga tersedia secara elektronik.

Sistem Tutor Peribadi

Setiap pelajar diperuntukkan Tutor Peribadi. Ahli kakitangan akademik ini akan memelihara keseluruhan pengalaman pembelajaran dan pendidikan anda. Sekiranya anda mengalami kesulitan, Tutor Peribadi anda akan berada di sana untuk mendengar dan jika mungkin memberi panduan profesional atau jika anda mengarahkan anda ke sumber sokongan yang sesuai.

Perkhidmatan Penasihat Pelajar

Perkhidmatan percuma, tidak berat sebelah, tidak menghakimi dan sulit diberikan kepada pelajar mengenai pelbagai perkara peribadi, kewangan dan akademik.

Hilang Upaya

Nasihat dan sokongan rahsia disediakan untuk pelajar yang kurang upaya atau yang mempunyai kesulitan pembelajaran tertentu (misalnya, disleksia) atau keadaan perubatan jangka panjang.

Perkhidmatan Kaunseling

Perkhidmatan Kaunseling Cardiff University menyediakan ahli-ahli masyarakat universiti dengan peluang untuk mengkaji isu-isu yang menghalang mereka daripada memaksimumkan potensi penuh mereka dan meneroka pilihan untuk perubahan. Perkhidmatan Kaunseling adalah sulit dan percuma. Ia telah mendapat pengiktirafan antarabangsa sebagai Pusat Kecemerlangan untuk kaunseling individu dan kumpulan.

Bagaimanakah saya akan dinilai?

Struktur program blok menyediakan banyak peluang untuk anda merefleksikan pembelajaran dan perkembangan anda secara tidak formal. Aktiviti semakan pengetahuan / kemahiran ringkas dibina ke dalam setiap modul untuk membantu anda memeriksa kemajuan anda dan memperbaiki pendekatan anda untuk belajar. Ini akan membina keyakinan anda dan meningkatkan pendekatan anda ke tugas penilaian rasmi.

Masalah kerja yang realistik membentuk asas penilaian modul formal. Anda akan diharapkan untuk menunjukkan pantulan akademik yang berlanjutan pada setiap tugas, dan juga mengadaptasikan format perniagaan tipikal untuk membentangkan penemuan anda, termasuk persembahan lisan, dan laporan bertulis.

Tugas-tugas penilaian memerlukan anda untuk bekerja secara individu dan sebagai sebahagian daripada pasukan, seperti yang anda lakukan di tempat kerja.

Semua penilaian formal diselesaikan dalam setiap blok modul. Ini membolehkan penyatuan dan aplikasi yang lebih mendalam diperlukan untuk prestasi yang berjaya dalam tugas penilaian berdasarkan kerja kompleks yang dilakukan oleh pemimpin perniagaan. Ia juga mencerminkan masa kerja yang realistik untuk menyelesaikan tugas.

Kemahiran apa yang akan saya praktikkan dan berkembang?

Hasil Pembelajaran untuk Program ini menerangkan apa yang anda akan dapat lakukan hasil daripada kajian anda di Cardiff University . Mereka akan membantu anda memahami apa yang diharapkan daripada anda.

Hasil Pembelajaran untuk Program ini boleh didapati di bawah:

Pengetahuan

Apabila berjaya menyelesaikan program ini, anda akan dapat:

 • Terangkan pengalaman pengetahuan dan pengalaman berasaskan disiplin untuk merekabentuk penyelesaian bersepadu kepada masalah organisasi yang rumit.
 • Kritikal menilai kerangka kerja pengurusan, model, perdebatan dan bukti semasa dan mengintegrasikan dengan amalan.
 • Menilai secara kritis kemahiran penyelidikan dan perundingan yang berbeza untuk melibatkan diri dengan masalah perniagaan yang pelbagai.
 • Menganalisis konteks alam sekitar yang kompleks yang memaklumkan keputusan strategik dalam organisasi dan amalan.
 • Menunjukkan kesedaran holistik terhadap cabaran yang dihadapi oleh perniagaan dalam membuat sumbangan ekonomi dan sosial.
 • Secara kritikal menilai cabaran-kendala dalam menguruskan operasi media digital dalam mediasphere yang saling berkait, saling bergantung dan berpecah-belah.
 • Menunjukkan pemahaman yang mendalam tentang bagaimana untuk menjadikan penemuan penyelidikan menjadi kandungan media yang bernilai.

Kemahiran Intelek:

 • Cari dan diskriminasi antara sumber penyelidikan dan bukti rundingan bersaing.
 • Menganalisis kaedah untuk menjana maklumat utama dan maklumat pengurusan.
 • Analisis secara kritikal dan mensintesis perspektif yang berbeza dan bukti sokongan mereka.
 • Mengintegrasikan teori dan pengalaman kerja yang pelbagai.
 • Membangunkan hujah-hujah yang menarik untuk menyokong rancangan tindakan yang berdaya maju dan kreatif untuk meyakinkan dan menyuarakan pelbagai penonton.

Kemahiran Praktikal Profesional:

Apabila berjaya menyelesaikan program ini, anda akan dapat:

 • Menilai penggunaan praktikal teori dan praktik untuk menghasilkan penyelesaian berasaskan praktik untuk masalah yang tidak terstruktur.
 • Menunjukkan proaktif dan keupayaan untuk mengambil inisiatif.
 • Menunjukkan kepimpinan yang bertanggungjawab dan beretika.
 • Mengenal pasti dan menangani keperluan pembangunan peribadi dan profesional.
 • Membangunkan kaedah yang boleh dipercayai untuk mengumpul data primer.
 • Keupayaan untuk membuat keputusan dalam situasi yang mencabar.
 • Bekerja secara berkesan dalam pasukan kepimpinan.
 • Buat cadangan yang berdaya maju untuk perniagaan media baru.

Kemahiran Boleh Pindah / Kekunci:

Apabila berjaya menyelesaikan program ini, anda akan dapat:

 • Selesaikan masalah secara kreatif.
 • Berkomunikasi dengan khalayak yang pelbagai melalui pelbagai media.
 • Menunjukkan refleksi diri dan kesedaran diri.
 • Bekerja secara bebas dan bersama.
 • Gunakan teknologi digital.
 • Mengurus diri sendiri dan orang lain.

Prospek kerjaya

Program ini direka untuk mereka yang mempunyai pengalaman kerja yang sedia ada. Penyelesaian program yang berjaya akan membolehkan anda memohon jawatan lebih senior atau mencari perubahan karier transformatif.

Yuran tuisyen

 • UK dan pelajar EU: £ 19,950
 • Pelajar dari luar EU: £ 27,650
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Our world-leading research was ranked 5th amongst UK universities in the most recent Research Excellence Framework for quality and 2nd for impact. We provide an educationally outstanding experience fo ... Baca lebih lanjut

Our world-leading research was ranked 5th amongst UK universities in the most recent Research Excellence Framework for quality and 2nd for impact. We provide an educationally outstanding experience for our students. Baca Ringkas