Nama Sarjana MBA dalam Pengurusan Sukan
Kursus Mula Oktober 2019
Tempoh 12 bulan

MBA dalam Pengurusan Sukan

Arah dan Pengurusan entiti sukan adalah cabaran berbeza mengenai organisasi dan pengurusan mana-mana jenis organisasi lain. Secara logik mereka yang bertanggungjawab untuk pengurusan entiti sukan akan memerlukan pengetahuan asas dan kemahiran yang berkaitan dengan pembuatan keputusan strategik, pemasaran, pengurusan kewangan dan pengurusan orang. Tetapi di luar semua kecekapan ini, mereka akan memerlukan pengetahuan yang mendalam tentang keimanan, peraturan mereka sendiri dan enjin perubahan dalam entiti sukan.

Apa yang membuat saya membuat keputusan untuk sekolah adalah perhatian yang saya terima. Mereka sangat bersedia untuk menjelaskan setiap keraguan saya dan ini menjelaskan apa yang saya cari.

Celtic Meche
Pelajar SMS

Dari pengurusan pusat gim atau kelab tempatan kecil kepada pengurusan kelab bola sepak barisan hadapan dalam konteks antarabangsa, entiti sukan mesti memastikan jaminan pendapatan , pengurusan kewangan yang baik, pengurusan yang mencukupi untuk orang yang mempunyai profil diametrik berbeza (dari penjaga institusi, kepada kader pengurusan yang lebih profesional, kepada atlet elit).

Pelan pertumbuhan di bidang sukan memperoleh dimensi baru yang beberapa pakar telah meletakkan di antara kecekapan pengurusan dan pengawalan semangat untuk sukan. Perniagaan sukan , tanpa mengira jenis organisasi atau sukan tertentu, berdasarkan tiga tonggak utama yang perlu diketahui, diurus dan diperluaskan.

Kepada keanehan dan kerumitan dunia penajaan, keputusan sukan, hak audiovisual, latihan atlet berprestasi tinggi, perkhidmatan yang diperolehi ... telah ditambah dan cabaran baru yang berkaitan dengan peranan rangkaian sosial, perjudian masih muncul sukan, kemunculan pengguna baru dari popularisasi dan amalan sukan amalan tertentu.

Ringkasnya, arahan dan pengurusan entiti sukan dalam dekad yang akan datang memerlukan profesional dengan visi baru dan luas, dengan kecekapan transversal, berdasarkan pengetahuan tentang keperluan dan kemungkinan entiti sukan yang berkembang dan berkembang dalam konteks global dan digital.

objektif

Objektif utama program ini adalah:

 • Ketahui spesifik dalam Perniagaan Sukan, dan fahami perbezaan antara sukan, negara dan rantau yang berbeza.
 • Melatih pelajar dalam keputusan strategik dan pengurusan dalam industri sukan.
 • Memahami rukun perniagaan sukan dan mendalami setiap punca pendapatan, perniagaan utama dan strategi untuk memaksimumkan nilai mereka.
 • Membangunkan rancangan pertumbuhan entiti sukan, dari analisis peluang untuk memastikan daya maju pelan.
 • Membangunkan kemahiran pengurusan mereka untuk pengurusan pasukan pelbagai disiplin dan pelbagai budaya.
 • Memahami rangka kerja undang-undang dan etika yang mengawal dunia sukan dan implikasinya untuk perniagaan.

kurikulum

MBA dalam Pengurusan dan Pengurusan Sukan disusun berdasarkan subjek berikut yang disatukan ke dalam Projek akhir, yang menyediakan alat-alat yang diperlukan untuk membangunkan kerjaya profesional dalam sektor Perniagaan Sukan.

Subjek ECTS
1. Persekitaran sukan dan pasaran globalnya 3
2. Pengurusan strategik 3
3. Pemasaran dan penajaan sukan 5
4. Pengurusan ekonomi, kewangan dan fiskal 4
5. Perniagaan di tempat sukan 5
6. Hak audiovisual dalam sukan 3
7. Perniagaan digital dalam sukan 2.5
8. Pengurusan prestasi sukan 3
9. Operasi dan organisasi perniagaan 3
10. Undang-undang dalam bidang sukan 3
11. Pengurusan kemahiran dan kemahiran pengurusan 4
12. Teknologi, sistem maklumat dan transformasi digital organisasi sukan 4
13. Mata pelajaran pilihan
Keusahawanan dan inovasi
Pasaran pemindahan sukan
Dasar awam dalam bidang sukan
Pertubuhan dan pemasaran acara sukan antarabangsa (Paris)
pilih 7.5
2.5
2.5
2.5
5
14. Projek Induk Akhir 10
Jumlah 60

