Mengenai

Kolej Pentadbiran Perniagaan di Al Falah University di Dubai bertujuan untuk menjadi Kolej yang berdaya saing dan diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk perkhidmatan pendidikan, perundingan, dan penyelidikan yang berwibawa. Kolej ini menyediakan pelajar dengan visi dan alat praktikal untuk membolehkan mereka menjadi pemimpin yang terkenal dalam perniagaan, pengurusan, sumber manusia, perakaunan dan pemasaran; beberapa di peringkat sarjana dan lain-lain di peringkat sarjana. Para pelajar dipupuk dengan asas yang kuat dalam kedua-dua aspek teori dan penerapan kursus-kursus yang berkaitan dalam program pengajian khusus mereka. Di peringkat siswazah, para pelajar dijamin dengan didedahkan kepada pengajaran di peringkat lanjutan untuk membezakannya antara lain dalam jurusan mereka.

Kolej ini membina pelajar dengan visi dan alat praktikal yang membolehkan mereka menjadi istimewa dalam bidang sumber manusia. Para pelajar diberikan asas kukuh dalam kedua-dua aspek teori dan penerapan pemasaran dan kursus-kursus lain yang berkaitan.

Program ini menyediakan para pelajar untuk peranan mereka sebagai pengurus kanan yang berpotensi sementara mencapai peningkatan segera dalam prestasi pengurusan. Sebagai praktikal, teori berkaitan dengan amalan untuk menyediakan 'penyelesaian yang lebih baik' kepada masalah dan peluang perniagaan.

Cadangan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) disusun untuk menjana graduan yang akan mendedahkan kepimpinan, penerapan prinsip perniagaan yang berprestij, dan pemahaman yang teliti terhadap kesan perniagaan kepada masyarakat dan alam sekitar.

Program MBA direka untuk membangunkan kecekapan strategik, tingkah laku, dan teknikal yang membolehkan individu menjadi penghibur unggul dalam persekitaran perniagaan mereka. Program ini memberi tumpuan kepada penyediaan pengalaman pendidikan yang menyediakan pelajar untuk melibatkan diri dalam isu-isu di persimpangan perniagaan dan masyarakat seperti amalan perniagaan etika, globalisasi dan perubahan teknologi.

Kursus Pra-MBA

Pemohon ke Program MBA dijangka mempunyai latar belakang yang sesuai dengan kemahiran yang ditunjukkan dalam matematik, ekonomi, dan pelbagai bidang perniagaan. Pelajar MBA yang tidak mempunyai kecekapan dalam bidang asas yang diperlukan boleh mendaftar sebagai pelajar Pra-MBA ketika menyelesaikan kursus asas yang diperlukan.

Kursus Tidak

Tajuk kursus

Prasyarat

Cr

0501501

Prinsip Pengurusan

Tiada

-

0502501

Prinsip Perakaunan

Tiada

-

0509501

Prinsip Ekonomi

Tiada

-

0504501

Prinsip Pemasaran

Tiada

-

0509502

Prinsip Perangkaan

Tiada

-

Program MBA mempunyai empat kepekatan:

 1. Pentadbiran perniagaan
 2. Pengurusan Sumber Manusia
 3. Pemasaran
 4. Perakaunan

Matlamat

 1. Komunikasi lisan dan bertulis: kepercayaan, penghakiman, dan penyiasatan tegas, artikular, berpengaruh, dan berkesan, mengeksploitasi pendekatan dan kaedah yang berbeza termasuk pembentangan dalam sekatan masa yang diberikan dan maklumat yang jelas dan ringkas serta teks perniagaan.
 2. Keupayaan pengurusan dan kerjasama: berhubung dengan pasukan yang aktif dan berusaha untuk merealisasikan matlamat umum. Kenal pasti kekuatan dan kelemahan orang lain dan melibatkan mereka untuk mencapai matlamat yang ditetapkan.
 3. Pengetahuan Perniagaan Asas: mengembangkan kemahiran untuk menggabungkan konsep utama dan kaedah pelbagai khusus untuk membuat keputusan perniagaan, termasuk perakaunan, kewangan, pemasaran, pengurusan, operasi, pengurusan sumber manusia dan teknologi.
 4. Kemahiran Kuantitatif dan Kualitatif: menggunakan kaedah kuantitatif dan kualitatif untuk mewakili, menilai, menganalisa situasi dan masalah perniagaan dengan teliti dan teratur, mentafsirkan hasil, dan mencadangkan penyelesaian bermakna.
 5. Orientasi Etika: Menilai dan mengenal pasti keadaan masalah etika dan moral dan perhatian, memahami prinsip-prinsip perilaku manusia yang sesuai, kesan pelbagai tingkah laku terhadap orang lain, dan kod etika dan piawaian etika, dalam membangunkan prinsip dan nilai peribadi untuk menangani isu dan situasi tersebut.

