MBA dalam Perbankan, Pentadbiran Cukai dan Perkhidmatan Kewangan (BFS)

Umum

Penerangan Program

Misi

Program ini bertujuan untuk pelajar dengan campuran dinamik isu kontemporari yang mempengaruhi Perbankan, Pentadbiran Cukai, dan Kewangan. Pendekatan sememangnya sesuai untuk sebuah negara yang berusaha mencari tempat di kalangan ekonomi sedang pesat membangun.

Objektif

Objektif utama kursus ini adalah untuk menyediakan pelajar dengan pengetahuan yang sedia ada yang menghubungkan teori untuk berlatih di lapangan. Ia juga bertujuan untuk melatih pelajar yang kompeten dalam mengendalikan kedudukan kewangan dan kewangan lain di kedudukan pengurusan peringkat pertengahan dan atas dalam ekonomi.

Syarat Kemasukan

Setiap calon yang ingin masuk ke dalam program MBA 2 tahun mestilah mempunyai sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda (dalam mana-mana bidang) dengan sekurang-kurangnya Kepujian Kelas Kedua (tanda lulus 50%), atau kelayakan yang setara yang diiktiraf oleh Majlis Universiti.

Calon-calon yang mempunyai kelayakan lain yang tidak disifatkan setaraf mungkin diperlukan untuk mengambil kursus sarjana dan / atau lepasan tambahan yang dianggap relevan oleh Jabatan. Kemasukan calon-calon tersebut hendaklah disahkan tertakluk kepada kejayaan yang berjaya di kursus tambahan yang diperlukan.

Masa Depan, Kerjaya dan Peluang Pekerjaan

Selepas tamat pengajian, graduan MBA akan menduduki kedudukan menengah dan kanan dalam mana-mana organisasi perniagaan, baik dalam sektor awam dan swasta serta NGO kebangsaan dan antarabangsa.

Bayaran

Yuran tuisyen setahun ialah 2,024,500F CFA untuk Cameroon dan 4,039,500 F CFA untuk pelajar asing.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Catholic University of Cameroon CATUC, Bamenda was founded in the name of the Catholic Church by the bishops of the Ecclesiastical Province of Bamenda as a national institution of learning. Given ... Baca lebih lanjut

The Catholic University of Cameroon CATUC, Bamenda was founded in the name of the Catholic Church by the bishops of the Ecclesiastical Province of Bamenda as a national institution of learning. Given its origins and the historic role of its ecclesiastical faculties, this university has a responsibility to the Church in Cameroon: It is called to be an intellectual center of highest quality, where the relation between revealed truth and human truth can be examined in depth and with authority against the background of the Cameroon experience. Baca Ringkas