1. persekitaran sukan dan pasaran global

Subjek yang memperkenalkan pelajar dalam konteks perniagaan sukan di seluruh dunia, serta menganalisis perbezaan yang ada di pasaran dan sukan yang berbeza. Konsep Tadbir Sukan Antarabangsa diperkenalkan: Mengetahui organisasi yang mengatur dan mengatur olahraga di peringkat kebangsaan dan antarabangsa, serta bidang kuasa dan hierarki mereka.

2. Pengurusan strategik

Entiti sukan, seperti mana-mana syarikat lain, harus meletakkan pengurusan mereka pada strategi jangka sederhana dan jangka panjang. Subjek ini akan memperkenalkan pelajar kepada yayasan teoritis dan asas metodologi pengurusan strategik, serta pelaksanaan strategi korporat.

3. Pemasaran dan penajaan sukan

Jenama organisasi sukan adalah salah satu aset yang paling relevan dalam industri sukan, pilar di mana perniagaan penajaan dibina, penjualan barang dagangan dan lesen, dan juga merupakan subjek komunikasi korporat dan perhubungan awam Analisis strategi penajaan semasa dan evolusi yang diperoleh daripada digitalisasi. Cabaran persatuan jenama akan dikendalikan di media yang berlainan dan dengan objektif yang berbeza, memahami risiko pemasaran hamparan. Subjek ini juga semakin mendalam dalam Merchandising dan lesen jenama.

4. Pengurusan ekonomi, kewangan dan fiskal

Kedua-duanya dalam organisasi sukan yang paling sederhana dan di dalam kelab sukan yang paling terkenal, pengurusan kewangan adalah asas kepada kelangsungan hidup dan pertumbuhan institusi. Kesedaran pelaburan, pengawasan modal kerja, pengelolaan sumber daya, pasar kredit, harus menjadi bidang yang manajer dan entitas olahraga tahu dan mendominasi. Terdapat beberapa kelab yang melihat trajektori sukan mereka perlahan kerana ketidakseimbangan penting antara keupayaan sukan mereka dan keupayaan kewangan mereka. Pengurusan yang baik harus berusaha untuk mengatasi kesulitan-kesulitan yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan sedemikian.

5. Perniagaan di arena sukan

Perniagaan yang dijana dalam tempat sukan dalam beberapa sukan dan kategori, sumber pendapatan paling penting dalam entiti sukan. Dari penjualan tiket dan tiket musim kepada penciptaan lawatan kemudahan, melalui perkhidmatan katering atau sewa kemudahan untuk acara-acara lain. Internet dan peranti mudah alih merevolusi pengalaman membeli-belah dan hubungan langsung dengan pengguna, serta membawa kemungkinan baru dalam pengalaman di premis itu.

6. Hak audiovisual dalam sukan

Eksploitasi hak audiovisual adalah unsur yang semakin asas dalam penyata pendapatan entiti sukan dan pertandingan. Atas sebab ini, subjek ini akan memperdalam pasaran untuk hak televisyen di negara-negara yang berlainan di dunia, serta Internet, OTT dan kemungkinan penggunaan baru dan rangka kerja persaingan yang baru. Dalam dunia bola sepak, kontrak hak audiovisual sedang menjalani transformasi dan evolusi yang berterusan dalam model eksploitasi serta penilaian dan pengkomersialan mereka di seluruh dunia.

7. Perniagaan digital dalam sukan

Bidang ini merangkumi strategi digital entiti sukan, pemasaran digital sebagai alat melintang untuk pengaktifan dan peluang yang saluran digital terbuka untuk pertumbuhan pendapatan. Entiti sukan telah menjadi sebahagian daripada syarikat hiburan dan komunikasi. Dan dari peranan itu, mereka menguruskan khalayak digital jauh lebih besar daripada media. Apakah kunci untuk menguruskan perniagaan digital dan strategi apa yang perlu diambil untuk memaksimumkan nilai jenama dan pendapatan?