Objektif

 1. Pelajar akan menyatakan kemahiran untuk berkomunikasi dalam tetapan kumpulan, mengulas, menaikkan soalan, dan sebaliknya mengambil bahagian dengan betul dalam perbincangan rasmi dan tidak rasmi
 2. Graduan akan menunjukkan metodologi kumpulan yang betul untuk memimpin tugas pasukan yang menghasilkan prestasi yang berkesan
 3. Graduan akan menganalisis prestasi perniagaan yang tidak produktif yang terhasil daripada proses perniagaan yang tidak bersepadu
 4. Graduan akan merumuskan cadangan yang mantap untuk meningkatkan proses perniagaan bersepadu
 5. Graduan akan melaksanakan kaedah yang sistematik untuk menyelesaikan masalah perniagaan
 6. Siswazah akan menilai penyata kewangan dan dokumen untuk menyokong keputusan perniagaan
 7. Pelajar akan menggunakan metodologi yang betul dalam mengumpul dan menganalisis data yang berkaitan dengan membuat keputusan pengurusan
 8. Pelajar akan menunjukkan keupayaan dengan dapat memahami hasil analisis

Hasil Pembelajaran Program - Perakaunan

Pengetahuan

 • PLO 1- Mengekalkan kemahiran komunikasi yang berguna dalam persekitaran perniagaan yang maju dengan menggunakan pelbagai media dan alat IT, secara lisan dan secara bertulis kepada penonton umum dan khusus.
 • PLO 2- Ekspresikan kesedaran mendalam mengenai bidang perniagaan teras dari orang, ekonomi, jualan dan persepsi pengurusan penting bagi organisasi pentadbiran dalam persekitaran yang kompleks.
 • PLO 3- Menggabungkan pengetahuan praktikal dalam menyiasat dan menilai pilihan pengurusan organisasi dan membuat keputusan di ketinggian taktikal dan operasi.
 • PLO 4- Melaksanakan hipotesis perakaunan untuk menganalisis operasi perniagaan di kawasan-kawasan ini di

Kemahiran

 • PLO 5- Melakukan analisis dan menghasilkan data yang sesuai dengan pendekatan statistik, dan melaksanakan teknik penyelesaian masalah.
 • PLO 6- Mencapai, mengasimilasikan dan menggunakan fakta-fakta baru dan menyelesaikan penyelidikan metodologi untuk situasi pentadbiran yang kritikal dan tidak teratur yang memerlukan penyelesaian novel.
 • PLO 7 Memaparkan kemahiran untuk menilai, merancang dan merealisasikan strategi praktikal untuk organisasi yang berbeza di peringkat antarabangsa dan kebangsaan.
 • PLO 8- Membina pengetahuan tentang konsep, jenis dan metodologi yang berbeza dan impak mereka untuk mengubah persekitaran perniagaan.
 • PLO 9- Menilai keberkesanan alat membuat keputusan perakaunan yang dapat diakses dan potensi untuk membangunkan instrumen ini dalam perniagaan di rantau UAE / MENA.

Otonomi

 • PLO 10 - Menunjukkan kebebasan dalam kerja dan rangka kerja kajian untuk menjelaskan masalah dan merancang penyelesaian perintis.

Peranan dalam Konteks

 • PLO 11- Memainkan peranan yang berkesan sebagai ahli pasukan dan pengurus, mengeksploitasi sumber organisasi untuk merealisasikan objektif perniagaan dan strategik.

Pembangunan diri

 • PLO 12- Memupuk kerumitan cadangan moral, pendidikan dan komuniti dalam amalan perniagaan dan pentadbiran organisasi.
 • PLO 13- Meningkatkan kecekapan individu secara berterusan dan memaparkan tahap keingintahuan dan bakat yang tinggi untuk memperoleh pengetahuan baru untuk perkembangan peribadi dan profesional.
Program diajar dalam:
 • English
 • Bahasa Arab

Lihat 2 lagi program yang ditawarkan oleh Al Falah University »

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 12, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date