MBA dalam Pengurusan Projek, Reka Bentuk dan Pelaksanaan (PMDI)

Umum

Penerangan Program

Misi

Program ini bertujuan untuk menggerudi pelajar mengenai pengurusan operasi yang berkesan dan cekap dan merancang dan melaksanakan projek-projek di sektor swasta dan awam.

Objektif

Objektif program ini adalah untuk melengkapkan pelajar dengan:

  • Kapasiti dan keupayaan analisis yang tinggi.

  • Pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mencadangkan, merancang, melaksanakan, mengurus dan menilai projek-projek pembangunan.

  • Kemahiran dan pengetahuan yang dipertingkatkan dalam bidang fungsional seperti infrastruktur dan pembangunan sosio-ekonomi.

  • Penghargaan terhadap peranan penyelidikan dalam mencadangkan, mengurus dan menilai projek.

  • Kemahiran pengurusan orang tertentu termasuk kerja kumpulan, rundingan, pengurusan konflik dan kemahiran politik

Syarat Kemasukan

Setiap calon yang ingin masuk ke dalam program MBA 2 tahun mestilah mempunyai sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda (dalam mana-mana bidang) dengan sekurang-kurangnya Kepujian Kelas Kedua (tanda lulus 50%), atau kelayakan yang setara yang diiktiraf oleh Majlis Universiti.

Calon-calon yang mempunyai kelayakan lain yang tidak disifatkan setaraf mungkin diperlukan untuk mengambil kursus sarjana dan / atau lepasan tambahan yang dianggap relevan oleh Jabatan. Kemasukan calon-calon tersebut hendaklah disahkan tertakluk kepada kejayaan yang berjaya di kursus tambahan yang diperlukan.

Masa Depan, Kerjaya dan Peluang Pekerjaan

Selepas tamat pengajian, graduan MBA akan menduduki kedudukan menengah dan kanan dalam mana-mana organisasi perniagaan, baik dalam sektor awam dan swasta serta juga NGO kebangsaan dan antarabangsa.

Bayaran

Yuran tuisyen setahun ialah 2,024,500F CFA untuk Cameroon dan 4,039,500 F CFA untuk pelajar asing.

Tarikh Akhir Kemaskini Jul 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Catholic University of Cameroon CATUC, Bamenda was founded in the name of the Catholic Church by the bishops of the Ecclesiastical Province of Bamenda as a national institution of learning. Given ... Baca lebih lanjut

The Catholic University of Cameroon CATUC, Bamenda was founded in the name of the Catholic Church by the bishops of the Ecclesiastical Province of Bamenda as a national institution of learning. Given its origins and the historic role of its ecclesiastical faculties, this university has a responsibility to the Church in Cameroon: It is called to be an intellectual center of highest quality, where the relation between revealed truth and human truth can be examined in depth and with authority against the background of the Cameroon experience. Baca Ringkas