8. Pengurusan prestasi sukan

Pembangunan entiti sukan berevolusi selari dengan hasil sukannya dan prestasi atlet dan pasukan yang dipromosikannya. Bilangan ahli, penjualan tiket, nilai hak audiovisual mereka dan penajaan mereka akan sentiasa dikaitkan dengan keputusan ini, tanpa mengira bahagian di mana entiti kita bergerak. Ketahui kemampuan kami, meningkatkan prestasi atlet, meningkatkan dinamik kumpulan dalam sukan pasukan, mengenal pasti kunci untuk mencari bakat baru, mengurus keperibadian yang berbeza, menyokong atlet terbaik dalam perkembangan peribadi mereka dan Setelah bakat dikekalkan, ini adalah beberapa cabaran kompleks mengenai pengurusan prestasi sukan institusi yang harus kita urus.

9. Operasi dan organisasi perniagaan

Entiti sukan, seperti mana-mana syarikat, mesti bertindak balas kepada organisasi perniagaan yang memaksimumkan hasilnya. Apakah struktur organisasi entiti sukan? Adakah terdapat model kejayaan yang boleh direplikasi? Sebaliknya, jika terdapat persekitaran di mana kerumitan operasi berkadar berbanding dengan penglihatannya, ia adalah sukan. Di antara banyak aspek, kita mesti menangani perkara berikut: pengurusan ruang dan tempat sukan, pengurusan jadual, kapasiti dan mobilisasi kumpulan besar orang, keselamatan pada masa kapasiti maksimum, dan lain-lain. Subjek ini akan membolehkan memahami aliran kerja dalam entiti sukan dan bagaimana proses dan aktiviti perniagaan harus direka untuk koordinasi yang baik antara jabatan yang berbeza.

10. Undang-undang dalam bidang sukan

Seperti mana-mana sektor ekonomi, perniagaan sukan dikawal oleh rangka undang-undang yang berlainan di setiap negara, dan juga dengan peraturan sendiri entiti nasional yang mana tanggungjawab timbang tara diberikan. Sebaliknya, entiti sukan adalah tertakluk kepada undang-undang yang sama dengan mana-mana syarikat walaupun dengan beberapa perkara yang perlu diketahui.

11. Pengurusan kemahiran dan kemahiran pengurusan

Dalam modul-modul terdahulu, kami telah bekerja pada organisasi yang melampaui aktiviti sukan dan pengurusan bakat sukan, tetapi untuk semua ini bekerja, pengurusan memerlukan pasukan profesional disiplin yang mengendalikan motivasi, kecekapan dan pampasan. . Walaupun benar bahawa entiti sukan biasanya mempunyai nilai tinggi yang disediakan oleh perasaan kepunyaan institusi, penting untuk mengurus dan memperkuatnya untuk mencapai kecekapan tertinggi dalam persekitaran kerja yang optimum. Di samping itu, peranan kepimpinan memerlukan kemahiran dalam pengurusan orang, kecerdasan emosi dan motivasi pasukan.

12. Teknologi, sistem maklumat dan transformasi digital organisasi sukan

Entiti sukan secara tradisinya menjadi sektor dengan tahap pelaksanaan teknologi yang rendah. Walau bagaimanapun, sistem maklumat adalah alat penting dalam mana-mana bidang kerja, dan elemen penting untuk kecekapan. Subjek ini akan memberikan konsep yang diperlukan untuk memahami apakah alat teknologi yang membolehkan organisasi sukan meningkatkan daya saing mereka, dan bagaimana analisis data dapat memberikan pemahaman yang lebih baik terhadap perniagaan. Proses transformasi digital tidak dikaitkan secara eksklusif dengan pelaksanaan alat-alat digital, tetapi untuk perubahan dalam budaya organisasi syarikat dan bagaimana mereka melaksanakan proses perniagaan mereka. Konsep-konsep seperti pengurusan tangkas, kerja untuk tonggak, penggunaan alat kerjasama mungkin bermakna perubahan mendasar ketika datang untuk mempromosikan organisasi sukan.

13. Mata pelajaran pilihan

Program ini membolehkan pilihan beberapa subjek pengkhususan untuk menambah kredit sebanyak 7.5 ECTS.

13a. Keusahawanan dan inovasi

Kami biasanya mengaitkan inovasi dengan kreativiti, mengambil sebahagian daripada proses keseluruhannya. Tetapi proses inovasi dan pengalaman keusahawanan yang berjaya mempunyai banyak kaedah dan ketabahan. Dalam mata pelajaran ini pelajar akan memperoleh pengetahuan asas dan kemahiran untuk menjadi pemalsu projek inovatif dalam organisasi mereka.

13b Pasaran pemindahan sukan

Prestasi yang baik dalam pasaran pemindahan boleh bermakna kejayaan atau kehancuran organisasi sukan. Dalam subjek ini, kita akan mengkaji peraturan-peraturan tertulis dan tidak tertulis dalam pasaran pemindahan dan beberapa kemahiran asas yang diperlukan untuk berinteraksi dalam pasaran tersebut.

13c. Dasar awam dalam bidang sukan

Apakah polisi awam yang mempromosikan sukan sosial dengan cara yang inklusif dan sama? Apa yang perlu pentadbiran awam lakukan untuk menggalakkan sukan akar umbi dengan matlamat kesihatan awam? Apakah kapasiti dasar awam untuk meningkatkan sukan dengan tujuan mencipta atlet bertaraf dunia?

Subjek ini mengkaji peranan dan tanggungjawab pentadbiran awam dalam mempromosikan sukan dari segi sosial dan juga persaingan.

13d Pertubuhan dan pemasaran acara sukan antarabangsa (Paris)

Pelajar yang mengambil subjek pilihan ini akan pergi ke Paris selama dua minggu penuh. Subjek pilihan ini memberi tumpuan kepada memahami ciri-ciri tertentu peristiwa antarabangsa utama.

Kelas-kelas akan diadakan di ibu pejabat SMS di Paris dan akan diajar dalam bahasa Inggeris. Di dalam program aktiviti akan terdapat lawatan ke institusi sukan dan organisasi berikut:

 • Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik di Paris 2024
 • Jawatankuasa penganjur Piala Dunia Rugby Perancis 2023
 • kejohanan tenis kemudahan Antarabangsa Roland Garros

14. Projek Induk Akhir

Projek Akhir Master merangkumi semua pembelajaran yang diperoleh oleh pelajar sepanjang Master dalam mata pelajaran yang berbeza. Untuk kesedarannya, anda bekerja dalam satu kumpulan, kerana objektif adalah sejauh mungkin bahawa kerja itu menghayati realiti profesion. Ia akan merangkumi pelan perniagaan dalam entiti sukan dengan taklimat objektif dan keperluan, dan di mana ia akan dicari bahawa pelajar itu menunjukkan bahawa dia dapat menerapkan semua pengetahuan yang diajar dalam subjek yang berbeza dan melaksanakan projek dari awal hingga akhir .

Projek akhir akan dibangunkan dalam kumpulan 3 atau 4 pelajar, yang akan mempunyai tutor dari definisi projek itu ke persembahan akhir atau pertahanannya.

Pembangunan Pengurusan

Pelajar akan mengambil bahagian dalam program latihan yang bertujuan untuk membangunkan metodologi untuk penambahbaikan kekal:

 • Pengesanan keperluan penambahbaikan.
 • Definisi objektif dan tarikh akhir.
 • Kawalan kemajuan
 • Penilaian keputusan.
 • Penubuhan cabaran baru.

Simulator perniagaan

Penggunaan simulator membolehkan kami menempatkan aktiviti pembelajaran dalam persekitaran yang hampir nyata, di mana kejayaan atau kegagalan bergantung bukan hanya pada tindakan kami, tetapi juga pada tindakan pesaing kami, sehingga keputusan yang kami buat juga memerlukan pengetahuan dan analisis aktiviti anda

Simulator akan membolehkan kita memainkan peranan yang berbeza dan membaca realiti yang sama dari perspektif yang berbeza.

Latihan Luar

Persidangan luar terdiri daripada menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan dunia sukan yang membolehkan kami menilai dan membangunkan kemahiran berpasukan dan kepimpinan kami.

SMS mempunyai pasukan jurulatih yang berpengalaman luas dalam latihan pengurusan yang akan membantu kami mengaitkan pembangunan kemahiran pengurusan ke persekitaran harian kami, yang membolehkan kami mengembangkan kemahiran pengurusan dengan pesat.

aktiviti tambahan

Dalam program aktiviti, pelbagai aktiviti yang melengkapkan kursus akan dianjurkan:

 • Lawatan ke kemudahan sukan beberapa entiti:
  • FC Barcelona
  • RCD Espanyol
  • Pusat Sukan Prestasi Tinggi (CAR)
  • Girona FC
  • Reial Club de Tenis Barcelona
  • Litar Catalunya Formula 1
  • Lawatan ke Nou Camp Pengalaman FC Barcelona dan Muzium Olimpik di Barcelona
 • Kelas master di tempat-tempat yang simbolik:
 • FC Barcelona
 • RCD Espanyol
 • Aktiviti luaran yang merupakan sebahagian daripada rancangan pembangunan pengurusan

peluang kerjaya

Pelajar yang melengkapkan Master ini boleh mengembangkan kerjaya profesional mereka dalam jawatan pengurusan berikut:

 • kelab-kelab bola sepak profesional
 • Kelab-kelab dalam sukan lain
 • Pertubuhan sukan kebangsaan atau antarabangsa.
 • Syarikat yang didedikasikan untuk sektor sukan.

Kakitangan pengajar

120827_MicahelTapiro.jpg 120828_CintoAjram.jpg

Michael memulakan kerjaya sukannya sebagai pemain ragbi di Stade Français. Beberapa tahun kemudian, beliau memilih untuk membuat dan mewujudkan Paris Neuilly Rugby Club. Beberapa tahun kemudian, beliau mengasaskan agensi Au delà du sport, yang khusus dalam hubungan antara sukan dan pengurusan perniagaan.

Pada masa yang sama, Michael mengajar pemasaran lebih daripada 15 tahun, sehingga pada tahun 2010, beliau memutuskan untuk memulakan sekolahnya sendiri dengan mewujudkan Sekolah Pengurusan Sukan (SMS), sebuah sekolah perniagaan yang khusus dalam pengurusan sukan, yang kini menjadi pengasas dan profesor .

dunia profesional pemasaran dan penajaan, terutama sukan, dengan lebih daripada 12 tahun pengalaman dalam pelbagai syarikat multinasional seperti Banco Sabadell, Zurich Insurance atau Futbol Club Barcelona.

Pengasas Pemasaran CA Sports, sebuah syarikat yang berdedikasi untuk pengaktifan dan pengantaraan perjanjian penajaan. Beliau kini sedang membangunkan kawasan perundingan Institut Johan Cruyff. Beliau adalah penaja dan pemasaran sukan profesor di tuan utama dan pasca siswazah di Sepanyol.

120829_XavierVilaseca.jpg 120830_XavierBoixeda.jpg

Peguam pakar IP

Akhirnya, dalam merekrut perjanjian penerbit atlet (dalam hak imej dan eksploitasi). Visi beliau sebagai Perunding Sports and Event Planner dalam tempoh 5 tahun lepas pengalaman profesional melengkapkan kepakaran yang juga dari perspektif Pemasaran dan Kewangan, dan memberikan nilai tambah dalam bidang perniagaan sukan.

Selama 5 tahun dia bertanggungjawab untuk projek-projek pembangunan kemudahan FC Barcelona mencapai peningkatan yang signifikan dalam pendapatan daripada eksploitasi komersilnya. Sebelum ini, beliau bertanggungjawab untuk projek CRM dan perkhidmatan pelanggan di institusi yang sama.

Dihubungkan dengan projek e-Business sejak tahun 1996, pada tahun 2012 ia bergabung dengan Pengurusan Tiket Onebox sebagai rakan kongsi dan CEO. Pada 2016 beliau menubuhkan Start-IT Studio untuk menyediakan perkhidmatan perundingan dan penciptaan startup dalam bidang teknologi.

120831_AlbertGomaCribillers.jpg 120832_UnaiConchaOlabarrieta.jpg

Pemasar Sukan dengan lebih dari 6 tahun pengalaman dalam jawatan komersil dalam dunia sukan dan hiburan di London. Lebih khusus, dikaitkan dengan projek pembangunan perniagaan digital, eksploitasi lesen komersil dan pelaksanaan perkhidmatan Tiket

Kini sebagai Pengurus Perniagaan Baru untuk Jabatan Digital. Sebelum F1, saya bekerja di Viagogo, sebuah syarikat terkemuka di pasaran sekunder untuk acara sukan, dengan tanggungjawab membuka dan mengembangkan perniagaan di pasaran Eropah Selatan. Oleh itu, menarik kelab baru dan pertandingan sukan peringkat tinggi kepada syarikat.

Beliau telah bekerja dalam industri permainan dalam talian sejak tahun 2008 melakukan tugas yang berbeza, selalu dikaitkan dengan jabatan pemasaran. Dia mula bekerja untuk NetBet, di ibu pejabatnya di London, dan pada tahun 2010 ia berpindah ke Barcelona untuk menyertai Suertia, sebagai pembantu kepada Jabatan Pemasaran.

Selepas tiga tahun di syarikat Barcelona dan satu lagi di RetaBET, dia pergi bekerja untuk Mediapro, khususnya di bahagian digital menjadi SPORTS sebagai Pengurus B2C, di mana dia menghabiskan dua setengah tahun. Sejak Mac 2018, beliau bekerja untuk The Coin Gaming Group, sebuah syarikat Estonia khusus dalam permainan dalam talian dengan kriptografi, sebagai ketua rantau LATAM.

120833_NuriaSoler.jpg 120834_SergiMesonero.jpg

Pengasas dan pengarah perundingan yang didedikasikan untuk pertumbuhan dan perkembangan potensi orang dan pasukan: Alter Ego Sports

Mentor dalam kepimpinan dan kemahiran sosial, khusus dalam Prestasi Tinggi. Jurulatih dan jurulatih orang dan pasukan dalam bidang perniagaan dan sukan.

Pengamal dalam NLP (Pemrograman Neurolinguistik). Ahli perniagaan dan pengurus dengan lebih daripada 18 tahun pengalaman, ahli lembaga Kelab Pemasaran Barcelona sejak 2010 dan ahli "Lembaga Penasihat Sukan Catalan" Generalitat de Catalunya sebagai Setiausaha Agung sejak 2011.

Sergi Mesonero adalah pengasas bersama dan pengarah strategi Liga de Videojuegos Profesional, organisasi e-sukan bahasa Sepanyol terbesar.

Beliau juga pengarah Esports Ketua Universiti Katolik Murcia (UCAM). Sebelum ini, beliau telah mengembangkan karier profesionalnya dalam bidang pengedaran dan pameran filem bukan komersial, mengarahkan beberapa pesta dan anugerah filem dan mengambil bahagian dalam pembentukan Platform Festival Barcelona.

120835_RaulCipres.jpg 120836_RafaelStaat.jpg

Raúl Ciprés adalah Jurutera Teknikal Industri dari Politeknik University of Catalonia. Sarjana Pengurusan Sukan dan Pemasaran dari La Salle-JCI. Rakan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Creativialab, Agensi Pemasaran BTL yang didedikasikan untuk Pemasaran Sukan dan Pro Sosial. Rakan dan CMO Startup iWOPI. Rakan pemula permulaan EASY TRAVEL pemenang Anugerah Travel Tech Airbnb. Bekas anggota Lembaga Pengarah - Kawasan Pemasaran - Persatuan dan Pengembangan Kelab Joventut Badalona (Club Liga ACB). Beliau adalah Pengarah Pemasaran Am Kelab Bola Sepak-RCD Espanyol. Membangunkan projek Stadium RCD yang baru.

Beliau adalah Pengarah Pemasaran Real Club de Polo de Barcelona. Beliau adalah Pengarah Pemasaran Kelab Joventut Badalona Club dari Liga Bola Keranjang Endesa. Beliau mengajar dan mengajar di Master dalam Pengurusan Pemasaran di EAE Business School, Master dalam Pemasaran Sukan di UAB-Johan Cruyff Institute, Tecnocampus Mataró UPF, Kewartawanan Sukan Pascasarjana di Blanquerna - Ramon Llull University dan ESADE.

Bidang kepakarannya ialah Penjenamaan, Penajaan, Pemasaran Sukan, Rancangan Strategik, Rancangan Pemasaran, Konsep Pengkhususan Kreatif, Penjenamaan, Rancangan Pengaktifan Teknologi-BTL Baru.

Rafael adalah pengarah pejabat Barcelona dari agensi Yeesss, khusus untuk penciptaan kandungan digital untuk jenama, kelab dan atlet, dengan ibu pejabat di Paris.

Sebelum menyertai projek ini, beliau bekerja selama lima tahun di jabatan komunikasi Kelab Bola Sepak Barcelona, yang menguruskan antara lain rangkaian sosial pasukan pertama.

Beliau turut mengambil bahagian dalam pembangunan strategi dalam talian untuk syarikat dan atlit elit.

120837_SergiVieta.jpg 120838_VanessaBasora.jpg

Dengan ijazah dalam Pentadbiran Perniagaan dan Pengurusan dari ESADE, Sergi telah mengembangkan sebahagian besar kerjaya profesionalnya dalam industri bola sepak, bekerja untuk agensi, pengeluar, kelab dan persatuan, memperoleh visi global mengenai perniagaan ini. Beliau memulakan hubungannya dengan sukan dengan menawarkan nasihat kewangan kepada kelab dan syarikat lain dalam sektor riadah dari Unit Bola Sepak KPMG European di UK. Apabila kembali ke Barcelona, beliau menjalankan beberapa projek dan mula berkolaborasi dengan agensi Pemasaran Media Mediaportports Media Mediasports, yang kemudiannya diintegrasikan untuk memimpin bahagian bola sepak, menasihati kelab, pertandingan dan jenama yang berkaitan dengan dunia bola sepak.

Dalam beberapa tahun, Sergi menyertai Jawatankuasa Bola Sepak Kumpulan Mediapro dan mengarahkan operasi LFP World Challenge, sebuah projek pembangunan antarabangsa strategik LaLiga. Pada tahun 2016, beliau mengambil alih Direktorat Am Granada CF atas permintaan harta baru itu, kumpulan DDMC China, mengetuai peralihan dan meletakkan asas bagi pengurusan kelab profesional, digital dan mampan. Sejak awal tahun ini, Sergi adalah Ketua Pegawai Eksekutif agensi sukan Onside Sports Iberia, anak syarikat Kumpulan Sukan Lagàrdere

Ghairah tentang dunia sukan, yang memulakan kerjaya sukannya sebagai pemain tenis dan jurulatih profesional.

Beliau memiliki ijazah dalam Pentadbiran Perniagaan dan Pengurusan (UVIC), Sarjana Pemasaran dan Perniagaan Digital (ESADE).

Beliau telah mengarahkan kerjaya profesionalnya ke dunia pemasaran dan sukan. Beliau bekerja selama lebih dari 11 tahun di FC Barcelona, membangun kedudukan yang berbeza dalam bidang pemasaran, komunikasi dan komersil, antaranya Ketua Pemasaran dan Ketua Pemasaran Olahraga. Beliau kini merupakan Ketua Jenama Sevilla FC.

Vanessa mempunyai pengalaman luas dalam pemasaran, penjenamaan, digital dan komunikasi.

120839_RaydeLuisBaez.jpg 120840_SerafinIbanezBailey.jpg

Ahli ekonomi Dominika, berpindah ke Barcelona 14 tahun lalu dengan lebih daripada 10 khusus untuk industri sukan. Beliau telah menjadi Ketua Pengarah agensi antarabangsa WWP untuk Eropah Selatan dan Amerika, yang mengetuai operasi di Semenanjung Iberia. Sebelum ini, beliau telah menjadi pengarah bersama jabatan penaja dan ketua jabatan digital dan kandungan Euroleague Basketball.

Sepanjang kariernya, beliau telah mengusahakan projek komersial dan aktivasi dengan NBA dan sedozen francaisnya, LaLiga, Major League Baseball dan beberapa pasukannya, Persekutuan Bola Sepak Sepanyol Diraja (RFEF), FC Barcelona, Real Madrid, CF Valencia, Rakuten, TAG Heuer, BMW, Banco Santander, Red Bull, TIDAL, Baki Baru, Turkish Airlines, BWIN, Adidas, 2K Sukan, Nike, Spalding, Efes Pilsner, Intersport, New Era Cap, Beats by Dre dan Upper Deck, antara jenama lain, sentiasa menjana pulangan pelaburan.

Pemasaran dan profesional komersil dengan lebih daripada 15 tahun pengalaman antarabangsa khusus dalam pemasaran sukan dan penajaan.

Kerjaya beliau yang lalu dan sekarang melibatkan pengurusan projek dengan jenama, atlet, kelab, agensi, federasi dan media dalam persekitaran sukan dan hiburan untuk EMEA, APAC dan Amerika. Mengumpul lebih daripada 200 acara di kalangan sukan popular: Bola Sepak, Bola Keranjang, Motosikal, Surfing dan premium: Tenis, Golf, F1, Pelayaran, Equestrian, Polo. Beliau memulakan kerjayanya di Media Sportsworld multinasional

Program diajar dalam:
 • Sepanyol
Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 15, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 2019
Duration
12 
Sepenuh masa
Price
11,500 EUR
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date